•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Rusija ove godine bojkotuje dodelu Oskara, prvi put od SSSR-a neće slati svog predstavnika

Rusija je nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku dobila 1994. godine. Nagradu je odneo film ‘Užareno sunce‘

Nagrada za najbolji međunarodni film ove godine zasigurno neće ići ruskom filmu. Rusija je, naime, prvi put od pada SSSR-a, odlučila da bojkotuje dodelu Oskara, prenosi The Guardian.

"Predstavništvo Ruske filmske akademije odlučilo je da neće nominovati nacionalni film za dodelu Oskara Američke akademije filmske umetnosti i nauke", stoji u izjavi koju su objavili.

Pošto je upoznat s tom odlukom, predsednik ruske komisije za nominacije za dodelu Oskara u utorak je najavio svoju ostavku, a odluku koja je, tvrdi, "donešena njemu iza leđa" smatra "ilegalnom".

"Rukovodstvo Akademije je jednostrano odlučilo da neće nominovati ruski film za dodelu Oskara", poručio je Pavel Čukraj.

Rusija je nagradu Oskar za najbolji film na stranom jeziku dobila 1994. godine. Nagradu je odneo film ‘Užareno sunce‘ Nikite Mikhalkova.

Film pripoveda priču o oficiru ruske Crvene armije i njegovoj supruzi, koji se suočavaju s povratkom njenog bivšeg ljubavnika tokom tridesetih godina prošlog veka.

Mikhalkov, koji je u filmu utelovio spomenutog oficira, član je Ruskog kinematografskog saveza. Veliki je pristalica Putina, a podržava i rusku invaziju na Ukrajinu, piše The Guardian.

Mikhalkov smatra da saradnja u nominacijama za dodelu Oskara u Rusiji neće doneti nikakvu korist. Umesto toga predložio je dodelu srodnih nagrada među zemljama koje su nekada bile delom Sovjetskog saveza.

"Odabir filma koji bi predstavljao Rusiju u zemlji koja zapravo trenutno negira postojanje Rusije naprosto nema smisla", kaže.

2014. godine ruski je film ostvario nominaciju za dodelu Oskara u kategoriji najboljeg međunarodnog filma zahvaljujući filmu "Leviatan", a isti je uspeh ostvario i tri godine kasnije s filmom "Bez ljubavi" reditelja Andreja Zvjaginceva.

Ruska filmska i kulturna scena zbog podela oko ruske invazije na Ukrajinu izgubila je neke cenjene reditelje koji su usled skorijih događanja emigrirali. Među njima našli su se Kantemir Balagov i Kira Kovalenko, čiji su filmovi predstavljali Rusiju u borbi za nominaciju za dodelu Oskaras.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....