•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

YU AEROBIC – KULTNA GLAZBA ZA GIMNASTIKU ALFIJA KABILJA NA VINILU

„Može li disko muzika da uništi sluh?“, pitao se krajem 70-ih novinar Politike Ekspres, svestan da u Jugoslaviju stiže novi zvuk, koji su prvo prigrlile diskoteke, a potom i sve veći broj plesača. Među muzičarima je ubrzo nastala podela: jedni su to smatrali previše komercijalnim, dok su drugi videli priliku za eksperimentisanje i u ovom žanru. Jedan od najhrabrijih među njima bio je već afirmisani kompozitor Alfi Kabiljo, koji je među kolegama bio poznat i po ljubavi prema primenjenoj muzici. Onaj za mjuzikle, filmove, televiziju, radio, reklame, ali i za sport, pa je tako nastala i saradnja sa koreografkinjom Vesnom Mimicom, koju je 1983. godine podržao Kabiljo u nastojanju da u svetu popularan najnoviji plesni pokret pod nazivom aerobik dovede u domaći javni prostor.

Nastao je YU Aerobic, serija kaseta u katalogu Jugotona, koja je rađena po svim pravilima drugih svetskih izdanja: plesna muzika u pozadini i dodat glas instruktora koji objašnjava i ukazuje na određene vežbe. U Jugoslaviji, kao i u svetu, vladala je prava pomama za snimkama za vežbanje: izdavale su ih i druge zvezde poput Milene Dravić u Beogradu, Gordane Magaš u Sarajevu, a slovenački časopis Zdravlje svojim je čitaocima u svakom izdanju poklanjao kasetu. Vesnu Mimicu su mediji prozvali „naša Džejn Fonda“, njena borba je pionirski primer feminističkog, aktivističkog, ali i umetničkog pristupa sportu i gimnastici. Njena verzija imala je nešto sasvim drugačije u svetskim razmerama – originalno komponovanu muziku za aerobik.

Autor ove muzike je Alfi Kabiljo, koji uz saradnju uglednih muzičara kao što su Ozren Depolo (B.P. Convention Big Band), Vedran Božić (grupa Time, Jugoslovenska pop Selekcija), Mladen Baraković (grupa Time, Trio Vanje Lisaka), Marijan Domić (ansambl Tomice Simovića, Plesni orkestar RTV Ljubljana) i drugih, na seansama u studiju Janka Mlinarića Trulog izvodi vokalize i svira sintisajzer. Bend je odabrao kombinaciju disko muzike i odličnog džeza, idealnu za vežbanje i ples, stvarajući jedinstven primer primenjene muzike. Originalne trake ovih tema smatrale su se izgubljenim, ali su ih uz pomoć samog maestra pronašli i restaurirali urednici riječko-zagrebačke izdavačke kuće Fox & His Friends Records Leri Ahel i Željko Luketić. Na novom izdanju 'YU Aerobic - Originalna muzika za vežbanje iz Jugoslavije 1981 – 1984' naći ćete nikada ranije objavljene snimke, instrumentale i dub verzije legendarnih aerobik džem-sesija. Ovim izdavači žele da skrenu pažnju na virtuoznost sa kojom je Alfi Kabiljo, ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo The Camille Award, pristupio specifičnim zadacima primenjene muzike za sport, vežbanje i ritmički ples.

'YU Aerobic - Original Workout Music from Yugoslavia 1981 – 1984' je za vinilnu premijeru pripremio danski majstor zvuka Antoni Rajan. Poseban mastering metodom direktnog metalnog graviranja vinila potpisao je studio Pauler Acoustics u vlasništvu nemačkog producenta Gintera Paulera. Autor dizajna korica, koji uključuje i motive grafika socijalističke gimnastike, je Dejan Kršić (Nova Evropa). Izlazak na vinilu očekuje se početkom novembra, dok se na striming platformama može čuti već od 20. oktobra.

Korisni linkovi:

STRIMING PLATFORME: https://bfan.link/yu-aerobic

PREDNARUDŽBE VINILA: https://foxandhisfriends.bandcamp.com/ i https://foxandhisfriends.bigcartel.com/

STRANICA IZDAVAČA: https://foxandhisfriends.org/

AUDIO INSERTI: https://youtu.be/JRlAf852n-s

MEĐUNARODNA DISTRIBUCIJA: https://clone.nl//item70728.html

http://foxandhisfriends.org

http://www.facebook.com/foxandhisfriends

http://soundcloud.com/foxandhisfriends

http://www.mixcloud.com/FoxAndHisFriends

http://twitter.com/FoxAndHisFriend

http://www.instagram.com/fox.and.his.friends

https://www.youtube.com/FoxHisFriendsRecords

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu