•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Juče počelo 62. Berlinale: „Arapsko proleće“ kroz svet filma

Na Berlinskom filmskom festivalu će se u toku deset dana trajanja prikazati oko 400 filmova, od kojih je 23 u glavnom takmičarskom programu.

Službeni program ovogodišnjeg međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, koji se održava od 9. do 19. februara u Berlinu, ove godine donosi 23 filma, od kojih 18 konkuriše za Zlatnog i Srebrnog medveda – ističe se na internet stranicama festivala u čijem se programu svake godine nađe oko 400 filmova, uglavnom međunarodnih ili evropskih premijera.

Festival 9. februara otvara francuska drama „Zbogom kraljice“ Benoa Žakota koja se bavi početkom francuske revolucije, s Dajanom Kruger u ulozi kraljice Marije Antoanete. Reč je o adaptaciji istoimenog romana Šantel Tomas koji će u Berlinu imati svoju svetsku premijeru.

Dominantna tema ovogodišnjeg Berlinale-a je „arapsko proljeće“, nakon niza radikalnih političkih i društvenih promena u arapskom svetu započetih pre nešto više od godinu dana masovnim protestima i demonstracijama. Osim prikazivanja filmova koji se bave skorašnjim događajima u toj regiji iz ugla arapskih reditelja i filmadžija iz svih delova sveta, organizovane su i brojne panel-diskusije na temu arapskog sveta i filmografije.

„Zadovoljni smo što će znatan broj filmova uvrštenih u ovogodišnji glavni program na Berlinale-u imati svoju svetsku premijeru, od kojih se mnogi bave radikalnim promenama u svetu. Oni kroz različite perspektive daju istorijski prikaz i pričaju priče viđene očima onih koji su u njima aktivno učestvovali“, kazao je direktor festivala Diter Koslik.

U sklopu pratećeg programa „Homage“, koji se bavi likom i delom neke od vodećih ličnosti kinematografije, američkoj glumici i dvostrukoj dobitnici Oskara Meryl Streep 14. februara će, na predstavljanju njenog najnovijeg filma „Iron Lady“ u kojem glumi nekadašnju britansku premijerku Margaret Tačer, biti uručen počasni Zlatni medved za životno delo.

Vrlo praćeni program „Panorama“ donosi 53 dugometražna, mahom nova filma poznatih reditelja, debitantske radove i nova otkrića s tradicionalnim fokusom na filmove originalnog autorskog pristupa.

U glavnom programu biće prikazano 18 filmova, 15 u programu „Panorama special" i 20 u dokumentarnom programu "Panorama Dokumente".

Od toga će 34 produkcije iz 37 zemalja na Berlinale-u imati svoju svjetsku premijeru, a u sedam je slučajeva reč i o rediteljskom prvencu. Nemačka produkcija je zastupljena sa 12 filmova, a pozamašan je i broj žena u ulozi reditelja – njih 24 će se predstaviti sa 16 filmova.

U sklopu ovog programa van službene konkurencije biće prikazan i film „Parada“ Srđana Dragojevića, snimljen u koprodukciji Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije.

Na popisu zvezda koje ove godine glavni program Berlinale-a dovodi u taj grad nalaze se, među ostalima, Leonardo Dikaprio, Džeremi Ajrons, Klint Istvud, Dajana Kruger i Dženifer Lopez.

Berlinski međunarodni filmski festival jedan je od najvažnijih filmskih festivala u Evropi i svetu. Održava se u februaru, a svoje prvo izdanje imao je daleke 1951. godine.

Žiri festivala već tradicionalno vodi računa da u konkurenciji festivala budu zastupljeni filmovi iz celog svijeta. Najboljem se filmu dodjeljuje nagrada „Zlatni medvjed“, dok najbolji režiser, glumac i glumica dobijaju „Srebrnog medveda“.

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...