•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sam Elliott

Semjuel Pek „Sem” Eliot (rođen 9. avgusta 1944) je američki glumac. Zahvaljujući njegovom hitrom stasu, dugačkim brkovima, dubokom i rezonantnom glasu, usporenim zapadnjačkim govorom često dobija uloge u kaubojskim vestern filmovima. Tokom godina svoje filmske karijere glumio je i kao jedan od Marvelovih likova, general Ros u filmu Hulk (2003) i Čuvar u filmu Goust Rajder (2007).

Sem Eliot je rođen u Sakramentu, Kalifornija. Majka mu je radila kao instruktorka fizičke kulture, a otac u ministarstvu unutrašnjih poslova. U tinejdžerskim godinama se preselio sa svojom porodicom iz Kalifornije u Oregon, gde je završio srednju školu „Dejvid Daglas”. Pohađao je koledž „Klark” u Vankuveru, Vašington, gde je završio dvogodišnji program i bio izabran kao predstavnik u Momci i lutke. Lokalne novine su predlagale da Eliot treba da bude profesionalni glumac. Ubrzo nakon toga, Eliot je odlučio da ode u Holivud da bi postao slavan. Eliot je član „Sigma alfa epsilon bratstva” u Los Anđelesu. Radio je na gradilištu dok je studirao glumu u Los Anđelesu i služio je Nacionalnoj gardi Kalifornije. Eliot je takođe kratko živeo u Prinstonu , Zapadna Virdžinija.

Eliot je započeo svoju glumačku karijeru sa karakternim likovima. Njegova pojava, glas i stav su bili odlični za vesterne. Jedna od njegovih prvih uloga je bila „Igrač karata #2” u filmu Buč Kasidi i Sandens Kid (1969). U periodu od 1970−71, Sem Eliot je glumio „Dag Roberta” u hit seriji Nemoguća misija i igrao je glavnu ulogu „Sema Dejmona” u filmu Jednom orao. On je takođe igrao „Toma Kitinga” u mini seriji Aspen 1977. godine. Takođe je imao i glavnu ulogu kao „Rik Karlson” u letnjem hitu Čuvar života (1976). A pored toga je glumio sa Patrikom Svejzijem u filmu Tumbston kao Virdžil Erp (1993), uz Kurt Rasela i Val Kilmera. Pored ovih igrao je i u filmovima Zvezdana prašina, Zlatni kompas, Veliki Lebovski itd.

Eliot je oženjen od 1984. godine glumicom Ketrin Ros. Ona je takođe glumila u filmu Buč Kasidi i Sandens Kid, gde je Eliot imao veoma malu ulogu, međutim počeli su da se zabavljaju tek 1978. kada su oboje igrali u filmu Legat. Imaju ćerku Kleo Kol Eliot, rođenu 1984. koja se sada bavi muzikom u Malibuu.

Filmografija:

1969 Buč Kasidi i Sandens Kid

1970 Igre

1972 Žabe

1975 Neću se više boriti

1976 Čuvar života

1978 Legat

1985 Maska

1986 Plava svetlost

1987 Fatalna lepota

1988 Iznuda

1989 Putnički konj

1998 Veliki Lebovski

2003 Hulk

2007 Goust Rajder

2009 U vazduhu

2015 Dobri dinosaurus

2018 Zvezda je rođena

2019 Maza i Lunja

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...