•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Film „Yu Grupa - Trenutak sna“ dobitnik Grand Prix nagrade za najbolji film na 70. Martovskom festivalu

Ostvarenje Darka Lungulova dobitnik tri nagrade na jubilarnom 70. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Film Yu Grupa - Trenutak sna autora Darka Lungulova osvojio je Grand Prix, kao i dve strukovne nagrade za najbolju montažu i dizajn zvuka na 70. Martovskom festivalu u Beogradu.

U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Joško Marušić, Želimir Gvardiol, Narcisa Darijević Marković, Aleš Pavlin i Pjer Žalica je navedeno: „Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo”.

Miloš Korać, montažer filma dobio je nagradu za najbolju montažu uz obrazloženje da je „dugogodišnji proces montaže ovom filmu pridoneo dodatni kvalitet i umećem pripovedanja filmske priče sjajno nadopunio odličnu režiju“, dok je nagrada za najbolji zvuk uručena Milošu Drobnjakoviću i Ivanu Uzelcu uz objašnjenje „zvučna slika sjajno ispunjava svoju funkciju u ovom odličnom filmu i dodatno argumentuje obavezno gledanje ovog ostvarenja na bioskopskom platnu“.

Darko Lungulov, autor ostvarenja je povodom nagrada na festivalu izjavio: „Gran-pri festivala, kao i dve nagrade, za najbolju montažu i najbolji dizajn zvuka za naš Yu Grupa – Trenutak sna, na jednom od najdugovečnijih filmskih festivala u Evropi i svetu, Martovskom festivalu, veliko je, važno i dirljivo priznanje za dug i predan rad na ovom filmu. Sedam godina smo se borili, klesali filmski kamen i krčili šumu materijala i ideja dok nismo našli ravnotežu između intimne porodične priče i velikih tema, između prošlosti i sadašnjosti u našem filmu”.

„Stoga sam zahvalan članovima žirija, čiji umetnički rad visoko cenim, što su to osetili i stavili nas u red takvih filmskih veličina kao što su Vlatko Gilić, Krsto Papić, Stole Popov, Bato Čengić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Predrag Golubović, Petar Lalović i mnogih drugih koji čine veliku istoriju ovog dragocenog festivala,“ naglasio je Lungulov.

„Yu Grupa - Trenutak sna“ je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ podržao je Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

Projekcija nagrađenog filma biće održana u ponedeljak, 3. aprila u 19 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Trejler: https://vimeo.com/743491547

Foto: Kristina Lukić

Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...