•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Wings (1927)

Wings je nemi film iz 1927.godine o borbenim pilotima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu. Producent filma je Lucien Hubbard, režiju potpisuje William A. Wellman a sve je to kompletirao Paramount Pictures. Wings je prvi i jedini neki film koji je osvojio nagradu Akademije za najbolji film. Zvezde filma su Clara Bow, Charles "Buddy" Rogers i Richard Arlen. Uloga Gary Cooper-a u ovom filmu mu je pomogla u daljoj karijeri, ali tu je i počela njegova afera sa Clarom Bow. Budžet filma je iznosio za to doba ogromnih 2 miliona dolara.

Jack Powell (Rogers) i David Armstrong (Powell) su rivali u jednom američkom gradiću i bore se za naklonost lepe
Sylvie Lewis (Ralston). Jack ne shvata da je njegova komšinica Mary Preston (Bow) očajno zaljubljena u njega. Obojica mladića će se prijaviti da postanu borbeni piloti. Jack je pogrešno ubeđen da ga Sylvia voli dok se njoj zapravo sviđa David.

Nakon završene obuke oni odlaze u Francusku da bi se borili protiv Nemaca. Nakon mnogih dešavanja i upoznavanja novih likova, vrhunac filma se dešava u legendarnoj bitki za Saint-Mihiel koja je bila septembra 1918.godine...

Na kraju filma neki će se vratiti kući kao heroji, a neki nažalost i neće...

Oscar je popularno ime za Academy Award, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (engl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). Za Oscara glasaju svi članovi akademije. 2003. godine biračko telo je iznosilo 5816 osoba, od toga 1311 glumaca, koji čine najveći deo biračkog tela. Glasanje nije obavezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Oskar za najbolji film dodjeljuje se od 1928. godine.

Prve dve godine Oscar su dodeljivali samo najuticajniji članovi Akademije. 1929. i 1930. dodeljuju ga svi članovi Akademije. 1937. je glasalo oko 15000 radnika u filmskoj industriji, ali su nominacije objavili članovi akademije. Od 1957. Akademija odlučuje o nominacijama i o nagradama. Od 1957. godine do danas način dodele se nije puno promenio: članovi akademije, svaki u svojoj kategoriji, odlučuju tajnim glasanjem o 5 nominovanih za Oscara, a zatim biraju između nominovanih i pobednika. Sva glasanja su tajna. Obično se nominacije obavljuju oko mesec dana pre proglašenja dobitnika. 2004. nominacije su se objavile krajem januara, a dodela je bila krajem februara. U ranim dodelama Oscara u pojedinim kategorijama je znalo biti i više od 5 nominovanih za nagradu.

Danas je noć u kojoj se dodeljuje Oscar jedan je od najvećih medijskih događaja godine. Prvih nekoliko godina dodela Oscara nije privlačila puno pažnje. Prvi direktan televizijski prenos dodele Oscara bio je 1953, a prvi u boji 1966.

NNT
Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1927
Reziser:William A. Wellman
Producent:Lucien Hubbard, Adolph Zukor, Jesse L. Lasky, B. P. Schulberg Otto
Scenario:John Monk Saunders, Hope Loring, Louis D. Lighton
Uloge:Clara Bow, Charles 'Buddy' Rogers, Richard Arlen
Uzrast:PG
Award:2 Oscara i 3 nagrade
Studio:Paramount Famous Lasky Corporation
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:139 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu