•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Izložbe austrijskih umetnica Johane Brukner i Rozmeri Lukaser u Novom Sadu

Austrijske umetnice Johana Brukner i Rozmeri Lukaser predstaviće svoje radove na izložbama „Neukrotive želje za kataklizmičkim efektima“ i “Približavanja ...na mreži sam i4.0" (projekat On the Road Again/Srbija/2022) koje će biti otvorene 21. i 28. novembra u Novom Sadu.

Izložba „Neukrotive želje za kataklizmičkim efektima“ Johane Brukner (Johanna Bruckner), uz kustosku podršku Rebeke S. Šmit, biće otvorena 21. novembra u 19 časova u Galeriji SULUV u Novom Sadu, a trajaće do 2. decembra.

U svojoj multimedijskoj praksi, Johana Brukner ispituje međusobnu povezanost tehnologije i naših tela i potencijalni otpor koji se iz toga može izroditi. Njene višeslojne video instalacije sugerišu spekulativno zamišljanje stvarnosti, u kojoj su granice ljudskih, ne-ljudskih i kibernetičkih tela fluidne i stapaju se jedna u drugu. U tom kontekstu, telo se u radu Johane Brukner pojavljuje kao afektivna, molekularna materija koja nadilazi granice naše organske konstitucije. Kao audio-vizuelni kolaži performansa, poezije, zvuka, digitalnih animacija i pronađenog snimljenog materijala, njeni radovi i sami postaju trans-telesni entiteti.

Rođena 1984. godine u Beču, Johana Brukner predaje na Univerzitetu umetnosti u Cirihu. Studirala je likovnu umetnost, kulturologiju i socijalnu antropologiju u Beču, Berlinu, Njujorku, Stokholmu i Hamburgu. Umetnicu zanimaju uslovi rada koji nastaju kao odgovor na tehnologije komunikativnog kapitalizma. Njeni radovi su prikazani na međunarodnom nivou širom Evrope. Njen rad je nagrađivan brojnim grantovima. Nedavno je dobila nagradu re:humanism za umetnost i veštačku inteligenciju, a 2020. godine dobila je nagradu za likovnu umetnost Donje Austrije. Najnovije nagrade su „PAX Art Award“, kao iExtraVALUE Art Award“ nagrada Erste banke koja je i povod ove izložbe .

Izložba se organizuje u saradnji „Kunstverein das weisse haus“, programa ExtraVALUE Erste banke, Austrijskim kulturnim forumom Beograd, i njegovim partnerom, galerijom SULUV Novi Sad. Pored samostalne izložbe u prostoru “das weisse haus” ( 21. septembar – 30. oktobar) i u galeriji SULUV (21. novembar – 02. decembar), nagrada sa sobom nosi i jednomesečni boravak u Novom Sadu, kao izvor inspiracije i prilika umetnici da proširi sopstvenu mrežu kontakata.

Izložba “Približavanja ...na mreži sam i4.0" (projekat On the Road Again/Srbija/2022) Rozmari Lukaser (Rosmarie Lukasser) biće otvorena 28. novembra u 18 časova u Galeriji Akademije umetnosti Novi Sad, Bulevar Mihajla Pupina 20.

U svom radu Rozmari Lukaser istražuje strukture i mehanizme delovanja u digitalnom svetu. Međutim, ona se ne fokusira na sisteme hardvera i softvera, obradu podataka i virtuelnost, već na efekte intenzivnog digitalnog umrežavanja na ponašanje ljudi, njihova tela, njihovu percepciju sebe i drugih. Lukaser pristupa tome šta znači biti onlajn kao ontološkom ispitivanju društva nakon digitalne revolucije.

Treća i četvrta generacija njenih figura su formirane od zemlje. Na poziv međunarodnog Terra simpozijuma u Kikindi, umetnica je svoje skulpture formulisala u potpuno novom materijalu 2019. godine. Sada 2022. godine, posle korone, ponovo je, na poziv međunarodnog projekta „Ponovo na putu“, došla u Srbiju da dalje razvija svoje skulpture, koje su sada ovde izložene u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Rozmeri Lukaser rođena je 1981. u Lincu u Austriji, a živi i radi u Beču. Studirala je na Akademiji lepih umetnosti u Beču. Radila je kao predavačica na Internacionalnoj letnjoj akademiji lepih umetnosti u Salcburgu. Nakon što je dobila nagradu Förderpreis für bildende Kunst des Landes Tirol 2015. godine, Rozmeri Lukaser je dve godine kasnije osvojila i nagradu za mlade umetnike, Förderpreis für junge KünstlerInnen der Klocker-Stifung/Tirol.

Foto: Johanna Bruckner

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila