•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Srpski filmovi i brojna delegacija na IDFA festivalu u Amsterdamu

Tri nova srpska filma biće prikazana i predstavljen jedan u nastajanju na 35. međunarodnom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, najprestižnijem festivala te vrste u čitavoj Evropi. Svi filmovi podržani su sredstvima Filmskog centra Srbije (FCS). Festivalu prisustvuje i brojna delegacija iz naše zemlje – autori, producenti, kao i predstavnici FCS-a i Udruženja “DokSrbija”.

Tim povodom, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić izjavio je:

“Posebno sam zadovoljan što je Filmski centar Srbije uspeo da obezbedi sredstva za dolazak velikog broja dokumentarista, reditelja i producenata iz Srbije i za njihovo učešće u programu ovog prestižnog međunarodnog festivala. Podsetio bih da je FCS ove godine izdvojio značajna sredstva za srpski dokumentarni film, ukupno 787.000 evra, skoro 150.000 više nego prošle godine, i da je to donelo zapažene rezultate – naši dokumentarni filmovi su brojniji i kvalitetniji, o čemu svedoče premijere na uvaženim svetskim festivalima poput IDFA u Amsterdamu. U narednim danima ćemo održati više važnih sastanaka i sa potencijalnim međunarodnim partnerima razgovarati o novim mogućnostima za saradnju, posebno na polju koprodukcijskih projekata i predstavljanja srpske dokumentaristike u inostranstvu. Očekuju nas sastanci sa Finskim, Danskim i Katalonskim filmskim fondovima, kao i razgovori sa predstavnicima dokumentarnih festivala u Talinu (Black Nights Film Festival), Kopenhagenu, (CPH:dox) i Kanu.”

U međunarodnom takmičarskom programu 35. festivala IDFA svetsku premijeru ima novi film Mile Turajlić “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”. Reč je o koprodukciji Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Katara, koju je podržao Filmski centar Srbije. Film je nastao u produkciji beogradske kuće “Poppy Pictures”, u koprodukciji sa “Survivance” iz Francuske i uz učešće zagrebačkog “Restarta” i podgoričkog “Kina”. Mila Turajlić je i direktorka fotografija, a uz Karen Čičkovski i producentkinja. Film su montirale Sylvie Gadmer i Mila Turajlić, čiji je prethodni film “Druga strana svega” ovenčan nagradom za najbolji dugometražni film upravo na festivalu IDFA.

Srpski dokumentarni film “Prizvan i pozvan” Luke Papića i Srđe Vuče ima svetsku premijeru u takmičarskom programu “Envision” IDFA festivala, programskoj celini u okviru koje će biti prikazano samo 12 probranih filmova. Film je nastao u produkciji kuće “Ranč productiona” i uz podršku Filmskog centra Srbije.

“Prizvan i pozvan” na komičan i nekonvencionalan način promatra jedan od najčudniji perioda u srpskoj političkoj istoriji. Nekoliko bivših predsedničkih kandidata, danas neprilagođenih antiheroja priseća se događaja oko prvih višestranačkih izbora 1990. godine i ponovo proživljava taj, za sve njih, sudbonosni događaj, ne shvatajući da su bili samo sporedni igrači.

Scenario, režiju, montažu i produkciju potpisuju Luka Papić i Srđa Vučo, direktor fotografije bio je Luka Papić, za dizajn zvuka bio je zadužen Mićun Jauković, a supervizor montaže Jelena Marković. Koproducent je Jovan Bačkulja a saradnik na scenariju Vladimir Vulević. Produkcija veliku zahvalnost duguje kolektivu “Medijska arheologija” na čiji se rad sa arhivom i istraživanje “Prizvan i pozvan” nadovezuje.

Na festivalu u Amsterdamu je i kratkometražni dokumentarni film “Lopte” (Balls) autorke Gorane Jovanović, nastao u koprodukciji Srbije i Slovenije. Ovaj film je deo selekcije IDFA selekcije naslovljene “Bests of Fests” i u Amsterdamu će imati svoju holandsku premijeru.

Među učesnicima programa “IDFA Academy” ove jeseni je i srpska dokumentaristkinja Maja Novaković, autorka zapaženog i širom sveta višestruko nagrađivanog kratkog dokumentarnog ostvarenja “A sad se spušta veče”. Maja Novaković u Amsterdam predstavlja projekat novog filma naslovljenog “Ko će pokucati na vrata mog doma”, a reč je o dugomertražnom, hibridnom dokumentarnom filmu koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije.

Fotografije: Maja Medić

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...