•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Devet predstava na 15. Kondenzu u devet različitih oblika

Na 15. izdanju Kondenza – Festivala savremenog plesa i performansa koji se od 23. do 30. oktobra održava u Beogradu u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, biće odigrano devet predstava.

U ponedeljak 24. oktobra u Ustanovi kulture „Vlada Divljan“ u 20 časova, na programu je „Works in Silence” Lucinde Childs u izvođenju Dance On ansembla, rad koji pruža uvid u ključnu fazu razvoja jedne od najznačajnijih koreografkinja / koreografa 20. veka. Ova zbirka ranih dela iz obimnog repertoara Lucinde Childs posebno je uzbudljiva kako zbog retkih prilika da se izvodi, tako i zbog značaja za istoriju plesa. Dance On ansambl je ove godine otvorio Bitef festival i dobio jednu od festivalskih nagrada. Kondenz će publici omogućiti da besplatno vidi ovu veliku evropsku kompaniju.

Predstava „4IMNNML (For I am an Animal)“ na programu je 25. oktobra u Ustanovi kulture „Vuk“ u 18h. Stefan Veselinović, mladi koreograf i plesač, i Romain Lafon-Pachot, pozorišni i umetnik glasa, udružili su se u istraživanju polja gramograma i njegovih sredstava za postavljanje odnosa telo-jezik na sceni. Kondenz s ponosom predstavlja prvo igranje Stefana Veselinovića u Beogradu, nakon njegovog školovanja u Francuskoj.

Iste večeri u 21h u Ateljeu 221, Ivana Kalc i Igor Koruga će premijerno prikazati novi rad „Zašto ne (?)“ koji traga za otelovljenjem i definisanjem današnjeg (beznadežnog, izolovanog, uplašenog, prekomerno-identifikovanog) tela pojedinca i afektivnim prostorom negovanja između (najmanje) dvoje, kao prakse koja se nadalje može razvijati sa kolektivom (publikom).

U sredu 26. oktobra, u Bitef Teatru u 20h biće izvedena predstava „The sound they make when no one listens“. U vreme ekološke, političke i lične krize, brazilski koreograf Thiago Granato istražuje čin slušanja. Tri izvođača se upuštaju u mehanizme svesnog slušanja kao način opažanja pokreta i nekretanja, i tako razotkrivaju skrivene strukture moći i kontrole. Ovaj rad započet je u Beogradu 2019. godine kada je autor bio na rezidencijalnom programu Stanice.

Predstava „Ranjiva tijela“ na programu je 27. oktobra u Magacinu od 20 časova. Ovo delo

autorke Ane Jelušić, u saradnji s plesnom umetnicom Martom Krešić i dramaturškinjom Ninom Gojić, bavi se time kako gledamo i šta vidimo u tome što gledamo, oslanjajući se na haptički materijal koreografiranog dodira.

U petak 28. oktobra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra biće izveden performans „To Speak Light Pours Out“ autorke Kate McIntosh koji, kroz mešavinu tekstova različitih pisaca, kompozitora i izvođača, uranja publiku u moćan prostor za slušanje, stvarajući zvučni svet koji kanališe energiju ritmova, glasova, tekstova i njihovih značenja.

U bašti Galerije Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, 29. oktobra u 12h, na programu je verzija predstave „Trança“ autora Thiaga Granata. „Trança“ je poziv na taktilno putovanje gde se zvuk i pokret prepliću na vrtoglavim površinama i temporalnostima. Kroz koreografiju ruku, Thiago Granato ubrzava procese transformacije gde se različite sile prevode u znakove, istražujući moć tela da kreira kontekste koji oblikuju nove načine života.

Istog dana u 20h, u Centru za kulturnu dekontaminaciju na programu je predstava Marka Pejovića „O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica“. Nastala u okviru projekta „Redovno u zoni neživljivosti“, ona se fokusira na to kako nas uslovi života – društveni, politički, ekonomski, radni… dovode u stanje konstante iscrpljenosti koja postaje redovna pojava.

Poslednjeg festivalskog dana, u nedelju, 30. oktobra u Bitef Teatru u 20h biće izvedena predstava „U.F.O. - Hommage to Katalin Ladik“ Irene Z. Tomažin i Jule Flierl koje slave zajedničko interesovanje za umetničku poziciju Katalin Ladik. Ovo je omaž koji briše granice između poezije, glume i eksperimentalnog rada glasom, posvećen „Joko Ono Balkana“ i pionirki umetnosti glasa i performansa u Jugoistočnoj Evropi.

Foto: Rafael Medina

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila