•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Roland Emmerich

Roland Emmerich je  nemački filmski reditelj, scenarista i producent rođen 10. novembra 1955. u Štutgartu (Nemačka). Sin imućnog industrijalca. U svet filma Roland Emmerich "se zaljubio" u mladosti. Ni malo  iznenađujuće, nakon završetka srednje škole nastavio je školovanje na Školi za televiziju i bioskop, koji se nalazio u Minhenu. Naravno, on je odabrao odeljenje za režiju.

Emerih je danas najpoznatiji je po akcionim, naučnofantastičnim i filmovima katastrofe. Od početka 90-tih godina 20. veka živi i radi u SAD.

Roland Emmerich je reditelj koji je izabrao profesiju pod uticajem epskih "Starih ratova", koji je snimio George Lucas. Zato uopšte ne  iznenađuje činnjenica da je posebno uspešan u fantastičnim filmovima. Gledaoci cene celokupne filmske projekte - zabavu, dinamičnost i originalnost plana.

Njegova  najpoznatija ostvarenja su "Dan nezavisnosti", "Dan posle sutra", "Stargate"!

PRVI FILMSKI PROJEKTI

Roland Emmerich je reditelj koji je uspeo da se istakne još u studentskim danima. Njegov diplomski rad bio je film" The Noah's Ark Principle", koji je objavljen 1984. godine. Film je upamćen ne samo kao film sa neobičnim pričom, već i kao studentski filmski projekat sa najimpresivnijim budžetom u istoriji nemačke kinematografije. Troškovi budžeta iznosili su oko milion maraka. Film je oduševio publiku tokom demonstracija na berlinskom festivalu, doneo je svom tvorcu dobar profit, koji je ambiciozni reditelj uložio u stvaranje lične  kompanije.

Sledeće godine Roland Emmerich predstavlja javnosti fantastičan akcioni film " Making Contact (1985)". Glavni junak  je tinejdžer, koji je sposoban uspostaviti komunikaciju sa duhom pokojnog oca kroz telefon za igračke. Sledi film "Luna 44", 1989. godine, dovodi publiku u svet budućnosti, gde postoji prostor za robote i intergalaktičke avanture.

Tokom devedesetih postaje planetarno popularan!  Filmovi koji su uspeli da naprave ovaj uspeh su: "Univerzalni vojnik" i  "Stargate". Prvi film je fantastičan triler, čiji je temelj izgrađen na suprotstavljanju dva vojnika, apsolutno drugačija. Jedino moguće rešenje problema je fatalni duel, zbog čega će samo jedan od njih ostati živ. Jedna od prednosti filma su   glumci -  glavne junake su igrali Lundgren i Van Damme.

"Stargate" - fantastičan akcioni film, čiji glavni likovi pokušavaju otkriti tajnu čudne strukture. Tokom rada, arheolozi otkriju da je misteriozna konstrukcija "vrata" koja vodi do drugih ljudi. Vojnici i naučnici zajednički rade na istraživanju nepoznatih zemalja. Rezultati ove operacije će pomoći u određivanju sudbine čovečanstva. Glavna uloga u ovom filmu poverena  je šarmantnom Kurtu Raselu.

Naravno, ovo je daleko od svih poznatih blokbustera, koje je režirao Roland Emmerich.  Na spisku filmova ovog fantastičnog režisera, nalazi se i "Dan nezavisnosti". Slika govori o invaziji vanzemaljaca, gde su nepozvani gosti naišli na otpor običnih ljudi.

 

Fantastični akcioni film predstavljen je publici 1996. godine, odmah ih je zadivio neverovatnim specijalnim efektima. Film je zaradio preko 800 miliona dolara na blagajni.

O filmovima režisera Rolanda Emmeriha govori se i mnogo godina nakon njihove premijere. Tako se to desilo sa filmom "Dan posle sutra", koji je objavljen 2004. godine.  Novinari su već dugo razmatrali mogućnost ekološke katastrofe, prikazanu u ovom fantastičnom trileru. Gotovo isti jak utisak proizveo  je i film  "2012", u kome se razmatra sledeća verzija ekološke katastrofe koja bi mogla uništiti planetu..

 

Filmografija

Sledi spisak kompletne filmografije u režiji Rolanda Emmericha po godinama. Ove godine (2023) radi na nekoliko projekta, čije premijere jedva čekamo!

Moonfall  (2022) Halle Berry, Patrick Wilson, and John Bradley

Midway (2019) Woody Harrelson, Dennis Quaid, Aaron Eckhart, Mandy Moore, Etsushi Toyokawa, Patrick Wilson

The Day After Tomorrow: Deleted Scenes (2018)

Independence Day: Resurgence (2016)

Stonewall (2015)  Jeremy Irvine

White House Down (2013) Jamie Foxx and Channing Tatum

Dark Horse (2012)

Anonymous (2011)

Osric Chau in 2012 (2009)

10,000 BC (2008)

The Day After Tomorrow (2004)

The Patriot (2000)

Godzilla (1998)

Independence Day (1996)

Stargate (1994)

Universal Soldier (1992)

Michael Paré in Moon 44 (1990)

Ghost Chase (1987) Jason Lively and Jill Whitlow in

Making Contact (1985)

The Noah's Ark Principle (1984)

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...