•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

The Tree of Life (2011)

“The Tree of Life” je američka drama iz 2011. godine, za koju je scenario napisao i režirao je Terrence Malick, a čiju glumačku ekipu čine: Sean Penn, Brad Pitt i Jessica Chastain. Malick-ov film beleži poreklo i značenje života iz ugla muškarca srednjih godina i njegovih sećanja iz detinjstva, koje je proveo 1950-tih godina u Teksasu, a koje je prošarano slikama porekla univerzuma i nastanka života na Zemlji.

Nekoliko se godina radilo na ovom filmu, pomerani su datumi njegove premijere sa 2009. na 2010. godinu, da bi konačno ovo ostvarenje bilo po prvi put prikazano na Filmskom festivalu u Kanu 2011. godine, na kome je osvojilo Zlatnu Palmu. Kritika ga je dobro prihvatila, a januara 2012. godine nominovan je za nagradu Oskar u čak tri kategorije.

Ovo je jako ambiciozan, vizualno i emocionalno bogat film u kome se postavljaju jedno uz drugo nastanak asveta i svakodnevni život porodice u predgrađu Teksasa 1950-tih godina.

U svojoj osnovi “The Tree of Life” donosi priču o konfliktu između oca i sina. Pitt i Chastain igraju gospodina i gospođu O’Brien, koji imaju trojicu sinova. Najstarijeg Jack-a u zrelim godinama igra Sean Penn, na čijem se izmučenom licu “čita” turbulentno detinjstvo koje je preživeo.

Jack-ovo detijstvo je nadziru oholi otac i nežna majka, koja je jako posvećena svojim sinovima. Otac voli svoje sinove, ali traži poštovanje i jako ih “plaši” svojim karaketerom.

Misteriozno svetlo poput plamena svetli u tami. Gospođa O'Brien (Jessica Chastain) se podseća lekcije koju su je učili, a to je da ljudi moraju da odaberu da li da slede putanju milosti ili prirode. Godina je 1960., ona prima telegram koji donosi vesti o smrti njenog devetnaestogodišnjeg sina R.L.-a. Gospodina O'Brien-a (Brad Pitt) su o tome obavestili telefonom. Počinje metež u porodici.

Godina je 2000., najstariji sin Jack O'Brien (Sean Penn) živi modernim životom jednog arhitekte. Jednog dana on kreće u raspravu sa svojim ocem oko R.L.-ove smrti. Nešto kasnije, Jack vidi drvo kako je zasađeno ispred zgrade i počinje da se seća života koji je imao kao tinejdžer tokom 1950. godina.

Nastao je univerzum, galaksije su se proširile i nastale su planete, a glasovi su počeli da postavljaju različita pitanja o egzistenciji.

U Teksasu je živela porodica O'Brien, koji su imali sinčića Jack-a i još dvojicu sinova. Kada je Jack (Hunter McCracken) postao adolescent, suočio se sa dilemom, da li da prihvati milost ili prirodu, koje je mogao da vidi u svojim roditeljima. Oličenje milosti je gospođa O'Brien je nežna i negovana, ali istovremeno i autoritativna i svet predstavlja svojoj deci kao čudesno mesto. Oličenje prirode je gospodin O'Brien koji je strog i jako brzo izgubi strpljenje dok se bori da pomiri ljubav ka svojim sinovima sa namerom da ih pripremi za svet koji je korumpiran i koji eksploatiše ljude. On žali što je odlučio da postane inženjer i nije sledio svoju strast da postane muzičar.

Jack-ove percepcije sveta počinju da se menjaju kada se jedan od njegovih prijatelja udavi u bazenu a drugi strada u požaru.

Jednog leta, gospodin O'Brien kreće na put oko sveta kako bi komercijalizovao svoje inženjerske izume. Dok je odsutan, sinovi ostaju sa majkom i Jack počinje da pokazuje svoju buntovnu stranu. Predvođen svojim vršnjacima, Jack počinje da muči životinje i ponaša se kao vandal. Otac se vraća bez ijednog prodatog proizvoda.

Film nas opet vraća u sadašnjost, odrasli Jack odlazi sa posla. Ima viziju koja se povezuje sa odnosom Zemlje i Sunca. Zemlja je ostavljena izolovana i napuštena, nema na njoj života i dalje kruži oko Sunca, koje je postao beli patuljak.

Jack onda prolazi kroz drvena vrata, tada se ponovo ujedinjuje sa svojom porodicom i ljudima koji čine njegovo sećanje. Njegov otac je srećan što ga vidi. Tada se Jack sreće i sa svojim mrtvim bratom, koga vraća svojim roditeljima. Tu je i vizija žene u belom i mlade gospođe O'Brien koja gleda u nebo i kaže “Ja sam ti dala svog sina”. U tomtrenutku, Jack-ova vizija prestaje i on sa osmehom napušta zgradu u kojoj radi, a misteriozna svetlost nastavlja da svetli u mraku.

Žanr:drama
Godina:2011
Reziser:Terrence Malick
Scenario:Terrence Malick
Uloge:Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain
Uzrast:PG-13
Award:nominovan za 3 Oskara
Studio:Brace Cove Productions
Zemlja:United States
Website:www.twowaysthroughlife.com/
Jezik:engleski
Trajanje:139 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu