•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Đina Lolobriđida - žena zbog koje je Holivud dolazio u Italiju

Na trideset se doda trideset, pa onda opet tako i eto nas na 90 godina – govorila je čuvena Đina Lolobriđida koja je preminula danas u 96. godini.

Dama, lepotica, glumica, novinarka, vajarka, žena za koju su se otimali filmski producenti.

“Žena je u dvadesetim poput sladoleda, u tridesetima je topla, a u četrdesetima je vruća”, tvrdila je Đina Lolobriđida.

Bila je jedna od najuspešnijih italijanskih “izvoznih proizvoda”.

Godinama je odbijala da snima filmove van Italije, ali reditelji su toliko vapili za njom da nije bilo neuobičajeno da se produkcije sele u Italiju samo da bi fatalna Đina bila u njima.


Rođena je kao Luiđina Lolobriđida u italijanskom gradiću Subiaku, nedaleko od Rima.

Bila je kćerka proizvođača nameštaja i imala je tri sestre.

Otvoreno je govorila o svojim poznim godinama.

“Za žene je starenje hendikep, ali meni je to dalo snage da se okrenem ka problemima i izazovima i rešavam ih sa više samopouzdanja”, rekla je Lolobriđida, koja je uvek govorila da je postala “slučajna glumica” jer je u školi izučavala slikanje i vajarstvo i time je želela da se bavi.

Fotografisala je, između ostalog, Pola Njumena, Salvadora Dalija, Henrija Kisindžera, Dejvida Kesidija, Odri Hepbern, Elu Ficdžerald i nemačku fudbalsku reprezentaciju.

Godine 1973. zbirka njenih fotografija objavljena je pod nazivom “Italia Mia”.

Film nije snimila od 1997. godine i, iako su je mnogi molili, odbijala je sve ponude.


Neki od njenih filmskih partnera bili su Frenk Sinatra, Hemfri Bogart, Stiv Mekkvin, Bert Lankaster, Rok Hadson, Šon Koneri i mnogi drugi…

Ali uprkos tome njen ljubavni život uvek je ostao svojevrsna misterija.

U braku sa Slovencem Milkom Škofićem bila je od 1949. do 1971. i s njim je dobila sina jedinca Andreu.

On je odustao od medicinske prakse te je godinama bio njen menadžer. Lolobriđida je poznata i po rivalstvu sa glumicom Sofijom Loren.

Iako je Lolobriđida tvrdila da nikada nije bila u otvorenoj svađi sa Loren, jasno je, kazala je jednom, da je ona bila “broj jedan”.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu