•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Nož (1999)

Nož je jugoslovenski film Miroslava Lekića snimljen 1999. godine. Scenario su pisali Miroslav Lekić, Slobodan Stojanović i Igor Bojović na osnovu istoimenog romana Vuka Draškovića. U glavnim ulogama su Žarko Laušević i Bojana Maljević. Film ističe besmisao etničkih podela i osuđuje rešavanje etničkih nesuglasica nasiljem.

Ovo je gotovo epska priča, koja kroz sudbinu likova govori o sudbini nacije i zlu koje se ponavlja kao prokletstvo kroz stoleća. U potrazi za svojim korenima, glavni junak filma otkriva nešto mnogo dublje i suptilnije. Kroz potragu za sopstvenim identitetom on sve više upada u zatvoreni krug motivacije zla. Film je ljubavni triler sa epskim elementima, a ljubav je njegov krucijalni potencijal koji nam pokazuje da iznad svakog osećanja zla postoji još dublje i snažnije osećanje.

Radnja filma prati radnju romana. Događaji počinju u jednom selu kod Gacka gde na pravoslavno Badnje veče 1942. godine u kuću srpske porodice Jugović dolazi grupa muslimana, njihovih komšija i kumova Osmanovića. Tu izvrše stravičan pokolj cele porodice koja se bila okupila da proslavi svoj praznik, ali poštede malog Iliju, tek rođenu bebu. Njega odnesu u svoje selo i predaju ga Rabiji, čiji je muž poginuo te noći u pohodu na Jugoviće. Namera im je da Rabija odgaja malog kao svoje dete i da naprave od njega Muslimana koji će da mrzi i ubija Srbe. Međutim, u Osmanoviće upadaju četnici i pokolju Muslimane, ali Rabija uspeva da se sakrije na tavanu kuće sa malim Ilijom, a četnici odnose njenog pravog sina, verujući da je to srpsko dete koje su Osmanovići oteli Jugovićima. Mali Ilija preživljava rat i odrasta kao Alija Osmanović uz Rabiju, vjerujući da mu je ona prava majka, a da su četnici odneli njegovog brata. Alija kasnije odlazi u Sarajevo na studije, ali ga sudbina njegovog nerođenog brata proganja i on odlučuje da ga pronađe. Prilikom jedne posete Osmanovićima gotovo slučajno susreće seoskog hodžu, tajanstvenog čoveka poznatog kao „Sikter“ Efendija. Od njega Alija, tj. Ilija, saznaje strašnu istinu o svom poreklu i istina počinje da se otkriva.


Odstupanja od romana
Kraj filma bitno odstupa od kraja romana, u svetlu oružanih sukoba na području Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina prošlog veka, koji su omogućili da se radnji filma da jedna nova dimenzija koja u romanu ne postoji. Na kraju filma, Ilija (odnosno Alija, koji se vratio svom srpskom imenu i identitetu) tokom rata ukršta puteve sa Selimom Osmanovićem, koji je kao beba ukraden od Ilijine pomajke Rabije. Selim, koga su ukrali četnici, vaspitan je kao Srbin (pod imenom Miloš) i komanduje jedinicom srpske vojske. Kada Miloš legitimiše Iliju, otkriva da su obojica navodno rođeni u istom selu u isto vreme, i sumnja da je Ilija špijun sa lažnim identitetom. U međusobnom sukobu, koji preti da se završi tragično, otkrivaju strašnu istinu i konačno pronalaze jedan drugog.

Međutim, u romanu ova scena uopšte ne postoji, budući da je roman prvi put objavljen više od deset godina pre početka sukoba u Jugoslaviji. U romanu, Ilija i Selim se takođe sreću i upoznaju na kraju, ali pod potpuno drugim okolnostima. Naime, kada Milan Vilenjak poseti Atifagu Tanovića da bi osvetio svog strica, Atifaga mu otkriva istinu o Jugovićima i Osmanovićima, ali mu takođe otkriva i da je on (Vilenjak) zapravo Selim Osmanović, koga su ukrali četnici i vaspitali kao Srbina. Ipak, u filmu su Vilenjak i Selim Osmanović dva različita lika.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
Žanr:Drama
Godina:1999
Reziser:Miroslav Lekic
Scenario:Igor Bojovic, Vuk Draskovic
Uloge:Zarko Lausevic, Bojana Maljevic and Aleksandar Bercek
Studio:Metrofilm Beograd, Monte Royal Pictures
Zemlja:Jugoslavija
Jezik:Srpski
Trajanje:135 Minute
Podeli:



Preporucujemo

Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...