•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Šetnje stazama neočigledne lokalne istorije na Borskim susretima

Svakog popodneva na Borskim susretima, od 16. do 19. septembra u Boru u okviru kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost”, nezavisna istraživačica Jelica Jovanović će sa lokalnim saradnicima na projektu organizovati šetnje borskim lokalitetima, pod nazivom “Staze neočigledne lokalne istorije”.

Četiri lokalna pripovedača – radnik i meštanin sela ugroženog razvojem rudarstva; inženjer; prodavačica sira i student – vodiće grupe posetilaca u obilazak grada i njegove okoline i pričati o njegovoj istoriji i sadašnjosti iz sopstvene perspektive. Cilj šetnji je da se sagledaju i osveste lokalna sećanja i priče i da se razmotre različite relacije prema ekstraktivnoj ekonomiji oko koje je grad nastao. Mesto i vreme okupljanja je plato ispred Doma kulture, 10­–15 minuta pre polaska. Broj mesta je ograničen a zainteresovani treba da se prijave za ove programe do 12. septembra putem e-mail adrese jelica.jovanovic.011@gmail.com.

Jelica Jovanović je o svom istraživanju i poznavanju Bora rekla: „U Bor dolazim povremeno već nekih dvadesetak godina. Imala sam prilike da vidim grad pre (mada, i nakon) mnogih propadanja, prodaja, stečaja, restrukturiranja, dosta godina pre turistifikacije okoline grada i pokušaja stvaranja disaster turizma u gradu, kao i pre aktuelnog dolaska kompanije Zijin. Bor sam upoznala preko Borana i preko programa institucija kulture, a iskustva života i rada u rudarskom gradu sam tek posredno saznavala. Kasnije, u toku svog profesionalnog angažovanja, grad sam istraživala i spoznavala kroz njegovu arhitekturu i urbanizam, dok sam rudarstvo upoznavala opet posredno, kroz fizičke i prostorne relacije građene sredine grada spram rudnika i Rudarsko-topioničarskog basena Bor, te kroz njegove materijalne manifestacije u zgradama“.

O svom iskustvu Bora Jelica Jovanović je istakla: „Rudnik i basen imaju svoje snažno prisustvo u svakodnevici grada, ali su meni ostajali apstrakcija, čak i kada sam uspevala da se dovoljno približim njihovim pogonima. Zapravo, rudarstvo i industrija se retko upoznaju neposredno: 'obični smrtnici' ne mogu da ušetaju u pogone tek tako, kada oni požele, a ukoliko nemaju dodir sa tim delatnostima kroz posao ili obrazovanje, sva je prilika da nikada i neće videti npr. Topionicu uživo, već će o njoj slušati, čitati ili gledati slike“.

Imajući ovo u vidu, Jelica Jovanović je koncipirala svoj program: „Odlučila sam da kroz šetnje upoznam posetioce sa gradom i okolinom na način kako sam ga i sama upoznavala: posredovano, odlaskom na pijacu, u institut, na razne lokacije u gradu i okolnim selima, kroz razgovor. Vodiči su lokalci, različitih zanimanja, različitih interesovanja i različitih starosnih doba, neki direktno, neki posredno, a neki nikako povezani sa radom rudnika, i oni će govoriti o svom svakodnevnom životu u gradu i selu.

Jelica Jovanović će, uvodne večeri 15. septembra u Narodnoj biblioteci Bor, imati i izlaganje “Infrastrukturiranje regiona. Materijalnost i neopipljivost Novog puta svile u Srbiji” nakon svečanog otvaranja u 18 časova. Ovo istraživanje bavi se vrlo različitim projektima kineskih kompanija u Srbiji, ali je naglasak na industrijskim gigantima i velikim infrastrukturnim projektima koji su se u prethodnih 30 godina napadno zanemarivali, da bi se sada čudesno obnovili, zahvaljujući probitačnim međunarodnim sporazumima i bilateralnoj saradnji.

Jelica Jovanović (1983) – arhitektkinja i studentkinja doktorskih studija na Tehnološkom univerzitetu u Beču, nezavisna istraživačica. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Osnivačica je i članica NVO Grupa arhitekata, s kojom radi na nekoliko projekata: Letnja škola arhitekture u Baču i Rogljevu, od 2010; (Ne)primereni spomenici, od 2015; Podizanje zavese, 2014–2016, izloženo na Bijenalu u Veneciji 2014.

Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” od 15. do 19. septembra biće održan niz programa na nekoliko lokacija u Boru. Transnacionalni istraživački tim i partneri projekta će kroz ove događaje podeliti svoja istraživanja razmatrajući kinesku inicijativu “Pojas i put” i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu.

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i po godine.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...