•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zajednička konferencija za medije povodom 31. Memorijala Nadežde Petrović, 59. Oktobarskog salona, 15. Kondenz festivala savremenog plesa i performansa

U Galeriji Artget Kulturnog centra Beograd 22. septembra upriličena je konferencija za medije povodom održavanja tri manifestacije kulturno – umetničkog profila: 31. Memorijala Nadežde Petrović (MNP) u Čačku, 59. Oktobarskog salona (OS) i 15. Kondenz festivala savremenog plesa i performansa u Beogradu. Tematski okvir konferencije su bila javno-civilna partnerstva između institucija kulture.

Učesnici konferencije ispred manifestacija bili su: Marijana Cvetković (Stanica Servis za savremeni ples) u ime Festivala savremenog plesa i performansa Kondenz, Branko Ćalović (direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović“) i Siniša Ilić (ko-selektor ovogodišnjeg Memorijala), Zorana Đaković Minniti u ime 59. Oktobarskog salona (Beogradski bijenale). Oni su predstavili svaku od manifestacija ponaosob pri čemu su naglasili neophodnost podsticanja i jačanja saradnje javnog i civilnog sektora odnosno razmene i deljenja resursa, kao i međusobne podrške organizacija sa nezavisne scene i javnih ustanova kulture u polju savremene umetnosti, zatim potrebe decentralizacije kulture, naručito kada je u pitanju Memorijal Nadežde Petrović.

Direktor Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović” u Čačku Branko Ćalović podvukao je značaj saradnje javnih ustanova i civilnog sektora i naveo primer rada Galerije kao ustanove kulture koja već ima dugogodišnju saradnju sa nezavisnom umetničkom scenom - i kroz programske aktivnosti, i kroz Memorijal Nadežde Petrović u pogledu imenovanja selektora i članova žirija, podsetivši na dosadašnju otvorenost Galerije i posebno Memorijala za umetnike i kustose van institucionalnog okvira. Po njegovim rečima, na toj izložbi se redovno predstavljaju nove umetničke forme i prakse umetnika iz Srbije, regiona i sveta, kojih je do sada bilo više od 600 . I 31. Memorijal Nadežde Petrović pod nazivom ,,Gestovi, znakovi života”, kako je najavio, biće vrsta iskoraka sa akcentom na izvođačkim umetnostima.

Povodom održane konferencije Ćalović je izjavio da se nada da će saradnja ovih manifestacija prerasti u sveobuhvatniju kontinuiranu međusobnu saradnju.

Podsećamo da se ovogodišnji Memorijal Nadežde Petrović, 31. po redu, održava od 1. oktobra do 13. novembra u selekciji Bojana Đorđeva i Siniše Ilića, dok je kustos Memorijala Marija Radisavčević iz Umetničke galerije ,,Nadežda Petrović”.

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila