•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Zendaya

Zendeja Mari Stormer Kolman (engl. Zendaya Maree Stoermer Coleman, Oukland, rođena je 1. septembra 1996), poznata samo kao Zendeja, američka je glumica i pevačica. Dobila je razna priznanja, kao što su nagrada Emi za udarne termine, nagrada Satelit i nagrada Saturn.

Zendeja je svoju karijeru započela kao dečja manekenka i rezervna plesačica. Proboj ostvaruje ulogom Roki Blu u komediji situacije Disney Channel-a, Igraj! (2010—2013), a 2013. bila je takmičarka u šesnaestoj sezoni plesno-takmičarske serije, Ples sa zvezdama. Producirala je i igrala naslovnog špijuna, Kej Si Kuper, u komediji situacije, Kej Si na tajnom zadatku (2015—2018). Uloga tinejdžerske zavisnice od droge u dramskoj seriji HBO-a, Euforija (2019—danas) učinila je Zendeju najmlađom dobitnicom nagrade Emi za udarne termine za najbolju glavnu glumicu u dramskoj seriji. Njene filmske uloge čine dramski mjuzikl Veličanstveni šoumen (2017), superherojski film Spajdermen: Povratak kući (2017) i njegovi nastavci, računarsko-animirani humoristički mjuzikl Stopalići (2018), ljubavna drama Malkolm i Mari (2021), igrana/animirana sportska komedija Svemirski basket: Novo nasleđe (2021) i naučnofantastično-epski film, Dina (2021).

Pored glumačke karijere, Zendeja se upustila u muziku. Godine 2011. objavila je singlove „Swag It Out” i „Watch Me”, drugi u saradnji sa Belom Torn. Godine 2012. potpisala je ugovor sa diskografskom kućom Hollywood Records, a kasnije je objavila svoj debitantski singl, „Replay”, koji je stigao do prvih 40 na američkoj listi Billboard Hot 100. Objavila je svoj istoimeni debitantski studijski album 2013. godine, koji ostvaruje umereni uspeh i pozitivne kritike. Njen najveći komercijalni uspeh kao muzičar ostvarila je saradnjom sa Zakom Efronom, „Rewrite the Stars”, koja je deo saundtreka filma Veličanstveni šoumen iz 2018. godine. Singl je dospeo u prvih 20 na nekoliko top-lista i dobio je višeplatinaste sertifikate o prodaji širom sveta.

Zendeja Mari Stormer Kolman je rođena 1. septembra 1996. godine u Ouklandu, u porodici učiteljica Kler Stormer i Kazembea Ajamua Kolmana. Njen otac je Afroamerikanac, sa korenima u Arkanzasu; njena majka ima nemačko i škotsko poreklo. Zendeja, čije ime potiče od šonskog imena Tendaj (što znači „biti zahvalan”, ima petoro starije braće i sestara. Pohađala je osnovnu školu Frutvejl, gde je njena majka predavala dve decenije. Sa šest godina, ona i dve drugarice iz škole su tamo izvele predstavu za mesec istorije crnaca. Delimično je odrasla kao izvođačica u obližnjem kalifornijskom Šekspirovom pozorištu u Orindi, gde je njena majka radila letnji posao kao upravnica kuće. Pomagala je svojim pokroviteljima, prodavala karte za prikupljanje sredstava i bila je inspirisana pozorišnim predstavama da se bavi glumom. Sa osam godina, Zendeja se pridružila hip hop plesnoj trupi pod nazivom Future Shock Oakland i bila je član tri godine. Takođe je provela dve godine plešući hulu sa Havajskom akademijom umetnosti.

Zendaja je pohađala Školu umetnosti Oukland i, dok je još bila učenica, dobila je nekoliko uloga u pozorištima u okruženju. U Berkli plejhausu igrala je Litl Ti Mouni u komadu Once on This Island, a u produkciji TheaterWorks-a u Palo Altu, igrala je lika koji je prvobitno zamišljen kao muškarac, Džo, u komadu Caroline, or Change. Recenzirajući poslednji komad, San Mateo Daily Journal je nastup 12-godišnjaka u to vreme opisao kao „čisto oduševljenje”. Studirala je na programu konzervatorijuma CalShakes i na Američkom konzervatorijumskom teatru.

Njenu scensku karijeru čine i nastupi u nekoliko drama Vilijama Šekspira. Glumila je damu En u drami Ričard III, Siliju u komediji Kako vam drago i učestvovala je u produkciji ljubavne komedije, Bogojavljenska noć. Kada je bila u sedmom razredu, sa porodicom se preselila u Los Anđeles. Godine 2015, dok se bavila glumačkom karijerom, završila je srednju školu Ouk park.

Zendeja je svoju karijeru započela radeći kao modni model za Macy's, Mervyns i Old Navy. Nastupala je u reklami za igračke serije Aj Karli. Takođe nastupa kao pomoćna igračica u reklami za Sears sa Disney-jevom zvezdom, Selenom Gomez. Godine 2009. nastupala u muzičkom spotu grupe Kidz Bop za obradu pesme „Hot n Cold” Kejti Peri, koja je objavljena na albumu Kidz Bop 15. U novembru 2009. odlazi na audiciju za ulogu Sisi Džouns za Disney-jevu komediju situacije, Igraj! (u to vreme pod nazivom Pleši, pleši, Čikago). Za svoju audiciju izvela je pesmu Majkla Džeksona, „Leave Me Alone”. Izabrana je da igra Roki Blu. Serija Igraj! je premijerno emitovana 7. novembra 2010. i gledalo ju je 6,2 miliona gledalaca, čime je postala druga najgledanija premijera Disney Channel-a u 27-godišnjoj istoriji tog kanala.

Godine 2011. Zendeja je objavila „Swag It Out”, promotivni nezavisni singl. Takođe je glumila u trejleru za knjigu From Bad To Cursed Kejti Alender. U junu iste godine objavila je „Watch Me”, nastupajući sa Belom Torn. Pesma je dostigla vrhunac 86. mestu na listi Billboard Hot 100. Druga sezona serije Igraj! je premijerno emitovana 18. septembra 2011. godine. Zendeja je bila voditeljka emisije Make Your Mark: Ultimate Dance Off 2011 na Disney Channel-u. Godine 2011. Target-ove prodavnice su počele da prodaju D-Signed, liniju odeće inspirisanu odećom koju nose Zendeja i drugi članovi glumačke ekipe serije Igraj!.

Zendejina prva filmska uloga bila je u filmu (Ne)prijatelji (2012), originalnom filmu Disney Channel-a. Dana 29. februara 2012. „Something to Dance For” je objavljen kao promotivni singl za Live 2 Dance. Za saundtrek, Zendeja je snimila i tri druge pesme: „Made In Japan”, „Same Heart” i „Fashion Is My Kryptonite”, objavljene kao promotivni singlovi. U junu 2012. serija Igraj! je obnovljena za treću i finalnu sezonu. Dana 2. septembra 2012. potpisala je ugovor sa diskografskom kućom Hollywood Records. U oktobru je nastupila na Teen Music Festival-uu i na dobrotvori događaj, Operation Smile. Zendeja je bila jedna od poznatih ličnosti koja su se takmičile u 16. sezoni emisije Ples sa zvezdama. Sa 16 godina, bila je najmlađa takmičarka koja je ikada učestvovala u emisiji, pre nego što ju je Vilou Šilds nadmašila sa 14 godina u 20. sezoni. Bila je u partnerka profesionalnog plesača, Valentina Čmerkovskog. U maju je par završio kao drugoplasirani iza Keli Pikler i Dereka Hafa.

Zendejin istoimeni debi album objavljen je 17. septembra 2013. godine. Prethodio mu je singl „Replay”, objavljen 16. jula 2013, koji su napisali Tifani Fred i Pol „Phamous” Šelton. U avgustu 2013. dobila je ulogu 16-godišnje Zoi Stivens, glavnog lika u originalnom filmu Disney Channel-a, Dresura nije samo za pse, čiji „pametni telefon nekako počinje da kontroliše sve momke oko nje”. U novembru 2013. Zendaja je izabrana za izvođača meseca Elvisa Durana i nastupala je u NBC-jevoj emisiji Today, gde je uživo izvela svoj singl, „Replay”. Istog meseca dobila je glavnu ulogu u pilotu Disney Channel-a pod nazivom Supersjajna Kejti. Disney Channel je naručio seriju u maju 2014. godine, a serija menja naziv u Kej Si na tajnom zadatku, i sa Zendejinim likom koji se sada zove Kej Si Kuper, umesto Kejti Kuper. Zendeja je uticala na preimenovanje svog lika i preimenovanje serije, takođe odlučivši o nekoliko ključnih elemenata ličnosti uloge. Kej Si na tajnom zadatku je premijerno emitovana na Disney Channel-u 18. januara 2015, a obnovljena je za drugu sezonu u maju 2015. godine.

Godine 2014. Zendeja je bila gostujući član žirija u epizodi emisije Project Runway: Under the Gunn. U epizodi, dizajneri-takmičari su dobili izazov da kreiraju odeću za Zendeju koju će nositi na predstojećem koncertnom nastupu. U februaru 2015, nakon šale Đulijane Rančić u vezi sa Zendejom oko njene kose koja miriše na „pačuli ulje” i „travu” na 87. dodeli Oskara, Zendeja se odmah oglasila na Instagram-u kako bi odgovorila na tu primedbu i istakla da su mnogi uspešni ljudi imaju „lokne”, frizuru koja nema nikakve veze sa drogom. Mattel je počastio Zendaju sopstvenom Barbikom, replicirajući njen izgled sa dodele Oskara. Sledećeg meseca, muzičar Timbaland je potvrdio da radi sa Zendejom na njenom drugom albumu, nakon što je promenila diskografsku kuću sa Disney-ja na Republic. „Something New” sa Krisom Braunom objavljen je 5. februara za Hollywood Records i Republic Records. Pesma je takođe njeno prvo zvanično izdanje od potpisivanja ugovora sa kućom Republic Records.

Filmografija:

Uloge na filmu

Godina

Srpski naziv

Izvorni naziv

Uloga

Napomena

2013.

Super Buddies

Lolipop (glas)

direct-to-DVD

2017.

Spajdermen: Povratak kući

Spider-Man: Homecoming

Mišel „Em Džej” Džouns

2017.

Veličanstveni šoumen

The Greatest Showman

En Viler

2018.

Ringe ringe raja

Duck Duck Goose

Či (glas)

2018.

Stopalići

Smallfoot

Miči

2019.

Spajdermen: Daleko od kuće

Spider-Man: Far from Home

Mišel „Em Džej” Džouns

2021.

Malkolm i Mari

Malcolm & Marie

Meri

takođe producentkinja

2021.

Svemirski basket: Novo nasleđe

Space Jam: A New Legacy

Lola Dugouško (glas)

2021.

Dina

Dune

Čani

2021.

Spajdermen: Put bez povratka

Spider-Man: No Way Home

Mišel „Em Džej” Džouns

2023.

Dina: Drugi deo

Dune: Part Two

Čani

Uloge na televiziji

Godina

Srpski naziv

Izvorni naziv

Uloga

Napomena

2010—2013.

Igraj!

Shake It Up

Roki Blu

glavna uloga

2011.

Srećno, Čarli

Good Luck Charlie

Roki Blu

epizoda: „Igraj Čarli!”

2011.

PrankStars

sebe

epizoda: „Prošetajte zezanciju”

2011.

Pixie Hollow Games

Fem

televizijski specijal; glasovna uloga

2012.

Škola za talente

A.N.T. Farm

Sekvoja Džouns

epizoda: „Kreativni konsultant”

2012.

(Ne)prijatelji

Frenemies

Hejli Brendon

televizijski film

2013.

Ples sa zvezdama

Dancing with the Stars

sebe

takmičarka (16. sezona) i drugoplasirana

2013.

The Story of Zendaya

sebe

televizijska serija

2014.

Dresura nije samo za pse

Zapped

Zoi Stivens

televizijski film

2014.

The Making of SWAY

sebe

televizijski plesni pripremni šou; 8. epizoda

2014.

SWAY: A Dance Trilogy

sebe

televizijski plesni šou

2015—2018.

Kej Si na tajnom zadatku

K.C. Undercover

Kej Si Kuper

glavna uloga; takođe koproducentkinja[129]

2015.

Crnkasti

Black-ish

Rašida

epizoda: „Dan očeva”[130]

2017.

Walk the Prank

sebe

epizoda: „Izdanje Kej Si na tajnom zadatku”[131]

2017.

Lip Sync Battle

sebe

epizoda: „Tom Holand protiv Zendeje”[132]

2019.

The OA

Fola

3 epizode

2019—danas

Euforija

Euphoria

Ru Benet

glavna uloga

Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....