•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gone with the Wind (1939)

Prohujalo s vihorom je slavna američka ljubavna istorijska drama iz 1939. godine koju je režirao Victor Fleming prema istoimenom romanu koga je napisala Margaret Mitchell. Radnja se vrti oko razmažene južnjačke lepotice Scarlett O’Hara (igra ju Vivien Leigh) koja odrasta tokom i nakon američkog građanskog rata a pritom se zaljubi u Rhetta Butlera (Clark Gable).

Film je vremenom postao jako slavan i hvaljen, a ako bi smo njegove prihode prilagodili inflaciji s godinama ovo je najkomercijalniji film svih vremena. Takođe se nalazi i na listi 250 najboljih filmova kinematografije na sajtu IMDb.com. 1989. je zbog "kulturnog značaja" uključen u Državni filmski registar, dok ga je Američki filmski institut stavio na 4. mesto na listi "100 godina...100 filmova" i na 4. mesto na listi "10 najboljih epskih filmova".

Amerika usred građanskog rata, 1861.godina. Plantaža pamuka Tara u saveznoj državi Georgia mesto je u kome živi južnjačka lepotica Scarlett O’Hara, najstarija od triju kćeri u porodici O’Hara. Ona je izgleda najpopularnija devojka u okrugu koju obožavaju svi mladići, osim Ashleya Wilkesa koju ju ne primećuje a u koga je ona zaljubljena. Stoga je iznenadi vest kada čuje da će se on oženiti za Melanie. Pre svadbe ona mu prizna ljubav, a on joj odgovori da je takođe smatra atraktivnom, ali da se ipak odlučio za Melanie. Izbija rat a Scarlett se glavom bez obzira odluči da se uda za Charlesa, ali ubrzo postane udovica kada ovaj pogine u bitci. Majka ju pošalje u Atlantu kako bi ju razveselila, makar sluškinja Mammy kaže da zna da Scarlett tamo samo želi ponovno sresti Ashleya. Tamo je bogati, jednako uobraženi i cinični Rhett Butler pozove na ples... Ostalo je već legenda.

Film je osvojio 8 Oscara.

Oscar je popularno ime za Academy Award, godišnju filmsku nagradu koju dodeljuje američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (engl. Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). Za Oscara glasaju svi članovi akademije. 2003. godine biračko telo je iznosilo 5816 osoba, od toga 1311 glumaca, koji čine najveći deo biračkog tela. Glasanje nije obavezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oscara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Kako je nagrada dobila ime Oscar ima više verzija. Prema jednoj, ime je smislila bibliotekarka Akademije Margaret Herrick. Ona je videla kip i rekla: It looks just like my uncle Oscar! (Izgleda baš kao moj ujak Oscar!). Kod prve dodele, 16. maja 1929. godine, nije bilo neizvjesnosti jer su se pobjednici znali tri meseca unapred. U prvim godinama u takmičenje su ulazili filmovi koji su se prikazivali u zadnjih 12 meseci od 1. jula do 30. juna. Od 1934. u takmičenje ulaze filmovi koji su prikazani u bioskopima u proteklih 12 meseci kalendarske godine. U godini 1932-33. u kategoriju su ulazili filmovi prikazani u bioskopima u zadnjih 17 meseci. Danas, da bi film mogao ući u konkurenciju mora se prikazivati od 1. januara do 31. decembra, najmanje sedam dana u nekoliko bioskopa u Los Angelesu. Oscar se dodeljuje za filmove iz protekle godine.

NNT
Žanr:drama, romansa, ratni
Godina:1939
Reziser:Victor Fleming
Scenario:Margaret Mitchell, Sidney Howard
Uloge:Clark Gable, Vivien Leigh, Thomas Mitchell
Uzrast:PG
Award:8 Oskara, 7 nagrada i 5 nominacija
Studio:Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Zemlja:United States
Website:warnervideo.com/gonewiththewind
Jezik:Engleski
Trajanje:238 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....