•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ukrajina u žiži

Kada se svet probudio u četvrtak, 24. februara, ove godine dočekala ga je vest koje smo se pribojavali godinama unazad iako nam je istovremeno bilo donekle nepojmljivo da je rat u 21.veku moguć. Ipak, Rat u Ukrajini je postala stalna rubrika svakog novinskog izdanja. Posle godina mira uspostavljen je front u Evropi a ovogodišnje izdanje Beldocs-a otvara novi, umetnički front, sa željom da se na svoj način bori za mir i iskaže solidarnost sa narodom u ratom pogođenom području.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ove godine upriličiće posebnu projekciju u čast litvanskog reditelja Mantasa Kvedaravičius ubijenog u Mariupolju početkom aprila ove godine tokom rada na novom dokumentarcu. Uz Kvedaravičiusov film Mariupolis biće prikazana još dva filma ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice, Babin Jar. Kontekst i Gospodin Landsbergis, film Napolju Olge Žurbe o odrastanju romskog dečaka koji je od doma za decu bez roditeljskog staranja pobegao na barikade na Majdanu, Kuća od trnja reditelja Sajmona Lereng Vilmonta o deci koja odrastaju u sirotištu u istočnoj Ukrajini i Rovovi Lupa Buroa, dokumentaristički prikaz ratnih zbivanja u Donbasu.

Kategorija In memoriam Mantas Kvedaravičius (1976 – 2022) , u okviru koje će biti prikazan film Mariupolis iz 2016.godine, posvećena je arheologu, antropologu koji se školovao na Kembridžu i hrabrom filmskom autoru koji je izveštavao o ratu u neprijateljskim oblastima – dok na jednom takvom, u Ukrajini, nije ubijen pre dva meseca. Doktorska teza “Čvorovi odsustva: smrt, snovi i nestanci na granicama zakona u zoni borbe protiv terorizma Čečenije “ je poslužila ovom autoru kao inspiracija za debitantski dokumentarni film Barzakh, sniman 2011. godine. 2019. godine Kvedaravičius je snimio svoje poslednje završeno ostvarenje Parthenon, hibridni žanr dokumentarnog i igranog filma koji prati tri godine etnografskog istraživanja sprovedenog na lokalitetima u Odesi, Istanbulu i Atini. Kvedaravičiusov doprinos dokumentarnom filmu je od izuzetnog značaja i on će ostati zapamćen kao autor hrabrih rediteljskih izbora, stvaralac sklon eksperimentisanju i istraživanju narativnih mogućnosti. Film Mariupolis je vizuelno moćan omaž gradu na obali pred kojim je rat i uništenje kog smo danas svedoci dat kroz prikaz svakodnevnog života. Mantas Kvedaravičius u filmu niže alegorične slike, čoveka koji popravlja ribarsku mrežu, sudar tramvaja ili radnike u fabrici koje je rasplakao prefinjeni zvuk violine, narativno uokvirene bombama koje padaju u more. Film Mariupolis, koji će imati regionalnu premijeru na Beldocs-u, će biti prikazan u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu u sredu, 18.05. u 17h.

Babin Jar. Kontekst (Babi Yar. Context) i Gospodin Landsbergis (Mr. Landsbergis) ukrajinskog reditelja Sergeja Loznice (Сергій Володимирович Лозниця) biće prikazani u okviru programske celine Udarni termin.

Babin Jar. Kontekst je priča o trodnevnom masakru iz septembra 1941. godine kada su nacističke trupe ubile preko 30.000 Jevreja. Film rekonstruiše zločin sa genocidnim namerama, iza kog stoji Vermaht a koji se odvijao u Babinom Jaru, klancu u predgrađu Kijeva. Loznica u svom dokumentarcu kroz arhivske snimke nemačke okupacije Ukrajine konstruiše istorijski kontekst koji je prethodio tragediji u kojoj je jedna obična provalija, pod upravom specijalnih SS jedinica, gotovo preko noći, postala masovna grobnica. Reditelj, čiji opus obuhvata dvadeset i dva međunarodno priznata dokumentarna i četiri igrana filma premijerno prikazana na Kanskom filmskom festivalu, za temu svog filma Babin Jar. Kontekst pre bira ono što podrazumeva termin hronocid nego što priča priču o genocidu lokalizovanu na teritoriji Ukrajine. Regionalna premijera filma koji je dobitnik nagrade Silver Hugo međunarodne selekcije festivala dokumentarnog filma u Čikagu biće održana u Art bioskopu Kolarac 12.05. u 20.30 časova.

