•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)

New York, 1940. Dr. Jorge Vargas (Julian Curry) poslednji je u nizu uglednih svetskih naučnika koji su nestali u kratkom vremenu. Pre svog nestanka dr. Vargas poslao je važnu poruku svom kolegi dr. Walteru Jenningsu (Trevor Baxter) koji stupa u kontakt sa fotoreporterkom Polly Perkins (Gwyneth Paltrow). Polly ne uspeva saznati o čemu je reč, a sledi invazija divovskih robota koji počnu uništavati grad, ali i ostale svetske metropole. Nakon dolaska hrabrog pilota Joea Sullivana zvanog "Gospodar neba" roboti se iznenada zaustave što svetske vlade natera da počnu planirati obranu od mogućeg novog napada. Polly sa Joeom s kojim je nekada bila u vezi počne razotkrivati veliku zaveru iza koje stoji zagonetni dr. Totenkopf (Laurence Olivier). Uz pomoć svoje kolegenice Franky Cook (Angelina Jolie) i mladog pronalazača Dexa (Giovanni Ribisi) Joe krene prema Totenkopfovom skrovištu odakle on planira uništenje sveta...

Naučno-fantastični spektakl "Gospodar neba i svet sutrašnjice" nesumnjivo je jedan od najzanimljivijih filmskih projekata realiziranih u svetu zadnjih desetak godina. Reč je o vizualno zadivljujućoj posveti klasicima ovog žanra iza koje stoji entuzijazam reditelja i scenarista Kerryja Conrana. Njemu je ovo debitantski rad, a pravi je kuriozitet kako je kao početnik uopšte došao u situaciju da snima visokobudžetni film sa nizom poznatih glumaca. Naime, kao svestrani umetnik i stručnjak za racunarsku animaciju, Conran je snimio šestominutni uvod u svoj planirani dugometražni film koji je oduševio hollywoodskog producenta Jona Avneta (George iz džungle). Na temelju njega Avnet je mladom reditelju poverio snimanje ovog celovečernjeg filma, koji je prvi u istoriji kinematografije u potpunosti snimljen pomocu tehnike plave pozadine (eng. blue screen). Radi se o načinu snimanja u kome se glumci nalaze ispred monohromatske pozadine na koju se naknadno dodaje racunarsko generisana slika. Iako se ova tehnika sve više koristi u sličnim projektima, u Conranovom je filmu u potpunosti zamenila sve osim glumačkih nastupa.

Uz ogromnu tehnologiju nisu izostali ni duhoviti nastupi glavnih glumaca: Jud Law (Talentovani gospodin Ripley, Veštačka inteligencija), Gwyneth Paltrow (Zaljubljeni Shakespeare, Sedam), Angelina Jolie (Hakeri, Gospodin i gospođa Smith). U ostalim su ulogama Michael Gambon (Gosford Park, mini-serija The Singing Detective) i Giovanni Ribisi (Spašavanje redova Ryana, serija Prijatelji). Glavnog negativca u filmu igra pokojni Laurence Olivier čiji je nastup realizovan pomoću arhivskih snimaka i posebnih računarskih programa. Film je dobio niz nominacija za nagrade, među kojima i nagradu Saturn za najbolje kostime koje je dizajnirao sam reditelj.

Jedinstveno filmsko uživanje koje svakako treba pogledati.

NNT
Žanr:akcija, avantura, misterija
Godina:2004
Reziser:Kerry Conran
Producent:Jon Avnet
Scenario:Kerry Conran
Uloge:Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie
Uzrast:PG
Award:3 nagrade i 11 nominacija
Box office:38
Studio:Paramount Pictures
Zemlja:United States
Website:www.talktalk.co.uk/events/2004/skycaptain/index.html
Jezik:Engleski, nemački
Trajanje:106 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...