•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Amy Adams

Ejmi Adams (engl. Amy Adams) američka je glumica, rođena 20. avgusta 1974. godine u Vićenci (Italija). Šest puta je nominovana za Oskara, što je čini drugom po redu živom glumicom sa najviše nominacija bez pobede, iza Glen Klous.

Glumačku karijeru započela je nastupajući u predstavama koje su se izvodile u restoranima i noćnim klubovima, sve dok 1999. godine nije dobila prvu filmsku ulogu u crnoj komediji Crkni lepotice. Adamsova je nakon toga igrala manje uloge u nekoliko televizijskih serija i filmova B produkcije, sve do 2002. godine kada je nastupila u biografskoj drami Uhvati me ako možeš režisera Stivena Spilberga.

Do preokreta u njenoj karijeri došlo je 2005. godine sa ulogom u drami Pridošlica, niskobudžetnom filmu nezavisne produkcije, za koju je pohvaljena od strane kritičara i nominovana za nagradu Oskar za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Dve godine kasnije, igrala je glavnu ulogu Diznijevoj muzičkoj komediji Začarana, koja je naišla na dobre reakcije kritičara i publike, a Adamsovoj donela svetsku slavu i prvu nominaciju za Zlatni globus.

Ejmi Adams je rođena u Vičenci (region Veneto, Italija) kao četvrto od sedmoro dece američkih roditelja Ričarda Kenta i Ketlin Adams (devojačko prezime Hiken). Britanskog je porekla i ima četiri brata i dve sestre. Glumičin otac je u vreme njenog rođena služio kao vojno lice u Kasarni Ederle (ital. Caserma Ederle) i selio se sa porodicom od jedne vojne baze do druge, sve dok se nisu nastanili u Kasl Roku (Kolorado) kada je Ejmi imala osam godina. Otac je nakon toga počeo da nastupa po restoranima kao pevač, a njena majka se bavila bodibildingom. Iako je Adamsova odrastala kao mormonka, nakon razvoda roditelja 1985. članovi njene porodice više nisu bili sledbenici ove crkve. Adamsova je izjavila da joj je religiozno vaspitanje „usadilo sistem vrednosti koga se i dalje drži - zlatno pravilo 'Čini drugima...' koje je ostalo deo nje. I ljubav.“

Pohađala je srednju školu „Daglas Kaunti“Adamsova se osvrnula na odluku da ne pohađa koledž rečima: „Nisam bila od ljudi koji su voleli da budu u školi. Uprkos tome žalim što nisam stekla bolje obrazovanje.“

Po završetku srednje škole, preselila se u Atlantu sa majkom. Adamsova je počela da se samostalno izdržava radom u butiku „Gep“ sa 18 godina, a istovremeno je nastupala u lokalnom pozorištu.

Film Začarana je ostvario veliki uspeh na bioskpskim blagajnama, zaradivši preko 340 miliona dolara. Njena izvedba naišla je na dobar prijem kod kritičara, a Tod Makarti iz časopisa Varajeti opisao je Začaranu kao „projekat koji će od Adamsove napraviti zvezdu kao što je Meri Popins to učinila sa Džuli Endruz.“ Rodžer Ibert prokomentarisao je da je Adamsova „osvežavajuća i pobedonosna“,dok je Vesli Moris iz Boston Glouba napomenuo da je „pokazala osećaj za komični tajming i prirodnu elokventnost istinskog umetnika.“

Uspeh filma uticao je na to da popularnost Adamsove naglo poraste.

Krajem 2008, Adamsova je tumačila ulogu mlade i neiskvarene časne sestre Džejms u filmu Sumnja sa Meril Strip, Filipom Simorom Hofmanom i Vajolom Dejvis. Adamsova je za ovu ulogu bila nominovana za brojne nagrade za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, među kojima su Oskar, BAFTA, Zlatni globus i Nagrada Udruženja glumaca.

Adamsova je nakon toga tumačila ulogu Amelije Erhart u filmu Noć u muzeju 2: Bitka za Smitsonijan sa Benom Stilerom. Filmska publika je mogla da vidi Adamsovu u ulozi Pegi Dod, nemilosrdne i manipulativne žene lidera religiznog kulta „Svrha“, u drami Master Pola Tomasa Andersona. Film je naišao na sjajne reakcije kritičara, a Adamsovoj doneo najveći broj pozitivnih komentara u dotadašnjoj karijeri. Za ovu ulogu, bila je nominovana za mnoge filmske nagrade, među kojima su Oskar, BAFTA i Zlatni globus za najbolju glumicu u sporednoj ulozi. Iste godine, takođe se pojavila u filmovima Povratak u igru i Na putu, koji su ostvarili lošu zaradu na bioskopskim blagajnama i nisu naišli na dobar prijem kod kritičara.

U martu 2011. godine najavljeno je da će Adamsova igrati ulogu Lois Lejn u novom filmu o Supermenu Čovek od čelika. Režiser Zak Snajder je u izjavi povodom ove vesti napisao da je „ponosan da najavi da je uloga otišla u ruke Ejmi Adams, jedne od najsvestranijih i najcenjenijih glumica današnjice. Ejmi poseduje talenat potreban da prikaže sve kvalitete koje volimo kod Lois: ona je pametna, snažna, duhovita, srdačna, ambiciozna i naravno prelepa.

Iste godine Adamsova je nastupila u futurističkoj romantičnoj komediji Ona režisera Spajka Džounza, koja je po oceni kritičara jedan od najboljih filmova 2013. Mada su pozitivni komentari uglavnom bili rezervisani za Hoakina Finiksa i Skarlet Džohanson, kritičari koji su pomenuli Adamsovu opisali su njenu izvedbu kao sjajnu, izvrsnu, dirljivu i toliko prirodnu da izgleda kao da ne glumi.[91][92][93][94][95] Ričard Korlis iz Tajma napisao je sledeće u svojoj recenziji filma: „Uprkos svim svojim prethodnim dostignućima, Adamsova nekako i dalje uspeva da nas iznenadi svojim raznovrsnim prikazima mladih američkih žena... U rukama Adamsove uloga koja je lako mogla da preraste u kliše, postaje nešto inteligentno i divno.“

Adamsova je osvojila brojna priznanja za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, uključujući Nagradu Nacionalnog udruženja filmskih kritičara i nagradu Spirit. Takođe je bila nominovana za Oskara i Nagradu Udruženja glumaca. Godine 2006. Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka pozvala je Adamsovu da postane član.

Filmografija

1999. Drop Dead Gorgeous

2000. Psycho Beach Party

2000. The Chromium Hook

2000. Cruel Intentions 2

2002. The Slaughter Rule

2002. Pumpkin

2002. Serving Sara

2002. Catch Me If You Can

2004. The Last Run

2005. The Wedding Date

2005. Junebug

2005. Standing Still

2006. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

2006. Pennies

2006. Tenacious D in The Pick of Destiny

2006. The Ex

2007. Underdog

2007. Enchanted

2007. Charlie Wilson's War

2008. Sunshine Cleaning

2008. Miss Pettigrew Lives for a Day

2008. Doubt

2009. Night at the Museum: Battle of the Smithsonian

2009. Julie & Julia

2009. Moonlight Serenade

2010. Love & Distrust

2010. Leap Year

2010. The Fighter

2011. The Muppets

2012. The Master

2012. Trouble with the Curve

2012. On the Road

2013. Man of Steel

2013. American Hustle

2013. Her

2014. Lullaby

2014. Big Eyes

2016. Batman v Superman: Dawn of Justice

2016. Arrival

2016. Nocturnal Animals

2017. Justice League

2018. Vice

2021. Zack Snyder's Justice League

2021. The Woman in the Window

2022. Disenchanted

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...