Gospodin Landsbergis je portret osamdesetosmogodišnjeg litvanskog političara koji se, kroz priču o raspadu Sovjetskog Saveza, osvrće na borbu za nezavisnost svoje zemlje i aktivizam pokreta kog je bio osnivač. Pronicljiva razmišljanja potkrepljena istorijskim činjenicama su prožeta arhivskim materijalom, snimcima partijskih kongresa, sovjetskih vojnih intervencija i demonstracija. Istorijski dokumentarac Sergeja Loznice će biti prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci 18.05. u 18 časova.

Napolju (Назовні) ukrajinske rediteljke Olhe Žurbe (Olha Zhurba) nelinearni je film o odrastanju jednog Roma, praćeno od njegove trinaeste godine, kada je majka izgubila starateljstvo nad njim, do punoletstva, kada je primoran da iz sirotišta uđe u svet odraslih, imajući u džep samo nož i upaljač. U znak pobune i kako ne bi boravio u nadležnoj ustanovi, on je izbegao na barikade na Majdanu u Kijevu postavši ubrzo simbol ukrajinskog otpora i revolucije. Ipak autorka u filmu, preplićući sadašnji trenutak i snimke iz prošlosti u vidu reminiscencija, razotkriva da se iza maskirne uniforme i opakog držanja krije usamljeni i uplašeni romski dečak. Napolju je sirova, emotivna priča koja svedoči o beznadežnim naporima protagoniste da sam za sebe izbori normalnu egzistenciju. Film Napolju zatvara 15.izdanje Beldocs-a, 18.05. u 19.30 časova u Domu omladine Beograda, a projekciji će prethoditi dodela nagrada.

Kuća od trnja (A House Made of Splinters) reditelja Sajmona Lereng Vilmonta (Simon Lereng Wilmont) duboko je intiman i dirljiv portret troje dece koje unutar sumornih zidova sirotišta u ratom istrošenoj istočnoj Ukrajini pronalaze prijateljstvo i uživaju u detinjstvu zahvaljujući grupi posvećenih socijalnih radnika. Novi film Sajmona Lerenga Vilmonta tematski i idejno se oslanja na njegov dokumentarac iz 2017. godine Daleki lavež pasa (Olegs krig), o desetogodišnjem Olegu i eroziji njegove nevinosti tokom godine pod pritiskom rata koji provodi na ukrajinskom frontu. Kuća od trnja je film koji u biti razotkriva posledice rata koji pogađa decu u istočnoj Ukrajini ostavljajući ožiljke koje će generacija koja stasava u vrtlogu nemira poneti sa sobom u budućnost. Srpska premijera filma će se održati u Jugoslovenskoj kinoteci 12.05. u 20.30 časova.

Rovovi (Trenchées), dokumentaristički je debi francuskog ratnog novinara Lupa Buroa (Loup Bureau), koji se bavi aktuelnim dešavanjima u Donbasu. Buro, koji je zvog svog beskompromisnog novinarskog pogleda bio i utamničen u Turskoj, svojim prvim filmom priredio je zapanjujuće filmsko putovanje, beležeći muškarce i žene prinuđene da ponovo kopaju rovove dok bombe padaju na njih. Nenametljivom kamerom, autor koji je nekoliko meseci proveo u rovu sa vojnicima kako bi zadobio njihovo poverenje uspešno gradi atmosferu spokoja koji vrvi od napetosti. Film će biti prikazan u Muzeju kinoteke 16.05. u 21.30h.

Karte se mogu nabaviti na blagajnama bisokopskih dvorana i online, preko sajta Beldocs.rs

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...