•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Greta Selest Gervig

Greta Selest Gervig (rođena: 4. avgusta 1983god) je američka glumica, scenarista i rediteljka. Prvi put je privukla pažnju nakon što je radila na nekoliko mumblecore filmova i pojavljivala se u njima. Između 2006. i 2009. pojavila se u brojnim filmovima Džoa Svonberga, od kojih je neke bila ko-scenarista ili korežirala, uključujući Hana ide stepenicama (2007) i Noć i vikendi (2008).

Od ranih 2010-ih, Gervig je sarađivala sa svojim partnerom Noom Baumbahom na nekoliko filmova, uključujući Grinberg (2010), Frensis Ha (2012), za koji je dobila nominaciju za Zlatni globus, Gospodarica Amerike (2015) i Beli šum (2022) . Takođe se pojavila u Damsels in Distress Vita Stilmana (2011), Vudija Alena To Rome vith Love (2012), Megi plan Rebeke Miler (2015), Džeki Pabla Laraina (2016), Majka Milsa 20. vek i Žene (2016). Andersonovo ostrvo pasa (2018).

Gervig je imao dva solo rediteljska poduhvata, filmove o punoletstvu Ladi Bird (2017) i Male žene (2019), od kojih su oba zaslužila nominacije za Oskara za najbolji film. Za prvu je dobila nominacije za Oskara za najbolju režiju i najbolji originalni scenario, a za drugi je nominovana za najbolji adaptirani scenario.

Gervigova se našla na godišnjoj listi Time 100 najuticajnijih ljudi na svetu 2018. godine .

Gervigova je rođena u Sakramentu, Kalifornija, a odrasla je u četvrti River Park. Ona je ćerka Kristine (rođene Sauer), ginekologske sestre, i Gordona Gerviga, koji je radio za kreditnu uniju na kreditima za mala preduzeća. Bliska sa svojim roditeljima i oni se pojavljuju u Frensis Ha kao roditelji njenog lika. Ona ima starijeg brata, pejzažnog arhitektu, i sestru, menadžerku u Komisiji za jednake mogućnosti zapošljavanja. Gervig ima nemačko, irsko i englesko poreklo.

Pohađala je srednju školu Svetog Franje, katoličku školu za devojke u Sakramentu, i diplomirala je 2002. Godine. Ona je sebe opisala kao „intenzivno dete“. Gervigova je rano pokazala interesovanje za ples i kasnije se počela baviti takmičarskim mačevanjem, ali je morala da odustane delimično zbog visokih troškova. Nameravala je da diplomira muzičko pozorište u Njujorku, ali je završila na Barnard koledžu sa diplomom engleskog i filozofije. Izvan nastave, nastupala je na Univerzitetu Kolumbija na Varsiti Shov-u sa svojom drugaricom u studentskom domu Kejt Mekinon, sa kojom je kasnije snimila Barbi film.

2006–2009: Početak karijere

Gervig je prvobitno nameravala da postane dramaturg, ali se okrenula glumi kada nije bila primljena u programe MFA za pisanje drama. Godine 2006., dok je još studirala na Barnardu, dobila je manju ulogu u filmu LOL Džoa Svonberga, a pojavila se u Bagheadu Džeja i Marka Duplasa. Započela je partnerstvo sa Svonbergom, što je rezultiralo zajedničkim scenarijom ovog dueta za film Hana uzima stepenice (2007), i režiju u Noći i vikendima (2008). Kroz ove filmove, postala je poznata kao ključna figura u rastućem pokretu mumblecore filma, često nazivana „it girl“. Iako je imala veze sa nizom drugih mumblecore filmskih stvaralaca i pojavila se u nekoliko filmova, mejnstrim uspeh je ostao neuhvatljiv.

O ovom periodu u svom životu, Gervig je rekla: „Bila sam zaista depresivna. Imala sam 25 godina i razmišljala sam: 'Ovo bi trebalo da bude najbolje vreme i ja sam jadna'.

2010–2016: Glavni uspeh

Gervig na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012

Godine 2010. Gervigova je glumila u Grinbergu Noa Baumbaha sa Benom Stilerom, Risom Afansom i Dženifer Džejson Li. U oceni njenog rada u ovom i drugim filmovima, kritičar Njujork tajmsa A. O. Skot opisao je Gervigovu kao „ambasadora kinematografskog stila koji se često čini suprotnim samoj ideji stila“. Godine 2010, Gervig se prvi put pojavila u tok šou emisijama. na Jimmi Kimmel Live!. Od 2011. do 2015. dala je glas jednom od glavnih likova u animiranoj seriji za odrasle Svim Kina, IL. Godine 2011. dobila je glavnu ulogu u HBO pilotu The Corrections, koji, međutim, nije izabran u seriji. Godine 2012. Gervigova se pojavila u filmu Vudija Alena- U Rim s ljubavlju u vinjeti Džonova priča, glumeći zajedno sa Džesijem Ajzenbergom i Alekom Boldvinom.

Filmovi koje je režirala:

2007 Hannah Takes the Stairs

2008 Nights and Weekends - Co-directed with Joe Swanberg

2010 Northern Comfort

2012 Frances Ha

2015 Mistress America

2017 Lady Bird -Nominated — Academy Award for Best Director

Nominated — Academy Award for Best Original Screenplay

2019 Little Women- Nominated — Academy Award for Best Adapted Screenplay

2023 Barbie

2024 Snow White

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu