•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Tom Ford

Tomas Karlajl Ford (engl. Thomas Carlyle Ford) je američki modni kreator i filmski reditelj, rođen 27. avgusta 1961. godine u Ostinu, Teksas (SAD).

Ford je rođen 27. avgusta 1961. u Ostinu, kao sin Tom Forda i Širley Burton. Svoje rano detinjstvo je proveo u predgrađima Hjuston i San Markos, izvan Ostina, da bi se njegova porodica preselila u Santa Fe kada je imao 11 godina. Sa 16 godina je upisao Bard koledž, ali je ubrzo odustao. Preselio se u Njujork i započeo studije istorije umetnosti na Njujorškom univerzitetu. Nakon samo godinu dana napustio je studije i počeo je da glumi u reklamama. U jednom trenutku pojavljivao se istovremeno u 12 reklama koje su se emitovale širom zemlje.

Počeo je da studira enterijer u poznatoj školi, Parsons, nova škola za dizajn. Za vreme njegovog boravka u Njujorku, često je posećivao čuveni klub Studio 54, gde je shvatio da je gej. Glamur disko ere Studija 54 imao je glavni uticaj na njegove kasnije kreacije. Poslednju godinu na koledžu Parsons proveo je studirajući modu, ali je diplomirao na arhitekturi.

Kada je imao intervjue za posao nakon diplomiranja, pominjao je da je pohađao Parsons, ali je krio informaciju da je završio arhitekturu. Uprkos nedostatku iskustva, Ford je svakodnevno zvao dizajnerku Kejti Hardvik, kako bi dobio posao u njenoj kompaniji sportske odeće srednje klase. Hardvik je kasnije izjavila: „Nisam imala nameru da mu dajem nadu. Pitala sam ga koji su mu omiljeni evropski dizajneri. Rekao je 'Armani i Šanel'. Par meseci kasnije pitala sam ga zašto je to rekao, a on je odgovorio, 'Zato što ste nosili nešto od Armanija'. Da li je čudo što je dobio posao?” Ford je radio kao asistent dve godine za Hardvikovu.

Godine 1988. Ford je prešao u Peru Elis, gde je poznavao Roberta Makdonalda, predsednika kompanije, i Mark Džejkobsa, dizajnera. Zadržao se u kompaniji dve godine, ali se konačno umorio od američke mode. Kasnije je za Njujork Tajms izjavio: „Da bih postao dobar dizajner, morao sam da napustim Ameriku. Moja sopstvena kultura me je inhibirala. Isuviše stila u Americi je kič. Nipodaštava se stil. Evropljani, međutim, cene stil.” Uskoro je dobio priliku da uđe u evropsku modu: Guči. Don Melo, kreativni direktor kompanije Gučija, angažovao je 1990. Forda za dizajnera ženske kolekcije. Ford i njegov dugogodišnji partner, Ričard Bakli preselili su se u Milano.

Njegova uloga u Gučiju se brzo proširila. Počeo je da dizajnira mušku odeću u narednih šest meseci, a zatim i cipele. Kada je Ričard Lambertson napustio mesto direktora dizajna, 1992. Ford je došao na njegovo mesto. U to vreme počele su tenzije između njega i predsednika kompanije, Mauricija Gučija. Melo je izjavio: "Mauricio je želeo sve da bude okruglo i braon, Ford da bude kockasto i crno.

Aprila, 2005. Ford je najavio stvaranje novog brenda, Tom Ford. Pridružio mu se Domeniko De Sole, koji je postao predsednik kompanije. Aprila, 2007. otvorena je prva prodavnica u Njujorku, na Medison aveniji u isto vreme kada se pojavila i njegova prva, dugo očekivana, muška kolekcija. Danas postoji 21 prodavnica širom sveta.

Filmografija:

Nocturnal Animals 2016

A Single Man 2009

Mademoiselle C 2013

McQueen 2018

Valentino: The Last Emperor 2008

Zoolander 2001

La nudité toute nue 2007

The Great New Wonderful 2005

One of the Hollywood Ten 2000

Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila