•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Dakota Fanning

Američka glumica, rođena 23. februara 1994.u Konjersu (Džordžija). Glumački ugled stekla je kao dete istakavši se najpre u filmu Zovem se Sem sa sedam godina. Njena sestra je El Fening.
Zanmiljivo je da je Dakota iz sportske porodice. Njena majka Heter Džoj bila je profesionalna teniserka, a otac Stiven Fening igrao je bejzbol u nižim ligama. Dakotin deda po majci je Rik Arigton, bivši igrač američkog fudbala . Dakotin otac bavi se prodajom elektronike, dok je mlađa sestra El Fening, po ugledu na Dakotu, takođe poznata glumica.
Glumačka karijera

Kao vrlo mala, Dakota je pokazala interesovanje za glumu i bila je upisana u glumačku radionicu gde je igrala u predstavama.

Profesionalnu karijeru je započela 1999. godine pojavivši se u reklami za deterdžent Tajd. Naredne godine je dobila epizodnu ulogu u televizijskoj seriji Urgentni centar, kuće En-Bi -Si, što joj je prva značajnija i njoj jedna od omiljenih uloga. Sledilo je gostovanje je u niz seriju poput: Ali Mekbil, Mesto zločina, Advokatura, Malkolm u sredini, Porodični čovek i drugo.

Godine 2001. izabrana je da glumi pored Šona Pena u film Zovem se Sem, o mentalnom hendikepiranom čoveku koji se bori za starateljstvo nad ćerkom, koju glumila upravo Dakota. Šon Pen je nominovan za Oskara, dok je osmogodišnja Dakota dobila nominaciju za prestižnu nagradu Udruženja filmskih glumaca SAD (eng. Screen Actors Guild Award), što je čini najmlađom glumicom koja je ikada nominovana za tu nagradu. Za ulogu je osvojila nagradu za najboljeg mladog glumca Udruženja televizijskih filmskih kritičara (eng. Broadcast Film Critics Association). Holivud Reporter je Dakotu ocenio kao "anđela sa inteligencijom" i da je ulogu u filmu iznela kao višegodišnji profesionalac.

Dakota je narednih godina dobijala niz uloga u ekipama sa poznatim i uvaženim glumcima i rediteljima, osvajajući i njih i kritičare. Neke od njih bile su u filmovima: Alabama, slatki dome iz 2002, Devojke iz gornjeg dela grada iz 2003. godine, U žaru osvete iz 2004, Devet života, Žmurke, Rat svetova, Sanjar: inspirisano istinitom pričom iz 2005. godine.

Uvaženi kritičar Robert Ebert je za Dakotu napisao da je ona profesionalac sa samo 10 godina i da čini da njene uloge osvajaju srca. Poznata glumica Glen Klous, koja je bila deo ekipe filma Devet života, pohvalila je Dakotu kao talentovanu starmalu. Kritičar Čak Vilson je pisao da je mlada glumica nadmašila Roberta De Nira u filmu Žmurke. Kris Kristoferson, koji je tumačio ulogu deke Dakotinog lika u filmu Sanjar, rekao je za nju da je ona reinkarnacija glumice Bet Dejvis. Dakota je tokom ovog period snimala za animirane filmove Lilo i Stič 2 i Koralina, pozajmljujući glas likovima, devojčicama, Lilo i Koralini. Lilo i Stič 2 je izašao 2005. a Koralina tek 2009. godine.

Dakota je nastavila sa opsežnim snimanjima narednih godina. Tu se izdvajaju uloge u kontroverznom filmu Haundog iz 2006, i Tajnom životu pčela iz 2008. godine, koje predstavljaju njen prelaz ka ulogama za odrasle mlade ljude. Dok je kao dete bila poznata po ulogama inteligentne i zrele dece , u tinejdžerskim godinama je igrala više devojaka sa problemima.

Tokom 2006. pozvana je da se pridruži Akademiji filmskih umetnosti i nauka (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences), koja dodeljuje Oskara, postavši sa 12 godina njen najmlađi član u istoriji. Magazin Forbs je tokom iste godine rangirao na mestu broj 4 na listi Poznati ispod 21. godine koji najviše zarađuju, sa procenjenom zaradom od 4 miliona dolara u toj godini. Na listi istog magazina 2009. godine zauzela je treće mesto među najcenjenijim mlađim zvezdama, zaradivši oko 14 miliona dolara.

Dakota Faning bila je deo filmske sage Sumrak, filmova Mlad Mesec iz 2009. godine, Pomračenje iz 2010. i Praskozorje 2 iz 2012.godine, glumeći lik Džejn koja je deo vampirskog klana Volturi. U igranom filmu Ranavejs iz 2010. godine glumila je pevačicu Šeri Kari zajedno sa Kristen Stjuart koja je igrala ulogu Džoan Džet. Film je dobio uglavnom pozitivne kritike, a mlade glumice pohvale za uloge.

Tokom druge decenije ovog veka igrala je uglavnom u filmovima sa manjim budžetom, marketinškom kampanjom i zaradom u odnosu na period pre toga. Tu spadaju filmovi: Sada je dobro iz 2012. godine, Veoma dobre devojke i Noćni potezi iz 2013. godine, Svaka tajna stvar iz 2014, Brimston i Američka pastorala iz 2016. godine, Pomogni, molim te iz 2017. godine. Bila je deo glumačke ekipe Okeanovih 8 iz 2018. godine, a u filmu Bilo jednom u Holivudu glumi Skiki From, deo klana Menson.

Dakota Faning je 2011. godine završila privatnu srednju školu Kempbel Hol (eng. Campbell Hall School) u Los Anđelesu. Nakon toga je od 2011. do 2014. godine studirala ženske studije, sa fokusom na prikazivanje žena u filmu i kulturi, na fakultetu Felatin (eng. Gallatin School of Individualized Study) Univerziteta u Njujorku.

Svoj privatni život nastoji držati daleko od očiju javnosti.

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...