•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Art of Racing in the Rain (2019)

Prema traileru, videla sam da se u filmu „Umetnost vožnje po kiši“ govori o ljubavi između psa i čoveka, i bila sam zaintrigirana da pogledam jer jako volim životinje i njihov odnos prema ljudima. Zanimljivo je i to što je cela priča ispričana iz ugla malog psa koji je svog vlasnika čekao u leglu štenadi.

Deni, vozač formule poželeo je da ima psa, i kada je otišao da sebi izabere kućnog ljubimca izabrao je malog psa koji je odmah počeo da skaće kada je Deni prišao boksu. Ljubav između psa i Denija se razvila na prvi pogled, i prilikom izbora imena Deni se odlučio da se njegov pas zove Enco po najboljem vozaču formule Encu Ferariju. Njemu je posebno značilo što je nosio ime ovog velikana. Odnos između Denija i Enca je svakim danom bio sve bolji i skoro sve aktivnosti obavljali su zajedno. Najveća želja malom Encu bila je da se vozi sa Denijem u formuli, ali to mu još uvek nije bilo ispunjeno iako je svakog dana maštao o tome i priželjkivao tu vožnju. Enco je specifičan pas, voli da gleda dokumentarce, jede, trči i provodi vreme sa svojim vlasnikom.

Deni sada ima dve ljubavi, jedna je vožnja formule i druga je njegov pas i najbolji prijatelj Enco koji je svakim danom išao sa njim i pratio svog prijatelja dok vozi formulu i svaki put sa sve većim oduševljenjem mu pružao podršku. Zato je Deni odlučio da mu partner u narednoj vožnji bude njegov pas. Encu je ovo bio doživljaj za pamćenje, osetio je sve čari vožnje, osećaj na stazi dok formula kao po ledu klizi i onaj osećaj sreće u grudima jer mu je prijatelj ispunio najveću želju.

Posle nekog vremena Deni upoznaje hrabru, lepu, pametnu devojku po imenu Iv i sa njom počinje vezu, ali se to Encu nije svidelo. Ljubomora je uticala na to da se pokvari savršeni odnos između Denija i Enca ali on je morao da prihvati da njegov najbolji prijatelj ima još nekoga u svom životu iako mu je to teško palo. Kada je Iv ušla u njihove živote, film je dobio novi epilog, doživljaj porodice iz ugla trećeg lica u ovom slučaju je to Enco, pas koji je član porodice. U početku Iv se nije svidela Encu što nije ni čudno, ušla je u njihove živote i opčinila Denija, ali kasnije je sve više počeo da uživa u njenon prisustvu, tako mu je i ona postala prijatelj. Kada Deni i Iv dobiju bebu situacija postaje sve zanimljivija, umesto ljubomore Enco je opčinjen ljubavlju prema maloj bebi koja je sada ljubimica svima u kući.

Encu fali Denijeva pažnja ali to ne pokazuje, svestan da on više nije na prvom mestu ali da je on član porodice i to mu je dovoljno. Kako devojčica raste, Enco je sve više voli i okupira joj pažnju ali i dalje želi da sa Denijem provodi više vremena. Preokret se dešava kada se Iv razboli i izađe iz njihovih života. Tada je Deni tužan a i Enco proživljava tugu sa njim jer oni su najbolji prijatelji i tuga se deli. Pored Iv i i devojčica više ne živi sa njima a sve to jako loše utiče na Denija a i na njegov odnos prema psu. Tada Enco odlučuje da uzme stvar u svoje ruke i da nagovori Denija da se vrati na trkačku stazu, ali mu to ne ide od ruke. Želi da njegov prijatelj opet bude najbolji vozač i da učestvuje na takmičenju koje će uskoro biti organizovano jer je on najbolji i zaslužuje tu pobedu, zar ne? Ali je njegov prijatelj jako tužan, doživeo je brodolom u životu, i Enco oseća njegovu patnju, proživljava zajedno sa njim. Navija da Deni povrati svoju ćerku i da opet budu porodica, da se vrati vožnji formule i da opet bude srećan ali se situacija odvija u suprotnom smeru. Deni sve više tone i ima osećaj da je sve izgubio. Tada pas koji je već ostareo, dlaka mu se promenila, više ne može tako brzo da trči, svojim „psećim“ sposobnostima uspeva da pusti video traku Deniju kada je bio pobednik trke i vraća mu osmeh na lice koga više nema zbog dešavanja u životu, koji je kao vožnja formule na kiši, moraš biti mnogo strpljiv, pažljiv, moraš koristiti glavu i u svakom trenutku znati da održavaš ravnotežu.

Vraća mu se vera u život i ponovo dolazi na trkačku stazu i bude najbolji , uspeva da vrati ćerku i život mu se vraća u normalu. Međutim, Enco je toliko star da ga Deni svakim danom sve više gubi i to je najtužniji deo ovog filma. On ne želi da ostane bez svog Enca ali zna da je to život. Zna šta da uradi, odvešće ga na stazu i provozati formulom da mu vetar opet mrsi kosu i doživi adrenalin na stazi kao kada je bio mali jer je tada bio najsrećniji sa svojim najboljim prijateljem Denijem koji ga do zadnjeg dana nikada nije izdao, zajedno su prošli i kroz smeh i kroz duboku tugu, i nikada nisu ostavili jedno drugo.

Zanimljivost ovog filma jeste što je život čoveka prikazan očima psa, koji svoju ljubav daju nesebično i vole do svog poslednjeg daha. „Psi su deo jedne etape našeg života, a mi smo njima ceo život“ i to je jedna velika istina.

Žanr:komedija, drama, romansa
Godina:2019
Reziser:Simon Curtis
Scenario:Mark Bomback, Garth Stein
Uloge:Kevin Costner,Milo Ventimiglia, Jackie Minns, Amanda Seyfried
Uzrast:PG
Box office:33.7M USD
Studio:Fox 2000 Pictures, LifeMinute TV, Original Film
Zemlja:United States
Website:www.20thcenturystudios.com/movies/the-art-of-racing-in-the-rain
Jezik:engleski
Trajanje:109 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu