•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nakon velikog uspeha izložbe Kiki Smit, nova izložba u Galeriji Dots - Izložba unSEEN: Nepredvidive forme crteža

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža”biće otvorena u petak, 18. novembra u 19 časova u Galeriji DOTS (privremeni prilaz iz Dunavske 2a). Izložba objedinjuje skice i crteže pedeset umetnica i umetnika iz celog sveta na izložbi koja pruža nesvakidašnji uvid u mikrokosmos stvaralačkog uma kroz proces crtanja.

U pokušaju da daju odgovore na temu stvaralačkog unutrašnjeg dijaloga, umetnici poput Džaspera Džonsa, Kare Volker, Kiki Smit i drugih, izlažu svoje crteže na nesvakidašnji način, kao da su u sopstvenom ateljeu.

Pored radova umetnika koji se nalaze u kolekciji LeRoy Neiman Centra za grafiku pri Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, izložba prikazuje i lokalnu umetničku scenu u selekciji kustoskog tima Galerije DOTS. To su umetnice i umetnici mlađe generacije Jelena Bulajić, Bogoljub Đoković, Nina Ivanović, Nemanja Nikolić, Nikola Radosavljević, Teodora Rakidžić, Jelena Sredanović, Ivan Šuković i Ivan Šuletić, koji kroz svoje stvaralaštvo istražuju polje crteža.

Za razliku od umetničkih dela koja su stvorena za javnu ili komercijalnu upotrebu, ovaj raznoliki niz dela uključen u izložbu „unSEEN” otkriva autentičnost koja postoji u ličnim prostorima i koja je sakrivena od oka javnosti, kao što su blokovi za skiciranje i ateljei umetnica i umetnika. Ideja ove izložbe nije da prikaže završene, doterane proizvode tradicionalnih umetničkih izložbi, već naprotiv, autentične, nefiltrirane početke onoga što se kroz crtež beleži.

Izložba „unSEEN” je deo međunarodnog projekta „Draw” koji je još 2012. godine započeo svoje putovanje po raznim umetničkim insitucijama u svetu. Koncept međunarodnog projekta „Draw” je nastao otkrićem nekoliko blokova za skiciranje za koje niko nije znao da postoje, a koji su pronađeni u njujorškom ateljeu pokojnog ilustratora Liroja Nimana nakon njegove smrti. Jasna razlika između crteža koji prekrivaju stranice bloka za skiciranje u periodu od 1949. do 1952. godine i karakteristično šaljivih prikaza Nimanove „Amerikane” je drastična i obiluje neskladom.

Sam Niman je javno tvrdio da u svom radu ne pokušava da zadire mnogo dublje od površine. Međutim, u ovim blokovima za skiciranje, nema blještavih, impresionističkih ilustracija poznatih ličnosti i mesta. Umesto toga, nalazimo mračne dubine carstva demona, mutiranih čudovišta i mitskih zveri koji otkrivaju potpuno drugačiju, skrivenu stranu čuvenog umetnika. Ovo otkriće pokreće pitanje koliko još takvih blokova za skiciranje postoji i kuda umetnica ili umetnik ide u odsustvu spoljnih pritisaka, očekivanja i interpretacija.

Izložba „unSEEN: Nepredvidive forme crteža” je nastala u saradnji Centra za grafiku „Liroj Niman“ pri Kolumbija univerzitetu iz Njujorka i Galerije DOTS.

Foto: Kara Volker, 2005 i Dzasper Dzons, 2012

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...