•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Milčo Mančevski dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“ jubilarnog 15. festivala LIFFE

Reditelj, scenarista i pisac Milčo Mančevski ovogodišnji je laureat nagrade “Živojin Žika Pavlović” koju Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Ovo prestižno priznanje biće mu uručeno u okviru bogatog programa jubilarnog 15. festivala, koji se održava od 15. do 20. septembra u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca .

Prema rečima organizatora koji dodeljuje nagradu, Milčo Mančevski je jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca iz regiona, koji je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu i time zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime našeg proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Povodom nagrade Milčo Mančevski je rekao: „Nema malih i velikih kinematografija. Postoje mali i veliki filmovi, mali i veliki autori. Živojin Pavlović je jedan od najvećih, i zato se puno radujem ovoj nagradi koja nosi njegovo ime.”

Među ranijim laureatima ove nagrade su: Goran Marković, Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Milčo Mančevski (Skoplje, 18. oktobar 1959) je makedonski filmski režiser, scenarista, pisac i fotograf. Njujork tajms uključio je njegov film „Pre kiše“ u svoj vodič najboljih 1.000 filmova ikada napravljenih. Rolling Stone magazin uvrstio je njegov spot za pesmu Tennessee poznatog sastava Arrested Development na listu najboljih 100 muzičkih spotova svih vremena.

Režirao je sedam igranih filmova, više od pedeset kratkih, kao i jednu epizodu svetski poznate serije Wire. Osvojio je više od 50 internacionalnih nagrada, među kojima i Zlatnog lava za najbolji film na Festivalu u Veneciji, kao i nominacija za Oskara u kategoriji najbolji strani film. Njegov rad je uključen u nastavni program brojnih univerziteta u svetu.

Internacionalni festival filmske režije LIFFE u Leskovcu pokrenut je 2008. u cilju promocije filmskih ostvarenja i autora iz zemlje i regiona. Tokom svoje dosadašnje istorije, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Leskovca, razvio se u prestižnu manifestaciju koja prevazilazi lokalne okvire i ima sve veću popularnost kod filmofila i filmskih stvaralaca. U proteklih 13 godina na festivalu su predstavljena najvrednija ostvarenja iz regiona, prikazano je više od 250 filmova pred oko 80.000 gledalaca i ugošćeno više od 80 najpoznatijih reditelja različitih generacija, kao i veliki broj glumaca iz regiona.

LIFFE je danas nezaobilazna tačka u kulturnom životu grada, a koncept zasnovan na afirmaciji dela i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije, koji u prvi plan stavlja umetnost filmske režije, svrstava ovaj festival u red najznačajnijih manifestacija u Srbiji i regionu.

Gran pri festivala nosi ime proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića. Na festivalu se dodeljuju još i dva priznanja za režiju i dve glumačke nagrade. Tročlani žiri sačinjen je od dva eminenta reditelja iz regiona i jednog proslavljenog glumca, a umetnički direktor festivala je reditelj Darko Bajić.

LIFFE se trudi da svake godine vernoj publici, ali i gostima ponudi širok spektar pratećih programa: promocije knjiga, tribine i razgovore glumaca i reditelja sa publikom, izložbe i koncerte. Veliki značaj festivala ima tradicionalna konferencija reditelja, tokom koje se teži da se pronađu novi modeli saradnje i umrežavanja produkcije i distribucije filmova zemalja iz regiona.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...