•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Fast X (2023)

Sve ono što funkcioniše kod "Fast" filmova je prisutno i ono što ne funkcioniše je ili odbačeno ili brzo zanemareno.

Možda je najveća greška koju je "Fast & Furious" franšiza ikada napravila bila u filmu "F9: Fast & Furious 9", kada su likovi iznenada postali svesni sebe i shvatili da nakon svih nepoštovanja fizike i haosa sa vozilima kroz koji su prošli, uvek izlaze neoštećeni.

Kako su mogli toliko dugo opstati protiv svih? Da li su zaista besmrtni ili jednostavno imaju neprobojne oklope? I ako je nešto od toga istina, zašto bi publika marila za ono što im se dešava? Posebno kada se čak i likovi koji umru obično vrate nakon jednog ili dva nastavka.

"F9" je ubedljivo pokazao razloge zašto bi ova cela serija "Fast & Furious" konačno trebala da se završi. Ali baš kada ste pomislili da je u redu da se odvojite, "Fast X" vas ponovno privlači. Louis Leterrierov deo filma uspešno uspeva da učini da svi ti stari besmisli ponovno dobiju malo smisla. Ima apsurdne akcione sekvence koje očekujemo, ali umesto da prati malu armiju nezaustavljivih heroja, film Letteriera ih predstavlja kao autsajdere protiv još nezaustavljivijeg negativca.

Džejson Momoa zauzima centralnu pozornicu u filmu "Fast X" kao Dante, sin negativca iz filma "Fast & Furious 5", koji već deset godina planira osvetu nad Dominikom Toretom (Vin Diesel) i njegovom proširenom porodicom. Danteova zavera je toliko zamršena da je najbolje da čak i ne razmišljate o njoj. Dovoljno je reći da ako je Toretov klan zaštićen oklopom radnje, Dante raspolaže plot eksplozijama. Svaki put kada se nešto čini da ide u pravom smeru, to je zato što Dante namerava da nešto učini deset puta gore.

Nakon katastrofalno loše odrađene pljačke u Rimu (sa nezamislivim posledicama), Dominik i njegovi ortaci postaju najtraženiji kriminalci na Zemlji. Leti (Mišel Rodrigez) šalju u super tajni zatvor. Roman (Tajris Gibson), Tej (Kris "Ludakris" Bridžes), Remzi (Natali Emanuel) i Han (Sung Kang) lutaju kroz londonsko podzemlje kriminala. Jakob (Džon Sina) - koji i dalje ostaje Dominikov brat, i na neki način trebamo se s tim pomiriti - završava u bekstvu sa svojim nećakom, Malim B-em (Leo Abelo Peri, "Jeftinije od tuceta").

I pošto "Fast & Furious" filmovi imaju ansambl glumačke ekipe veći od bilo koje aktuelne frašize, film takođe ostavlja mesta za povratak Cifer (Šarliz Teron), Dekard (Džejson Stejtem), Kvin (Helen Miren), Miju (Jordana Brujster), Malog Nepoznatog (Skot Istvud), i neke nove međunarodne superšpijune koje tumače Bri Larson i Alan Ričson ("Rečer"). Svi oni imaju nešto konkretno da urade, ako možete da verujete.

Scenario Justina Lina, koji je režirao pet od prethodnih nastavaka (šest ako računamo nezavisni film "Better Luck Tomorrow", koji je predstavio lik Hana), i Dana Mazeaua ("Gnev Titana"), koristi uobičajenu "Fast" foru da smisli čudne nove akcione scene bazirane na vozilima i da oko njih konstruiše priču.

To nije lako postignuće i zahteva pametno pisanje da bi se opravdala ova bezobraznost filmova. Postoji monolog koji Alan Ričson ima u kojem objašnjava čudnu priču o tome kako su ulični trkači koji kradu DVD plejere postepeno postali međunarodni superšpijuni koji lete u svemir i na trenutak čini da cela serija izgleda verovatno. Trebalo bi postojati neka filmska nagrada za tako dobro izloženo predstavljanje svih prethodnih delova franšize u tako kratkom periodu.

Trebala bi takođe postojati i posebna nagrada za garderobu Džejsona Momoa, jer nijedan drugi lik u istoriji blokbaster kinematografije nije izgledao tako prijatno prilagođen. Nijedan komad tkanine na ovom momku ne miruje.

Momoa tumači Dantea, zabavnog momka koji je prodao svoju dušu đavolu. On je sveprisutan i uživa u svojoj zabavnoj zlobi, ali na njemu zabavan i jedinstven način. Potpuna je suprotnost Dominiku Toretu - divlji umesto ćutljivog, šarenolik umesto jednobojnog, ženstven umesto muževnog.

Posle svega par sati od prikazivanja "Fast X" već se zaplet polako gubi iz sećanja, ali senzacija svega toga ostaje na prijatan i uzbuđujući način. Sve ono što funkcioniše kod "Fast" filmova je ovde, a većina stvari koje ne funkcionišu su ili nestale ili brzo zanemarene u korist nečega boljeg.

Sekvence akcije i dalje pokušavaju da se posvađaju sa svakim pravilom fizike na svetu, ali ovog puta su tu jer čine priču zabavnom, a ne zato što je priča toliko grozna da je publika trebala distrakciju. I ako vas uopšte briga za ove likove, svi su ovde, svi su zadovoljstvo i većina njih ima priliku da radi cool stvari u automobilima, motociklima, avionima i - najvažnije - u bioskopu blizu vas.

Žanr:akcija, avantura, krimi
Godina:2023
Reziser:Louis Leterrier
Scenario:Dan Mazeau, Justin Lin, Gary Scott Thompson
Uloge:Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jason Statham
Uzrast:PG-13
Studio:Universal Pictures, One Race Films, Original Film
Zemlja:United States
Website:dizilerfilmler.com/film/hizli-ve-ofkeli-10-fast-x/
Jezik:engleski
Trajanje:141 minut
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....