•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Anya Josephine Marie Taylor-Joy

Anja Džozefina Mari Tejlor Džoj ( Anya Josephine Marie Taylor-Joy; Majami, Florida, 16. april 1996) američko-argentinsko-britanska je glumica i manekenka. Prvo je postala poznata po nastupima u fantastičnoj seriji Atlantis (2015), a svoj proboj je postigla horor filmom Veštica (2015), zbog kojeg je dobila veliki broj pohvala. Dalja priznanja i pohvale stekla je u ulozi Kejsi Kuk u psihološkim horor filmovima Podeljen (2016) i Gles (2019), Lili Rejnolds u crnoj komediji Čistokrvne (2017) i ulozi Eme Vudhaus u komediji-drami Ema (2020).

Tejlor-Džoj je takođe dobila glavnu ulogu u dramskoj miniseriji Minijaturista (2017), krimi-dramskoj seriji Birmingemska banda (2019) i fantastičnoj dramskoj seriji Tamni kristal: doba otpora (2019). Dobila je priznanje kritike za svoj nastup kao Bet Harmon u Netfliks-ovoj miniseriji Damin gambit (2020). Bila je dobitnik nagrade Šopard Trofej na filmskom festivalu u Kanu 2017. godine i nominovana za nagradu BAFTA-e za buduću zvezdu.

Rođena je 16. aprila 1996. u Majamiju na Floridi, kao najmlađa od šestoro dece. Njena majka, Dženifer-Marina de Džoj, rođena je i odrasla u Zambiji, psiholog je britanskog i španskog porekla. Njen otac britanskog porekla, Denis Alan Tejlor, Škot je i bio je međunarodni bankar dok nije promenio karijeru da bi postao profesionalni trkač motornim čamcima i direktor privatne kompanije za iznajmljivanje aviona. Karijera njenog oca pomogla je porodici da postanu državljani Argentine nakon što su se preselili u Buenos Ajres kada je bila dete.

Anja je živela u Buenos Ajresu do šeste godine i preselila se u Viktoriju u Londonu sa osam godina. Prelazak u Ujedinjeno Kraljevstvo smatrala je traumatičnim i dve godine je odbijala da govori engleski, jer je verovala da će to naterati njene roditelje da se presele nazad u Argentinu.

Pohađala je pripremnu školu Hil Haus u Čelsiju, zatim Nortland u ​​Argentini i školu Kraljičina Kapija u Južnom Kensingtonu.

Sa 14 odina preselila se u Njujork, a kasnije je vreme podelila između Sjedinjenih Država i Engleske, takođe posetivši Irsku. Sa 16 godina, Sara Dukas iz modne agencija Storm Menadžment ju je videla dok je šetala ispred robne kuće, nakon toga postaje manekenka. Kroz svoj manekenski rad upoznala se i potpisala ugovor sa glumačkim agentom.

Tejlor-Džoj je imala prvu ulogu u horor komediji iz 2014., Vampirska akademija, ali njena scena je izbrisana iz konačnog reza. Potom se pojavila u epizodi detektivske dramske serije Napor iz 2014. godine i u više epizoda fantastično-avanturističke dramske serije Atlantis iz 2015. godine.

Istakla se glavnom ulogom u horor filmu Roberta Egersa, Veštica. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu Sandens 2015. godine i imao je pozorišno izdanje 2016. Odbila je istovremenu ponudu za ulogu u Diznijevoj seriji kako bi dovršila film. Film i izvedba su dobili priznanja kritike, a ona je osvojila nagradu nezavisnog filma Gotam za novog glumca, nagradu Empajer za najbolju novu žensku glumicu, nagradu Fangoria za najbolju glumicu i nominaciju za nagradu Saturn za najbolji nastup mlađeg glumca.

Anja je 2016. glumila u naučno-fantastičnom horor filmu Morgan, reditelja Luka Skota. Film je objavljen u septembru 2016. Iste godine je igrala Šarlot Bauman, jednu od bliskih prijateljica Baraka Obame, u dramskom filmu Vikrama Gandija, Beri, koji se fokusirao na mladog Obamu 1981. u Njujorku.

2017. godine stekla je dodatno priznanje za glavnu ulogu u horor trileru Podeljen. Glumila je Kejsi Kuk, tinejdžerku koju je oteo misteriozni čovek sa više ličnosti. U 2017. glumila je Eli u horor misterioznom filmu Koštana srž i mračnom komediografskom trileru Čistokrvne. Kasnije je glumila u dramskoj miniseriji Minijaturista, koja je premijerno izvedena u decembru 2017. godine sa pozitivnim kritikama. Bila je glavna zvezda u Skrileksovom muzičkom spotu.

2017. godine je nominovana za nagradu BAFTA za buduću zvezdu. Iste godine nagrađena je prestižnom nagradom na Filmskom festivalu u Kanu, koju žiri profesionalaca dodeljuje mladim glumcima kako bi prepoznali i podstakli njihovu karijeru.

Tejlor-Džoj je 2019. godine ponovila ulogu Kejsi Kuk u psihološkom superherojskom filmu Gles, poslednjem delu serije filmova Neraskidivi. Takođe se pojavila u dokumentarnom filmu S ljubavlju, Antoša, koji se fokusirao na njenog pokojnog kolegu Antona Jeljčina, animiranom muzičko-avanturističkom filmu Plejmobil: Film, i kao Irena Kiri u biografskom dramskom filmu Radioaktivno. U 2019. godini, dobila je ulogu u hvaljenoj kriminalističkoj dramskoj seriji Birmingemska banda . Glumi Emu Vudhaus u komično-dramskom filmu koji je adaptacija istoimenog romana Džejn Ostin iz 1815. godine. Film je objavljen u februaru 2020. godine sa povoljnim kritičkim prijemom i uspehom na blagajnama.

2020. godine je igrala u Netfliks-ovoj miniseriji Damin Gambit kao Bet Harmon, šahovsko čudo koje se bori sa zavisnošću u potrazi da postane najveći svetski šahista.Njen nastup je stekao veliki broj priznanja:

Daren Franič iz Entertejnment vikli nazvao ju je „mračno fascinantnom glavnom ulogom“ i dodao da „Tejlor-Džoj briljira u tihim trenucima, dok joj se kapci sužavaju kad desetkuje protivnika, a celo telo pokazuje besni očaj kada se igra okrene protiv nje“.

Kerolin Framke iz Varajeti časopisa izjavila je da je Anja „toliko magnetna da kada se zagleda u objektiv kamere, njen kremeni pogled preti da te preseče kroz njega". The Queen’s Gambit,’ Starring a Magnetic Anya Taylor-Joy, Is a Shrewd Study of Genius: TV Review.

Filmografija:

2015 Veštica: Narodna priča Nove Engleske

2016 Morgan

2016 Beri

2016 Podeljen

2017 Koštana srž

2017 Čistokrvne

2019 Gles

2019 S ljubavlju, Antoša

2019 Plejmobil: Film

2019 Radioaktivno

2020 Ema

2020 Novi mutanti

2021 Prošle noći u Sohou

2022 Severnjak

2022 Amsterdam

2022 Meni

2023 Super Mario braća: Film

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...