•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Black Adam (2022)

Dwayne Johnson je konfliktni superheroj u najnovijoj avanturi iz DC Extended Universuma!

Stas Dwayne Johnsona veći od života čini ga idealnim glumcem za igranje superheroja, i Black Adam brine o njegovim prednostima, što je imalo za rezultat prilično zabavnu priču o poreklu bliskoistočnog roba koji je pretvoren u boga. Najnoviji deo u DC Extended Universumu prečesto podleže konvencijama njegovog žanra - to je film prožet šalјivim tačkama i predvidlјivo blistavim akcionim setovima, sa pojedinim dramskim deonicama. Johnson se uglavnom oslanjao na njegov skromni šarm u nedavnim filmovima, ali Black Adam ga čini nešto ozbiljnijim.

Black Adam ima glavnog junaka koji insistira na tome da nije dobar momak; nagoveštaj malo tamnijeg tona ove slike iz stripa - iako nije toliko mračno da odvrati opštu publiku. Ali iako je Johnson verovatno veći lik sam po sebi od lika kojeg igra, publika koja gladuje za superherojima trebalo bi da se postroji u masama.

Nakon uvodne priče smeštenu u 2600. godinu pre nove ere, film se prenosi na savremeni Kahndaq; izmišlјenu zemlјu nalik Egiptu kojom vlada zla organizacija poznata kao Intergang. U nadi da će pronaći drevnu, magičnu krunu koja može da pomogne u oslobađanju njenog naroda, udovica profesorka Adrianna (Sarah Shahi) i njen odvažni sin Amon (Bodhi Sabongui) na kraju oslobađaju Teth-Adama (Johnson), roba koji se borio za Kahndaqi narod protiv njihovih tlačitelјa pre više vekova, iz njegovog groba. Sada preporođen sa moćima nalik na Supermanu, Adama Justice Society smatra pretnjom po bezbednost Zemlјe, na čelu sa Hawkmanom (Aldis Hodge) i Doctor Fateom (Pierce Brosnan).

Režiser Collet-Serra (Non-Stop) je ranije radio sa Johnson-om na filmu Jungle Cruise i, kao i Disney-ev film, Black Adam je u suštini verzija preteranih trilera sa većim budžetom svesno koje je prethodno napravio. Ali njegova bujnost je zagarantovana za lik koji je toliko moćan da - u jednoj od jezovitijih šala o trčanju na slici - svaki običan smrtnik koji pokušava da ga zaustavi brzo otkriva da je sve što su uradili je da su obezbedili njihovu sopstvenu propast. Bez osmeha ili pametne dosetke, drski Adam šalјe lјude da lete kroz vazduh ili ih udara poput munjom; smrt nevinih posmatrača ne smeta ovom antiheroju, jer ne veruje da treba da se pridržava bilo kakvog moralnog kodeksa.

Black Adam teško da je prvi film o superheroju koji se opire njegovoj sudbini. Ali ova adaptacija DC lika, koja je deo istog bioskopskog ekosistema kao i daleko poznatiji Shazam! iz 2019, pokušava da ispita sebe, pitajući se šta je herojstvo. Na primer, ako je Justice Society toliko zabrinuto za spasavanje, zašto nisu intervenisali u ugroženom Kahndaq-u mnogo pre nego što je Adam stigao? Svakako, ovi tematski problemi su obrađeni površno, a ipak daju dovolјno rezonancije da pojačaju emocionalne i dramatične uloge filma.

Na razočaranje, scenario ostavlјa mesta za dosadne žanrovske klišee. Osim obaveznog teasera na kraju naslova, Collet-Serra donosi nategnuto komično olakšanje - Noah Centineo igra šašavog novajliju iz Justice Societya, Atom Smashera - i preduslovne scene borbe sa CGI-jem. Čak se i supermoći Justice Society članova osećaju poznato, iako je Brosnan prilično simpatičan kao promišlјeni čarobnjak Doctor Fate, koji je i blagosloven i proklet da može da vidi budućnost. Brosnan nije jedini glumac koji unosi neku gracioznost u postupak. Shahi se meša kao aktivistkinja odlučna da osigura da njen sin odraste u bolјem Kahndaqu od onog kojeg poznaje. A Hodge odiše plemenitošću, igrajući tradicionalnog strip heroja čija će samopravednost biti izazvana njegovim interakcijama sa ovim moćnim bićem.

Što se tiče Adama, on samo želi da pomogne njegovom drugaru Kahndaqisu, ali će biti primoran da se udruži sa nepoverlјivim Hawkmanom nakon što se ispostavi da je jedan od Adrianninih navodnih prijatelјa deo Interganga, tražeći svemoćnu krunu za samog sebe. Johnson se uglavnom oslanjao na njegov skromni šarm u nedavnim filmovima, upoređujući njegovu impresivnu građu sa šašavom crtom, ali Black Adam ga zatiče kako priziva više zamišlјeno ponašanje, lako prenosi veličanstvenost osvetolјubivog boga koja izaziva strahopoštovanje. U tu svrhu, Collet-Serra uklјučuje nekoliko zapanjujućih snimaka Adama kako jednostavno lebdi nebom, a lik počinje da shvata zastrašujući potencijal svojih neverovatnih moći.

Teško da je spojler koji otkriva da će možda, samo možda, ovaj antiheroj na kraju iznenaditi sve tako što će postati dobar momak. Ali iako to može da se očekuje, Johnsonova nežna humanost čini transformaciju privlačnom bez žrtvovanja Adamove gorke oštrine - gorčine o čijim korenima ćemo na kraju saznati više. Black Adam teško da ponovo izmišlјa superherojski bioskop, ali mu bar njegova zvezda daje malo mišića.

Žanr:akcija, avantura, fantazija
Godina:2022
Reziser:Jaume Collet-Serra
Scenario:Adam Sztykiel, Rory Haines, Sohrab Noshirvani
Uloge:Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Pierce Brosnan, Aldis Hodge
Uzrast:PG-13
Award:3 nominacije
Box office:393M USD
Studio:Warner Bros., New Line Cinema, DC Entertainment
Zemlja:United States
Website:www.warnerbros.com/movies/black-adam
Jezik:engleski
Trajanje:125 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...