•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Hong Sang-soo

Hong Sang-soo je rođen 25. oktobra 1960. godine u Seulu, Koreja. On je reditelj i pisac, poznat po Ji-geum-eun-mat-go-geu-ddae-neun-teul-li-da (2015), Geu-hu (2017) i Bam gua nat (2008).

Prema Martinu Skorsezeu, u Hongovim filmovima „sve nekako počinje nenametljivo – ali onda se stvari oljušte kao pomorandža“.

Diplomirao je na Kalifornijskom koledžu za umetnost i zanat, a magistrirao na Školi Instituta za umetnost u Čikagu.

Honovi roditelji su bili vlasnici filmske produkcijske kuće Sinetel Soul. Hon je polagao prijemni ispit i upisao se na pozorišni odsek na Univerzitetu Čung-Ang u Južnoj Koreji. Zatim je studirao u Sjedinjenim Državama gde je diplomirao na Kalifornijskom koledžu za umetnost i zanate i magistrirao na Školi Instituta za umetnost u Čikagu.

Hon je kao reditelj debitovao sa 35 godina u filmu The Day a Pig Fell into the Well 1996. Woman is the Future of Man (2004) bio je njegov prvi film koji je prikazan u konkurenciji na Filmskom festivalu u Kanu.

Honovi filmovi su takođe prikazani na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, Venecijanskom filmskom festivalu i filmskom festivalu u Lokarnu.

Dobio je Prix Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Kanu 2010. za Hahaha, nagradu Srebrnog leoparda za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu 2013. za Our Sunhi i Zlatnog leoparda na Međunarodnom filmskom festivalu u Lokarnu 2015. za Right Now, Wrong Then. Njegov film The Woman Who Ran iz 2020. osvojio mu je Srebrnog medveda za najbolju režiju na 70. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu.

Postoje određeni elementi koji se obično nalaze u Honovim filmovima. Tipičan Hon film naglašava temu domaćeg realizma sa mnogim scenama smeštenim na stambenim ulicama, kafićima, hotelima, školama i na stepeništu stambenih zgrada. Likovi u filmu se vide kako šetaju gradom, piju soju i imaju seks. Glavni likovi u njegovim filmovima su često filmski reditelji ili glumci, a scene se obično sastoje od jednog kadra, koji često počinje i završava se zumom kamere. Budžeti za njegove filmove u proseku su oko 100.000 dolara.

Hon je često spontan kada snima, prikazuje dnevnu scenu ujutru nakon snimanja i često menja priče tokom snimanja. Retko priprema scenarije unapred. Umesto toga, Hon počinje sa osnovnim uputstvom i piše svoje scene ujutru na dan snimanja, praveći izmene tokom dana. Hon počinje dan snimanja u 4 sata ujutro kada počinje da piše dijalog za snimanje tog dana. Hon takođe razvija bliske odnose sa glumcima zbog alkohola i cigareta i ponekad snima određene scene dok su glumci pod uticajem.

Honov stil je upoređivan sa stilom Erika Romera, a čak se tvrdilo da se aluzije na Romerove filmove pojavljuju u nekim filmovima koje je režirao Hon.

Filmografija:

1996 The Day a Pig Fell into the Well
1998 The Power of Kangwon Province
2000 Virgin Stripped Bare by Her Bachelors
2002 On the Occasion of Remembering the Turning Gate
2004 Woman Is the Future of Man
2005 Tale of Cinema
2006 Woman on the Beach
2008 Night and Day
2009 Like You Kw It All
2010 Hahaha
2011 The Day He Arrives
2012 In Ather Country
2013 body's Daughter Haewon
2014 Hill of Freedom
2015 Right w, Wrong Then
2016 Yourself and Yours
2017 On the Beach at Night Alone
2018 Grass
2020 The Woman Who Ran
2021 Introduction
2022 The velist's Film
2023 In water

Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...