•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Filmski festival Merlinka od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala queer filma Merlinka održaće se od 8. do 11. decembra 2022. godine u Domu omladine Beograda.

„Sloganom Acta, non verba odnosno Dela, ne reči festival želi da istakne da podrška LGBT+ zajednici koja se zasniva na rečima i lajkovima ne daje rezultate i više nije dovoljna. Vreme je za dela. Vreme je za akciju! Vreme je za angažovanu filmsku umetnost, fizičko prisustvo i Merlinka filmski festival“, navodi direktor festivala Predrag Azdejković.

Tokom četiri dana manifestacije biće prikazano 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), srpski dokumentarac „Do daske“ Aleksandra Reljića, kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Festival otvara francuski film „Peter von Kant“ (režija Francois Ozon) sa Izabelom Ađani, Denisom Menošetom i Kalilom Ben Garbiom u glavnim ulogama. Film je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, gde je bio nominovan za Zlatnog medveda. U pitanju je adaptacija nemačkog filma „Gorke suze Petre von Kant“ iz 1972. godine, reditelja Rajnera Vernera Fasbindera. Peter von Kant (Denis Menošet) je uspešni i poznati reditelj koji živi sa svojim asistentom Karlom, koga voli da maltretira i ponižava. Preko velike glumice Sidonie (Izabela Ađani) upoznaje i zaljubljuje se u Amira (Kalil Ben Garbia), siromašnog i zgodnog mladića.

Festival zatvara srpski igrani film „Kristina“ reditelja Nikole Spasića, sa Kristinom Milosavljević, Markom Radišićem i Jelenom Galović. Film je zasnovan na stvarnoj ličnosti Kristini koja u filmu glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi, čiji slučajni susreti tek predstoje. U potrazi za antikvitetima, Kristina sve više otkriva hrišćanstvo i prihvata ga kao jedinu istinu. Marko prihvata Kristinu kao ženu, ali mu smeta što ona ne može da mu rodi decu. Film je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Marselju.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....