•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Objavljen program Austrijskog filmskog festivala u Beogradu

Austrijski filmski festival se ove godine održava u Beogradu od 22. do 25. septembra, a u Kulturnom centru Beograda će biti prikazano sedam filmova: “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta, “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič, “Sunce” Kurdvin Ajub, “Hinterland” Štefana Ruzovickog, i “Rimini” Ulriha Zajdla. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Festival će 22. septembra u 20 časova otvoriti film “3:30 PM” Ludviga Vusta, koji će biti prisutan na otvaranju i učestvovati u razgovoru o filmu nakon projekcije. Novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine plodnog pisca-reditelja-producenta-kinematografa Ludviga Vusta ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora.

U petak, 23. septembra na programu su dva filma. “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza na programu je u 18 časova, a u ovoj tragikomediji četiri isprepletene priče govore o aktuelnim načinima na koje se Evropa suočava sa takozvanom migrantskom krizom i priča priču o četvoro Evropljana, čiji stavovi prema migracijama i azilu bivaju nepovratno raspršeni. U 20 časova na repertoaru je ostvarenje “Lucifer” Petera Brunera u kome Johanes, odrastao čovek dečjeg srca, živi povučeno u alpskoj kolibi zajedno sa svojim orlom i pobožnom majkom. Turistički razvoj preti da im zatruje raj i probudi đavola. Inspirisan istinitom pričom o egzorcizmu.

Program u subotu 24. septembra u 18h otvara film “Rubikon” Leni Laurič. U ovom filmu, nakon ekološke katastrofe Zemlju prekriva toksična magla. Posada u svemirskoj stanici mora da odluči da li će rizikovati svoje živote u potrazi za preživelima, ili će ostati bezbedna u staničnom „sistemu simbioze algi“. Za 20h je zakazana projekcija ostvarenja “Sunce” Kurdvin Ajub, u kome tri tinejdžerke iz Beča tverkuju u hidžabu i pevaju pop pesmu. Jutjub video čini ih poznatim preko noći, posebno među kurdskim muslimanima. Ovo je film o mladim ljudima uhvaćenim između društvenih medija i samootkrivanja, priča o buntovnim mladim ženama, za koju je rediteljka na Berlinalu dobila nagradu za najbolji prvi igrani film.

U nedelju u 18 časova na programu je film “Hinterland” oskarovca Štefana Ruzovickog. Nakon što je 1920. Austrougarsko carstvo propalo, glavni protagonista Piter Perg se vraća kući iz Velikog rata, posle godina zatočeništva. Ali Beč u koji dolazi nimalo ne liči na mesto koje je nekada poznavao. Ovo ostvarenje dobilo je Filmsku nagradu Austrije za scenografiju. Beogradski program festivala zatvara u 20h film “Rimini” Ulriha Zajdla, koji prati junaka Ričija Brava. Nekada uspešna pop zvezda, juri za izbledelom slavom u snegom prekrivenom Riminiju, zarobljen između konstantnog pijanstva i koncerata za autobuse pune turista. Svet mu se urušava kada mu odrasla ćerka upadne u život i traži novac koga nema. Njegova patnja je i stvarna i lažna kao i njegova ljubav, a njegovo pevanje je usamljeni monolog gubitnika.

Nakon filma biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom filma Monikom Vili, kojoj će se pridružiti Ludvig Vust, festivalski selektor Aleksandar S. Janković, kao i urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, Ivan Aranđelović.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu likovnih umetnosti, biće organizovana i radionica sa Ludvigom Vustom uz projekciju njegovih filmova.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...