•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Snoopy putuje u svemir u misiji Artemis

Legendarni pas Snoopy iz crtanog filma stariji je osam godina od svemirske agencije NASA, a sada će putovati u svemir.

NASA je osnovana 1958. godine, osam godina nakon što se pojavio Snoopy. Saradnja Snoopyjevih kreatora i svemirske agencije je počela deset godina nakon njenog osnivanja, a ona traje i danas.

Pre 50 godina je Snoopy bio zaštitno lice NASA-ine Apollo sigurnosne kampanje, a danas astronauti poklanjanju nagradu Silver Snoopy drugim zaposlenima NASA-e kao znak uspešne i sigurne misije.

Međutim, sada se Snoopy priprema za misiju Artemis 1, koja podrazumijeva let oko Meseca. Igračka napravljena od pliša i kartona će imati društvo, a to je maskota Evropske svemirske agencije pod nazivom Shaun the Sheep.

Ovo nije prvu put da Snoopy odlazi u svemir kao "indikator nulte gravitacije", a to je termin koji se upotrebljava za igračke koje se koriste u svemiru za ilustrovanje činjenice da astronauti i teret doživljavaju bestežinsko stanje. Godine 1990. je Snoopy putovao svemirskim šatlom Columbia tokom misije STS-32 zajedno s pet članova ljudske posade.

U slučaju misije Artemis 1, Snoopy će putovati dalje nego ranije. Lansiranje se očekuje narednog meseca nakon što je treći pokušaj odgođen zbog uragana Ian.

NASA-ina raketa SLS će ponijeti kapsulu Orion zajedno sa Snoopyjem i ovcom Shaun u svemir na putovanje prema Mesecu i nazad. Tokom misije Artemis 1 neće biti ljudske posade, ali će kamere postavljene u kapsuli omogućiti inžinjerima letenja da vide kako Snoopy i Shaun lebde.

Recimo i da je Snoopyjevo odelo napravljeno od pravog koje inače koriste astronauti.

Misija Artemis I je samo prvi korak do povratka ljudi na Mesec. U drugoj misiji će ljudska posada otići na put oko Meseca, a tokom treće će zakoračiti na lunarnu površinu, što se očekuje 2025. ili 2026. godine.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...