•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Turning Red (2022)

Ove godine nam iz Piksarovog studija u saradnji sa Diznijem stiže mnogo noviteta, ali ja bih posebno izdvojila Turning red ili Pocrvenela panda kako je prevedeno kod nas.

U pitanju je dugometražni animirani film, grafika je naravno savršena, efekti toliko realni da imate utisak kao da možete da dodirnete pandino krzno čak i ako gledate u 2D formatu. Glasove su dali Rozali Čang (Mei Lee), Sandra Oh (Ming Lee), Džejms Hong (Mr. Gao) i mnogi drugi.

Mei Lee je 13-godišnja devojčica, učenica petog razreda osnovne škole u Torontu, Ontariu poreklom iz Kine. Njena porodica je čuvar hrama posvećenom Sun Jee , zaštitnici panda i ona svakog dana posle škole pomaže njenoj majci u održavanju istog.

Mei ima mali krug vernih prijatelja, obožavaju dečački bend 4 Town u koji su sve drugarice potajno zaljubljene, pokušavaju da se uklope u društvo i pritom budu dobri djaci. Mei je uveliko u pubertetu i bori se sa svojim unutrašnjim demonima, pri tome krije od majke Ming kako svoja osećanja tako i interesovanja što joj stvara veliki pritisak.

Vidimo tipičnu devojčicu koja nesvesno crta svoju tajnu simpatiju a majka je nehotice potpuno izblamira pred celom školom sa čime svi mi donekle možemo da se poistovetimo, i ponovo preživimo tinejdžerske traume. Usled velikih pritisaka sa kojima se nosi i nemogućnošću da iste prebrodi Mei se pretvara jednog jutra u crvenu pandu, saznaje da sve pripadnice njene porodice nose to u sebi i da samo uz pomoć rituala u vreme Crvenog meseca moze da se oslobodi tih transformacija.

Priča ima zapravo dublju pozadinu i moze da se sagleda iz više uglova, iako je neosporno sjajan izbor za porodično filmsko veče. Prikazana je važnost porodice, koliko je bitan odnos sa majkom,veza koju imamo sa prijateljima,kao i način na koji odrastaju današnje generacije uz neizostavne društvene mreže, svu prateću tehnologiju i njihov uticaj na njih.

Ovaj režiserski debi Domee Shi postigao je neverovatan uspeh kod publike spajajući tradicionalne i moderne vrednosti sa naglaskom na njihovu neraskidivost.

Autor: Marina Jovanović

Žanr:animacija, avantura, porodični
Godina:2022
Reziser:Domee Shi
Scenario:Domee Shi, Julia Cho, Sarah Streicher
Uloge:Rosalie Chiang, Sandra Oh, Ava Morse
Uzrast:PG
Award:1 nominacija
Studio:Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures
Zemlja:United States
Website:www.disneyplus.com/en-gb/movies/turning-red/4mFPCXJi7N2m
Jezik:engleski
Trajanje:100 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu