•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Wall Street (1987)

U današnje vreme je puno toga „kliše“. Ali, samo je poseban film mogao da „izmisli“ kliše, a upravo je to slučaj sa „Wall Street“-om Oliver-a Stone-a. Do današnjeg dana, ljubi obično govore o nezasito pohlepnom Gordon-u Gekko-u (Michael Douglas u ulozi nominovanoj za Oskara) kao da je on bio stvarna osoba. Zalizana kosa, odela od hiljadu dolara, ali i potpuno odsustvo saosečajnosti, a Gekko nije samo hodajuće i govoreće otelotvorenje eksplozije pohlepe koje je proisteklo na berzanskom tržištu 1980 –tih godina. On predstavlja sve naše strahove od ljudi čiji je posao novac i ništa sem novca. Čak i mnogi koji nisu gledali film „Wall Street“ uvek pomisle na jega kada treba da zamisle moćne trgovce i brokere.

Budući da je centralni lik filma „Wall Street“, Gekko je najčistiji, nerastvoreni proizvod kapitalizma, bez mrve morala. U Darvinovom smislu, njegovo okruženje ga je izbrusilo savršeno, odbacujući sve masti i višak delova tela, a on se bolje snalazi u svom okruženju nego sva bića koja su plašljiva ili nemaju volje da ostave za sobom „nepotreban teret“. On je takođe i iznenađujuće šarmantan, na uglađen način, ali nije dinamičan karakter filma „Wall Street“. Ta uloga pripada brokeru nižeg reda po imenu Bud Fox, koga igra Charlie Sheen. Reč je o dvadesetogodišnjaku, sa zvezdama u očima koji samo čeka svoju priliku. Bud je zaljubljen u potrošnju i idealizuje Gekko-a, ali on nema ništa vredno da proda Gekko-u, pa nema ni ničega posebnog u vezi njega. Gekko vidi tačno kroz jega, ali isto tako vidi i da je Bud pomalo tup: on ima ličnost ali mora da razvije pravi karakter, a ovo ga čini savršeno podložnim korupciji kao i bilo koju kompaniju koju Gekko čeka da „proždere“.

Čini se da nam je ta priča poznata, zato što se iznova i iznova koristi, ali je i jako dobra. Kao i Bud Fox, me takođe vidimo nekoga na koga želimo ga ličimo – u ovom slučaju to je Gordon Gekko – a čim uđemo u njegov svet, otkrivamo kako je on lažan. Bud dobija sve – stan, odeću, vino – čak i devojku. Ona je diler umetničkim delima (Daryl Hannah) i potiče iz Gekko-vih krugova, naviknuta je na ugodan i luksuzan život. Reditelj Oliver Stone prikazuje svoje junake u kancelarijama ili i izvan njih, gde znojni muškarci raskopčanih košulja i podvijenih rukava rešavaju sudbine čitavih kompanija, stotinama i hiljadama zaposlednih radnika. Bud-ov prijem u „Gekko-v“ svet podrazumeva i neka vrdanja zakona, zato što je Gekko umešan u unutrašnju trgovinu i industrijsku špijunažu. Film je iznenađujuće agresivan, imajući u vidu kako bi dosadan mogao da bude, zbog likova i telefonskih poziva.

Sve izgleda autentično, od luksuznog prostranstava Gekko-ve kancelarije do jednolične kockaste kabine, u kojoj po prvi put zatičemo Bud-a, a Stone-u je čak dozvoljeno da snima i na samoj Berzi u Njujorku tokom radnih sati kada se trguje. Film prikazuje detalje, koji su odlični. „Wall Street“ je stekao dobru reputaciju tokom godina, a ogromni mobilni telefoni, monohromni kompjuterski ekrani i ono što likovi ovog filma žele sada može da izmami smeh, isto kao i puno toga što mi sada želimo može jednog dana da izgleda smešno. Posao Bud-a Fox-a gotovo da sada i ne postoji, većina pametnih investitora kupuje svoje akcije ili međusobne fondove direktno na inernetu bez plaćanja nekoga kao što je Bud da izvrši kupovinu za njih.

I u „Wall Street“-u i „Platon“-u, koji je Stone-ov vijetnamski ratni ep snimljen godinu dana ranije, glumi Charlie Sheen. U DVD dokumentarcu „Wall Street“, Stone objašnjava da je kao mladić mogao da ide ili Wall Street ili u Vijetnam. Odabrao je Vijetnam i deo svog podsticaja za snimanje „Wall Street“-a je bio da se istraži šta je moglo da se desi da jednostavno nije krenuo na taj put.

U DVD komentaru, Stone iznenađujuće i pažljivo iskren o svom nezadovoljstvu Sheen-om i Hannah-om. Kao prvo, tvrdi, da je Sheen bio „zaslepljen“ supehom filma „Platoon“, tako da nije dao dovoljno pažnje „Wall Street“-u. Isto tako, Hannah je i suviše hipik u srcu da bi se unela u lik materijaliste. Sheen-ova gluma je solidna, iako nije inspirišuća kao i Douglas-ova. Ponekada je teško da se Sheen shvati ozbiljno, zato što je bio tako brilijantan u filmovima „Hot Shots“. Ima nekoliko trenutaka u „Wall Street“-u kada se jednostavno pitate da li treba da mu se smejete ili ne. To je slučaj kada Bud koristi frazu „svi to rade“ dok pokušava da ubedi advokata da učestvuje u mutnim transakcijama.

U filmu ima puno Bud-ovih „očeva“. Njegov figurativni otac je Gekko, naravno, a tu je i njegov stari poslodavac u brokerskoj firmi (Hal Holbrook). Naravno tu je i Bud-ov biološki otac, kog igra Charlie Sheen-ov pravi otac martin. On je mehaničar koji radi za istu aviokompaniju većinu svog radnog veka, i iako se njen menadžment bori sa krahom, on je odlučan da joj ostane „veran“. Iako je velika rasprava između likova Charlie-a Sheen-a i Daryl hannah najneprijatniha scena u filmu, nekoliko scena koje dele Martin Sheen i Michael Douglas su tako dobro odigrane da postaju gotovo ikonska borba između filozofija desnog i levog opredeljenja.

Neke od „Wall Street“-ovih finalnih scena donose i misteriju kapitalizma, koja je prikazana u Gordon-u Gekko-u, a to je filozofija koju mi volimo da mrzimo i mrzimo da volimo. Ona je bez srca, moralno neutralna i to je sistem koji nagrađuje samo one pojedince koji su pohlepni, ali koja isto tako novčano nagrađuje celo društvo kome ovi pohlepni i uspešni pojedinci pripadaju. Naše džepne knjige, škole i čak i dobrotvnorne organizacije su pune Gordon-a Gekko-a našeg sveta – ali, šta ako, zapravo oni ne krše ni jedan zakon.

Gekko-vi u svetu možda ne proizvedu ništa, ali je njihov doprinos društvu da održe svaku kompaniju koja javno posluje maksimalno efektnom ili će da je unište kao kaznu za uništavanjem ekonomije. Mi želimo da su Gekko-vi zli, ponekada zavidni, ali i krivi zato što znaju da svirepo životinjsko takmičenje počiva na ljudskoj kulturi, kako je oduvek i bilo. Možda je najveći uspeh kapitalizma taj što je stavio generacijski tiranijski šljam iza radnih stolova umesto iza kopalja ili kočija.

Žanr:zločinački, drama
Godina:1987
Reziser:Oliver Stone
Scenario:Stanley Weiser, Oliver Stone
Uloge:Charlie Sheen, Michael Douglas, Tamara Tunie
Uzrast:R
Award:osvojio Oskara
Studio:Twentieth Century Fox Film Corporation
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:126 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila