•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Svečano otvoren Austrijski filmski festival u Kulturnom centru Beograda

Austrijski filmski festival, koji se u ove godine održava u Beogradu, Novom Sadu i Nišu od 22. do 27. septembra, svečano je otvoren večeras, 22. septembra u Kulturnom centru Beograda. Prisutnima su se obratili Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Srbiji, Aleksandar S. Janković, selektor festivala, Ludvig Vust, reditelj filma otvaranja „3:30 PM“, i Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda.

Adrijan Fajks je u svom uvodnom obraćanju prisutnima rekao: „Nakon prošlogodišnjeg fokusa na ženama u kinematografiji pod nazivom Velika očekivanja, ove godine festival se fokusira na selekciju pod sloganom Krajnosti, koji predstavlja raznovrsnost žanrova, umetničkih pristupa i tema, te krajnosti svakodnevnog života. Želim da izrazim veliku zahvalnost profesoru Jankoviću za divnu selekciju koja se, kao i austrijski film, fokusira i na kvalitet i na raznolikost. Posebno smo srećni i ponosni što imamo dva izuzetno zanimljiva gosta iz Austrije, Ludviga Vusta i Moniku Vili“.

Aleksandar S. Janković je izneo utiske o ovogodišnjoj selekciji: „Jako mi je drago što smo od 15-ak filmova uspeli zajedno da proberemo ovih sedam, koji predstavljaju neverovatnu tematsku, umetničku i ljudsku versatilnost. Od malih no budget sentimentalnih priča o svakodnevnici i stranputicama običnog čoveka, do neobičnih naučnofantastičnih fantazmagorija, pa i do nekih filmova o tome šta se dešavalo u Austrougarskoj kad je ona prestala da postoji. To je jedna Austrija u toliko mnogo nivoa, što je i mene oduševilo“.

Reditelj Ludvig Vust se prisutnima obratio rečima: „Veoma sam počastvovan što sam ovde i što predstavljam austrijsku filmsku industriju, jer joj moj film ne pripada. To je nezavisna filmska produkcija, a ja sam već godinama nezavisni filmski autor. Radujem se što ovde predstavljam našu kulturu“.

Zorana Đaković Miniti je na otvaranju rekla: „Zahvaljujem se Austrijskom kulturnom forumu što istrajavamo u ovoj vrsti saradnje, na trudu da se u Beogradu prikažu najsavremeniji i najaktuelniji filmovi, i da se kao gosti dovedu neki od autora filmova. To su, uz same filmove, možda i najdragoceniji momenti festivala“.

Nakon uvodnog obraćanja, filmski program festivala otvoren je projekcijom filma “3:30 PM” reditelja Ludviga Vusta. Njegovo novo delo obmanjujuće formalne složenosti i iznenađujuće emocionalne dubine, ispituje prijateljstvo, komunikaciju, tehnologiju, istoriju i pamćenje uz primese uznemirujućeg humora. Po završetku projekcije održan je razgovor s rediteljem filma.

U nastavku festivala biće prikazana ostvarenja “Najkraća pesma na svetu” Dejvida Kleja Dijaza, “Lucifer” Petera Brunera, “Rubikon” Leni Laurič , “Sunce” Kurdvin Ajub“, Hinterland” Štefana Ruzovickog i “Rimini” Ulriha Zajdla.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Krajnosti”, a selektor programa je dr Aleksandar S. Janković, profesor istorije filma na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Nakon projekcije filma „Rimini“, 25. septembra u Kulturnom centru Beograda biće organizovana Q&A sesija sa montažerkom filma Monikom Vili, koja je učestvovala u nastajanju nekoliko austrijskih dobitnika Zlatne Palme i Oskara, radeći rame uz rame sa Mihaelom Hanekeom, Mihaelom Glavogerom i Ulrihom Seidlom. Njoj će se u ovom razgovoru pridružiti Ludvig Vust i festivalski selektor Aleksandar S. Janković.

Ludvig Vust i Monika Vili gostovaće i 23. septembra na otvaranju novosadskog programa u Kulturnom centru Novog Sada, kada će učestovati u Q&A sesiji sa Aleksandrom S. Jankovićem i Đorđem Kaćanskim. Isti gosti će posetiti i Niš dan kasnije, 24. septembra, na otvaranju programa u niškom bioskopu Cineplexx, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, a pridružiće im se i urednik filmskog programa NKC Dejan Dabić.

U pratećem programu festivala, 23. septembra od 12 do 16 časova na Fakultetu likovnih umetnosti, biće održana i radionica sa Ludvigom Vustom i Monikom Vili uz projekciju filma "Odlazak" Ludviga Vusta.

Program Austrijskog filmskog festivala biće prikazan u Kulturnom centru Beograda od 22. do 25. septembra, u Kulturnom centru Novog Sada od 23. do 26. septembra, a u Cineplexxu Niš u saradnji sa Niškim kulturnim centrom od 24. do 27. septembra.

Foto: Aleksandar Anđić

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....