•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Ištvanu Borbašu uručena nagrada Underground Spirit na 29. Festivalu evropskog filma Palić

U četvrtak, 21. jula na Letnjoj pozornici Palić, nagrada Underground Spirit uručena je Ištvanu Borbašu, švedskom snimatelju i direktoru fotografije. Ovo priznanje dodeljuje Festival evropskog filma Palić za izuzetan doprinos na polju nezavisnog filma.

Miroslav Mogorović, programski direktor Festivala evropskog filma Palić, uručio je nagradu ovogodišnjem laureatu i tom prilikom rekao: „Ištvan je jedan od onih umetnika koji su stvarno obeležili film i kinematografiju. Za njega u pravom smislu važi ona narodna poslovica da slika govori više od hiljadu reči“.

Ištvan Borbaš se prisutnima obratio rečima: “Rezultat mojih trideset godina rada sa Rojem Andersonom je to što stojim ovde pred vama. Veoma sam srećan što primam ovu nagradu i napomenuo bih da je ovo najhumaniji festival na kome sam učestvovao”.

Ovogodišnji laureat Ištvan Borbaš, švedski direktor fotografije, snimatelj reklama i igranih filmova koji je rođen 1954. u Budimpešti, tokom svoje karijere snimio je preko 50 reklama, nekoliko kratkih i pet dugometražnih filmova. Radio je sa rediteljima i umetnicima kao što su Roj Anderson, Simon Staho, Miriam Bakstrom, Stig-Ake Nilson, Fabio Gali, Jonas Dalberg, Ilmar Taska, Andraš Šuranj.

Saradnju sa rediteljem Rojom Andersonom otpočeo je 1984. i tokom proteklih 30 godina koliko je proveo u Studiju 24, napravili su bezbroj reklama i filmova različite dužine, od 15 sekundi do 2 sata. Većina ovih projekata bila je zapažena u Švedskoj, ali i na međunarodnom nivou. Njegov poslednji film sa Rojom Andersonom, Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju, nagrađen je Zlatnim lavom na Venecijanskom filmskom festivalu 2014.

Foto: Damir Vujković

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...