•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Otvoren 5. međunarodni kongres “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” u Jugoslovenskoj kinoteci

Peti međunarodni kongres “Održiva arhitektura – Energetska efikasnost” svečano je otvoren u petak, 7. oktobra, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Kongres se održava sa ciljem da se šire afirmišu najznačajnije teme savremene arhitekture – održivost i energetska efikasnost uz upotrebu obnovljivih izvora energije.

Vladimir Lovrić, predsednik organizacionog odbora Kongresa, prisutnima se obratio rečima: “Velika mi je čast što mogu da vas pozdravim u ovakvom broju. To pokazuje održivost ne şamo ovog kongresa, već ideje održive arhitekture i održivog života uopšte. Svi mi pripadamo pogledu na svet koji vodi u bolju budućnost u svakom kontekstu, jer je održivo promišljanje gotovo jedini izbor za budućnost. Arhitektura i njen energetsko efikasni kontekst sigurno može da reši mnoga pitanja, poput zagađenja i smanjenja potrošnje energije. To je i i mirovni put, zajednički pogled ka boljoj budućnosti i novim generacijama”.

Okupljenom auditorijumu predstavljeno je 11 eminentnih arhitekata, glavnih predavača iz 10 zemalja sveta - Borina Andrieu / Francuska, Paulo Merlini / Portugal, Špela Videčnik / Slovenija, Faidra Matziaraki & Victor Marti / Španija, Nina Edwards Anker / SAD, Vladimir Lojanica / Srbija, Sonja Radović Jelovac / Crna Gora, Francesco Di Gregorio / Italija, Ad kil / Holandija, Marina Zajec / Hrvatska. Uz predavanja ovih gostiju Kongresa, tokom tri dana manifestacije u planu su i izložbe njihovih radova, radionice, i tribine.

Na otvaranju su dodeljene nagrade mladim arhitektima i studentima na 2. međunarodnom arhitektonskom konkursu MIKRO EKO KUĆA 2022.

Autori prvonagrađenog rada su autorski tim – Ida Bajtek i Tvrtko Ževrnja, drugonagrađeni je autorski tim Aleksandra Cvetanović i Miljana Todorović, a treću nagradu podelili su Petar Rakočević i autorski tim Nataša Raonić i Izabela Pepđonović.

Specijalne novčane nagrade dobili su autorski timovi: Luka Mijatović i Uroš Simić; Filp Popović, Đorđe Ćebić i Una Obradović; Sandra Draganić i Luka Grgić; Jelena Damjanović i Vladimir Kuntić.

Specijalna studentska priznanja dodeljena su autorskim timovima: Nađa Milaš, Ksenija Gomilanović i Andrija Kandić; Ahmed Peco, Hajrudin Omerović i Alem Hasanović; Lucija Soldo i Hrvoje Ba; kao i autoru Nenadu Čaviću.

Njihove radove publika može da pogleda na izložbi koja se održava u okviru Kongresa.

Ceremonija otvaranja završena je performansom slikarke i konceptualne umetnice Biljane Cincarević.

Organizatori petog izdanja ove manifestacije su: Udruženje EKOKULTPLUS, Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu i Magazin EKO KUĆA, a u svojstvu suorganizatora su i arhitektonski fakulteti iz regiona, posebno iz Zagreba i Podgorice.

Vođeni idejom da danas i u budućnosti svako arhitektonsko i urbanističko rešenje i delo mora biti održivo u svim segmentima - u procesu projektovanja i planiranja, kao i kasnije, u fazama realizacije i eksploatacije objekata, organizatori sun a jednom mestu okupili arhitekte i stručnjake opredeljene za održivu i ekološku, energetski efikasnu i solarnu opciju u arhitekturi.

Putem predavanja, radionica i izložbe svojih projekata, 11 eminentnih arhitekata - stručnjaka iz ove oblasti iz 10 zemalja sveta, kroz umetnički, autorski i naučni pristup preneće svoja iskustva i znanja i prikazati recentne projekte arhitektima, urbanistima, projektantima, dizajnerima, inženjerima iz tangencijalnih oblasti, kao i studentima i doktorantima odgovarajućih fakulteta.

Kongres takođe kroz IZLOŽBU SPONZORA na najbolji način afirmiše spoj arhitekture sa građevinskom industrijom, savremenim tehnologijama i instalacijama, sistemima građenja i upravljanja, proizvodima, materijalima, opremom, aparatima i uslugama kojima se poboljšavaju uslovi života u zgradama i koji pozitivno utiču na zdravlje ljudi, kvalitetan i komforan život u unutrašnjem prostoru, kao i na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa: zemlje, vode i vazduha.

Foto: Rade Kovač

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...