•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Održan koncert “Nova srpska muzika za harmoniku solo” Vladimira Blagojevića u Bioskopu Balkan

U subotu, 1. aprila u Bioskopu Balkan, muzičar Vladimir Blagojević održao je koncert pod nazivom “Nova srpska muzika za harmoniku solo”, koji su podržali Fondacija Saša Marčeta, SOKOJ i Bugari Balkan.

Vladimir Blagojević je povodom ovog koncerta prekao: “Po treći put u sedam godina, uvek sa novim programom i novim premijerama, publika je imala prilike da čuje nove kompozicije pisane za solo harmoniku pisane od strane domaćih savremenih autora. Cilj ove koncertne serije je obogaćivanje profesionalne literature, koje ima pre svega umetnički, ali i pedagoško-didaktički karakter. Ovo je prvi koncert sa premijerama dela Juga Markovića, Branke Popović i Zorana Komadine, zatim premijernim izvođenjem na harmonici tri komada Rikarda Švarca, te već izvedenim delima Dragane Jovanović i Dražana Kosorića”.

Blagojević je najavio i svoje predstojeće nastupe u Novom Sadu: 5. aprila u Kulturnoj stanici Svilara i 6. aprila u Legatu Koke Jankovića u Kragujevcu, te se uz SOKOJ, Fondaciju Saša Marčeta i Bugari Balkan - distribuciju muzičkih instrumenata, zahvalio i Udruženju Eufonija i Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu koji su podržali čitav projekat.

Vladimir Blagojević je rođen 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici.

Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajnija: „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Chain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine.

Vladimir Blagojević je dugi niz godina pridruženi ili stalni član nekoliko kamernih ansambala sa velikom internacionalnom reputacijom. U prvom redu je ansambl „Modern“ iz Frankfurta sa kojim kontinuirano nastupa već petnaest godina u gradovima poput Berlina, Pariza, Brisela, Milana, Frankfurta, Amsterdama, Londona. Bio je pridruženi član ansambla Pol Kle iz Berna sa kojim je nastupao u Ženevi, Buenos Ajresu, Cirihu, Bernu i Budimpešti. Od 2004. godine je stalni član ansambla „pre-art“ iz Ciriha sa kojima je zabeležio više od 40 nastupa u gradovima Švajcarske, Francuske, Nemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije. Nastupa i sa renomiranim ansamblom „Klangforum“ iz Beča.

Jedan je od koosnivača kolektiva „Studio 6“ 2012. godine, ansambla koji čine istaknuti umetnici iz cele Srbije, a čija se delatnost fokusira na izvođenje savremene umetničke muzike.

Poslednjih nekoliko godina ga posebno interesuje promocija domaćeg muzičkog stvaralaštva. Kroz saradnju sa ansamblom „Studio 6“, violistom Sašom Mirkovićem, gostujući u drugim ansamblima, i kao solista, do sada je premijerno izveo preko 100 kompozicija domaćih autora, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Foto: Monika Husar

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu