•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Boy Erased (2018)

Moto filma The Boy Erased (2018) glasi: „The truth cannot be converted“ ili u prevodu „Ne možete preobratiti istinu“ i zvuči kao kidnapovana sentenca iz filozofije objektivizma Ajn Rand. I znate šta? Randova je u pravu. Vaistinu je tako.

Rasel Krou, Nikol Kidman i neizmerno talentovani mladi glumac Lukas Hedžis, poznat po glavnoj ulozi u filmu Manchester By the Sea (2016) čine sjajnu glumačku ekipu u ovoj solidnoj drami, zasnovanoj na istoimenom autobiografskom književnom delu Gararda Konlija.

Radnja filma je smeštena u 2004. godinu, u državi Arkanzas među duboko pobožnim hrišćanima. Hedžis igra 18-godišnjeg Džereda Imonsa, koji otkriva da gaji snažna osećanja prema istom polu. Krou glumi oca Maršala, trgovca kolima i lokalnog hrišćanskog propovednika, a Kidman majku Nensi, frizerku fine naravi koja i sama gaji tradicionalne porodične vrednosti. Kada im se Džared, nakon dugog potiskivanja svoje seksualnosti poveri, oni mu postave ultimatum. Džared će morati da ide u hrišćanski kampus gde bi pohađao program „Ljubav u akciji“. U protivnom će biti zauvek odbačen od porodice, prijatelja i Boga. Kampusom upravlja bezosećajni Viktor Sajks, koga sa orgomnim samopouzdanjem glumi Džoel Edžerton, scenarista i reditelj filma. Ispostaviće se da Sajksova terapija predstavlja opasnu i pogrešnu kombinaciju religije i psiho-analize, koja može navesti tek formirane mlade ličnosti da donesu odluke sa fatalnim posledicama.

Glavne kritike filma su da je Edžerton dopustio da glumci bez previše emocija iznose psihičke traume koje trpe polaznici kampusa, i da je veoma oprezan oko kritičkog osvrta na jednu od najvažnijih stvari u životu svake mlade osobe – njegovu vlastitu porodicu. Možda je Edžerton pokušao da izbegne emotivni i manipulativni uticaj na publiku, ko zna? Istina je da u porećenju sa Konlijevim memoarima, film nije ni približno prikazao svu surovost kampa i poremećenost zaposlenih. Sa druge strane, Boy Erased je jedan od onih filmova koje je gotovo neukusno kritikovati zbog svojih formalnih nedostataka, obzirom na to da zahteva duboko poštovanje zbog težine teme koju obrađuje.

Fun fact u ovoj ozbiljnoj drami je da su mnogi glumci iz Australije, uključujući Edžertona, Kroua i Kidmanovu kao i basistu Red Hot Chili Peppers-a, Flija (Flea), koji glumi mačo instuktora fizičkog u kampusu. Sjajna gluma, nelinearni tok radnje i pozadinska muzika su ono što pokreće ovu dramu i značajno doprinose da se iznese priča koju je neko morao da prenese na film.

Autor: Božidar Tanić

Žanr:biografski, drama
Godina:2018
Reziser:Joel Edgerton
Scenario:Garrard Conley, Joel Edgerton
Uloge:Lucas Hedges, Nicole Kidman, Joel Edgerton
Uzrast:R
Award:11 nagrada i 51 nominacija
Box office:11.8M USD
Studio:Focus Features, Perfect World Pictures, Anonymous Content
Zemlja:Australija
Website:www.boyerasedmovie.com
Jezik:engleski
Trajanje:115 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....