•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Pravo Ljudski Film Festival će biti održan od 17. do 22. septembra

17. Pravo Ljudski Filmski Festival (PLJ17) ove godine održava se od 17. do 22. septembra u Sarajevu. Izuzev promene datuma održavanja, ove godine festival donosi niz noviteta u odnosu na prethodna izdanja.

Ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski Film Festival je filmsko iskustvo koje korespondira sa svetom na koji smo kao društvo navikli poslednjih godina. Život u lockdownu, između zatvorenih granica, ekonomska kriza, ratovi, mizoginija i stalno prisutni patrijarhat doveli su nas do toga da svoje potrebe svedemo na minimum, živimo udaljeni jedni od drugih i komuniciramo preko ekrana, izolivani strahovima, maskama, žicama i zidovima. Stoga se ovogodišnje festivalsko izdanje sažima na manje programa i filmova fokusiranih na samu suštinu i kritična pitanja trenutka u kojem se nalazimo. Celokupan program festivala biće objavljen uskoro.

Za vizualni identitet PLJ17 i ove godine je odgovoran grafički dizajner Amir Berbić koji je već 11 godina uz PLJ, a za ovogodišnje rešenje kaže:

"Vizual PLJ17 je u potpunosti tipografsko rješenje koje sačinjava kompozicija slova koja asociraju na masovnost - mase ljudi, redove, kolone iz različitih pravaca... U pitanju je tamni ključ u kojem element optimizma dolazi jedino od slova PRAVO LJUDSKI i oštrog žutog polja koje je granica/razgraničenje, a ujedno i nečije svjetlo ili nada."

"Mogućnost preživljavanja kao politički prostor je prvi i verovatno najzahtjevniji program ovogodišnjeg izdanja, u kojem predlažemo, ili prihvatamo, da do političke nade možemo samo kroz traženje i pronalazak rascepa i pukotina (u sistemu). Tako da jedno čitanje elementa vizualnog identiteta PLJ17 i boje u rešenju mogu biti otvorena na vrata, ili snop svetla, ali treće čitanje može biti i rascep ili pukotina. Drugi program, 'Kako zamišljamo politički rad?' sačinjavaju različiti filmski radovi koji ukazuju na mnogozvučje u političkom. Tu je naglasak na kreiranje neočekivanih kombinacija jer su to prakse koje neoliberalizam neće komodifikovati - jer ih neće (bar neko vrieme) prepoznati. Iz toga čitamo kompoziciju vizuala koja je na prvu skoro asimetrična, ali i u tome gradi nešto slojevito i novo", poruka je programskog tima festivala.

Kao i prethodnih godina, organizatori pozivaju osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, veštine i iskustva, da nam se pridruže u organizaciji festivala.

Festival se održava u bioskopu Meeting Point, dok će se deo pratećih programa odvijati u Filmskom centru Sarajevo kao I u Istorijskom muzeju BiH.

Za sve informacije o programu, lokacijama i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, njihove društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...