•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Završen FAF: „Da li ste videli ovu ženu?“ najbolji na 28. FAF-u

Pobednik 28. Festivala autorskog filma i osvajač nagrade Grand Prix „Aleksandar Saša Petrović“ je film „Da li ste videli ovu ženu?“ Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Nagradu za najbolju režiju dodeljena je filmu „Sigurno mjesto“ Juraja Lerotića.

Žiri takmičarskog programa ovogodišnjeg FAF-a koji je radio u sastavu Teona Mitevska, Omar El Zohari i Serž Bozon ove dve nagrade je obrazložio rečima:

Oba filma predstavljaju dašak svežeg vazduha u načinu na koji prezentuju stvarnost. Prvi ne prati nikakva pravila i ne nameće sebi nikakva ograničenja, već odvažno ide napred uz dozu humora, inteligencije i neusiljenosti, dok se drugi koristi minimalizmom i veoma preciznom režijom kako bi napao temu kojoj nije lako pristupiti. Oba filma su važna za region jer predstavljaju glas nove generacije.“

U ime žirija na ceremoniji zatvaranja Serž Bozon je proglasio i ostale pobednike festivala.

Nagradu „Gordan Mihić“ za najbolji scenario osvojio je film „Oduzimanje“ iranskog autora Manija Hađiđija.

Žiri 28. FAF-a je dodelio i specijalno priznanje glumcu Arswendy Bening Swara za glavnu ulogu u filmu „Autobiografija“ Makbula Mubaraka.

Filmovi „Planina“ Tome Salvadora i „Bajka“ Aleksandra Sokurova dobili su nagradu profesora Vlade Petrića za najsinematičniju sekvencu u igranom filmu u čast Slavka Vorkapića.

Nagradu je proglasila Ivana Kronja koja je o nagrađenim filmovima rekla:

„Bajka Aleksandra Sokurova je film izvan uobičajenih kategorija, koji nudi duboko sinematičko iskustvo. Nagradu dobija duga epska sekvenca u kojoj evropski tirani i vođe Drugog svetskog rata Staljin Hitler, Musolini, Čerčil susreću beskrajno more naroda koje, evocirajući biblijske scene, pritiče ispred belih zidna i potom se izlizva u crvene paklene vatre. Planina Tome Salvadora o sredovečnom junaku Pjeru u ličnoj krizi počiva na dve izuzetne noćne sekvence, koje čine samu srž filma. Nagradu dobija druga noćna sekvenca Pjerovog usamljeničkog uspona u Alpe u blizini opasnog mesta odrona, u kojoj junak susreće oživelo vulkansko kamenje i ulazi u stenu, postajući svetleći čovek-kristal.“

Nagrada „Najhrabriji“ film Hrabrog Balkana pripala je filmu „Pelikan“ autora Filipa Herakovića. Specijalno priznanje iz ove selekcije dobio je film „U ramenima“ Tare Gajović. O ovoj nagradi odlučivao je žiri u sastavu Ivan Bakrač, Jovan Marković i Danijela Šrir. Tara Gajović i Filip Heraković su se zahvalili na nagradi, ekipama svojih filmova, porodicama i prijateljima.

„Ostvarenje Filipa Herakovića govori o krizi, preispitivanju i pokušaju transformacije identiteta jednog fudbalera. Pelikan uverljivo predstavlja problem koji se događa u potpunosti unutar protagoniste, ne posežući pritom za jednostavnim rešenjima. Svedenom naracijom, režijom koja izvrsno koristi prostore, kao i glumom Edija Ćelića, film sa lakoćom na gledaoca prenosi stanje i atmosferu, pozivajući ga da prizore doživi neposredno i intuitivno, ali ostavljajući i dovoljno podsticaja za tumačenje“, navodi se u obrazloženju žirija.

Posebno priznanje za film „U ramenima“ Tare Gajović dodeljeno je ne samo zato što se radi o najmlađoj autorki u selekciji, već i zato što priču o odnosu majke i ćerke sa periferije Beograda režira tako da prenosi svu složenost njihove međusobne dinamike, ne oslanjajući se mnogo na dijaloško objašnjavanje. „Rediteljka veruje svojim narativnim i stilskim izborima, da junakinje prati pretežno u krupnim planovima, uspevajući da kroz naizgled nevažne događaje izrazi težinu komunikacije među bliskim ljudima, pa zato ovaj film gledamo i u neprestanom blagom grču, možda baš negde u ramenima,“ naveo je žiri.

Nagradu "Aleksandar Petković" za najbolji snimateljski rad dobio je film „Planina“ Toma Salvadora (snimatelji Alexis Kavyrchine i Victor Pichon). Ovu povelju dodeljuje žiri Udruženja filmskih umetnika Srbije koji je radio u sastavu Predrag Bambić, Miroslav Živanović i Vojislav Gelevski.

Foto: Tanja Drobnjak i Filip Olćan

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...