•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Savremeno stanje pravoslavlja - predavanje Žan-Fransoa Kolosima u Narodnoj biblioteci Srbije 10/11/22 u 18 sati

Francuski teolog Žan-Fransoa Kolosimo održaće predavanje praćeno razgovorom na temu Savremeno stanje pravoslavlja, u Narodnoj biblioteci Srbije, u četvrtak 10. novembra 2022. od 18 sati.

Svi smo svesni specifičnosti aktuelne geopolitičke situacije u pravoslavlju, no nije lako dešifrovati je. Potrebno je pre svega razumeti kako Pravoslavna Crkva samu sebe shvata, u teološkom smislu, kako se odnosi prema jazu između svojih konstitutivnih principa i svojih istorijskih nedaća, kako odgovara na specifičnost religijske sekularizacije i političke polarizacije, koja je svojstvena pravoslavnim svetovima.

Zaboravi i neprihvatanja kojima smo toliko zaslepljeni potiču od nedovoljnog poznavanja istorije velike Evrope, istorije koja traje više od hiljadu godina, a koju su pre svega odredile religiozne kulture.

Žan-Fransoa Kolosimo je ugledni francuski pravoslavni teolog, istoričar, izdavač, esejista. Bio je direktor Francuskog nacionalnog centra za knjigu (CNL), potom direkor izdavaštva Nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), a danas je direktor izdavačke kuće Cerf (Pariz), koja objavljuje knjige iz oblasti teologije, filozofije, istorije religija. Upravo u tim oblastima se usavršavao i Kolosimo, kroz studije na Sorboni, na Aristotelovom univerzitetu u Solunu, kao i u Njujorku – na Fordamov univerzitetu i Akademiji Svetog Vladimira. U okvriru svog istraživačkog rada boravio je na Atosu i Sinaju.

Stručnjak za hrišćanstvo, a naročito pravoslavlje, budući da je i sam pravoslavne veroispovesti, predavao je gotovo tri decenije istoriju filozofije i vizantijske teologije na Institutu Svetog Sergija (Pariz), koji je iznedrio mnoge pravoslavne bogoslužitelje, sveštenike i vladike, širom sveta.

Kolosimo je član naučnog komiteta Evropskog instituta za religijske nauke .

Njegovi eseji još nisu prevedeni na srpski, a njihovi naslovi (u slobodnom prevodu) su: Dan Božjeg besa; Ćutnja Anđela; Bog je Amerikanac – o teodemokratiji u SAD-u; Ruska apokalipsa – Bog u zemlji Dostojevskog; Persijski paradoks – jedan iranski zapis; Dvadeset vekova umetnosti; Ilustrovana Biblija Jerusalima; Suviše ljudi – prokletstvo hrišćana Istoka; Zaslepljenost: religije, ratovi, civilizacije; Francuska religija; Sablja i turban – dokle će ići Turska?; Republika i varvarstvo; Raspeće Ukrajine – hiljadu godina religijskih ratova u Evropi.

Kolosimo dolazi u Srbiju na poziv Francuskog instituta, koji njegovo gostovanje organizuje u saradnji sa Institutom za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i Narodnom bibliotekom Srbije.

Predavanje i debata vodiće se na francuskom i srpskom jeziku uz simultani prevod u oba smera. Moderator je Andrej Jeftić, doktor teologije.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu