•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

U nedelju počinje 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa

Predavanjem “Zamagljena pozadina: Crni performans kao politička ontologija“ Thomasa DeFrantza, koreografa i teoretičara iz Njujorka, 23. oktobra u 18 časova u Magacinu (Kraljevića Marka 4) počinje ovogodišnji 15. Kondenz – Festival savremenog plesa i performansa, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predavanje Thomasa DeFrantza o crnom performansu (Black Performance) otvara festival kao uvod u tematsku višeslojnost ovogodišnjeg programa festivala. Njime će se ukazati na značaj umetničkog delovanja kojim se razmatraju politička zajedno sa pitanjima estetske vrednosti, veštine, prakse i stručnosti, kao i pitanja stvaranja zajedničkog (commons) u performansu, nastalog iz radikalnog brisanja crnih (i drugačijih) ljudi iz prihvaćenih oblika „ljudskog“ koji mnogima omogućavaju da se okupe na mestima zajedničkih i bliskih ranjivosti.

Tokom festivala biće izvedeno devet predstava i performansa: „Works in Silence” Lucinde Childs (UK „Vlada Divljan“, 24. 10. u 20h) , „4IMNNML (For I am an Animal)“ Stefana Veselinovića i Romain Lafon-Pachota (UK „Vuk“, 25. 10. u 18h), „Zašto ne (?)“ Igora Koruge i Ivane Kalc (Atelje 212, 25.10. u 21h), „The sound they make when no one listens“ Thiaga Granata (Bitef Teatar, 26.10 u 20h), „Ranjiva tijela“ Ane Jelušić (Magacin, 27.10. u 20h), „To Speak Light Pours Out“ Kate McIntosh (Velika sala SKC-a, 28.10. u 20h), „Trança“ Thiaga Granata (Galerija Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, 29.10 u 12h), „O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenih granica“ Marka Pejovića (CZKD, 29.10 u 20h), i „U.F.O. - Hommage to Katalin Ladik“ Irene Z. Tomažin i Jule Flierl (Bitef Teatar, 30.10 u 20h).

Pored predstava i performansa, u okviru Kondenza biće održano još nekoliko programa. U ponedeljak, 24. oktobra u UK „Vlada Divljan“, za 18:30 zakazano je predavanje o radu Lucinde Childs, Roka Vevara. U sredu 26. oktobra u Magacinu, u 17h će biti predstavljen plesni časopis „Kretanja“ uz razgovor sa Ninom Gojić i Anom Fazekaš, a za 30. oktobar, poslednji festivalski dan, u 17 časova u Magacinu zakazana je projekcija – video intervju sa Anom Ignjatović Zagorac i autorkom videa Milicom Ivić.

Festival se ove godine održava pod sloganom “Radikalna ranjivost“, kojim festival želi da iz svoje pozicije – „pozicije nezavisne plesne scene, pozicije pojedinaca koji biraju da rade na toj sceni, pozicije kolektiva koji se bori da održi i sačuva kolektivni duh, pozicije građana u društvu koje se raspada po svim šavovima - progovori o tome koliko smo svi radikalno ugroženi i koliko je u redu da pokažemo svoju osetljivost, svoje slabosti, ali i svoju strast da ne odustanemo“, kako je navela ko-kustoskinja festivala Marijana Cvetković.

Ove godine pokrenuta je saradnja tri različite manifestacije koje se organizuju tokom oktobra u Srbiji. One javno apeluju da je neophodno da se u kulturi sarađuje, da se bude solidaran sa drugima i da se dele resursi koji su na raspolaganju. Zajedno sa Kondenzom, Oktobarski salon / Kulturni centar Beograda i Memorijal „Nadežda Petrović“ / Galerija Nadežda Petrović, Čačak, žele da svojim primerom pokažu kako je važno da se neguje i jača saradnja između javnog sektora u kulturi i nezavisne kulturne scene i da tim gestom ukažu na potrebu svih umetnika i kulturnih radnika da se udruže i ne dozvole podele koje im se neprekidno nameću.

Foto: Jubal Battisti

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...