•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako znaÄajna, ili bilo Å¡ta Å¡to se tiÄe sveta kinematografije, možete nam poslati vaÅ¡a viÄ‘enja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 reÄenica, reÄi poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima sliÄne neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Sivi kamion crvene boje (2004)

Sivi kamion crvene boje je srpski film snimljen 2004. godine.

Jun 1991. godine. Poslednji dani mira u Jugoslaviji. Ratko, momak iz Bosne, potpuni daltonista, nakon izlaska iz Mardelja, iz zabave (patološka ljubav prema kamionima!) krade kamion. Suzana, devojka iz Beograda, saznaje da je u drugom stanju i odluÄuje da ode u Dubrovnik na nekoliko dana da zaradi novac za pobaÄaj. Dok je stopirala, on je umalo pregazi i tako putovanje nastavljaju zajedno.

EtniÄki sukob bio je neizbežan, ali daltonista „moron“ i temperamentna gradska devojka ne mogu da shvate razliku izmeÄ‘u suprotstavljenih strana. Kada još više upadnu u nevolje, ona hoće da ide kući, ali sada je prekasno za to jer - Ratko je zaljubljen u nju. Povratka više nema, a ona će otkriti da je ljubav Äudo i da boje ne znaÄe ništa.

Ovo je priÄa o jednom obiÄnom momku koji upoznaje malo neobiÄniju devojku u veoma neobiÄno i ludo ratno vreme; priÄa o poslednjem danu mira 1991. godine u bivšoj Jugoslaviji; priÄa u kojoj ljubav Äini Äuda i u kojoj boje ne znaÄe ništa. U njoj dva sasvim razliÄita lika nalaze naÄina da prebrode sve meÄ‘usobne razlike, da preÄ‘u te kilometre koji razdvajaju njihove rodne gradove, drugare iz detinjstva, poglede na život i na sreću. Da apsurd bude veći, ova priÄa dešava se u trenutku potpunog raspada zemlje koju su Äinili veoma sliÄni narodi - iz nedovoljno jasnih razloga, kako se to i u samom filmu vidi.

Glavni likovi ove simpatiÄne priÄe su Ratko, kamiondžija bez dozvole, iz neke bosanske zabiti (igra ga SrÄ‘an - Žika Todorović ) i BeograÄ‘anka Suzana (igra je mlada slovenaÄka glumica Aleksandra Balmazović). Ratko je daltonista, što mu, po sopstvenom tumaÄenju, omogućava sasvim drugaÄiji pogled na svet (to je ujedno i objašnjenje naslova filma). Suzana je beogradska šmizla koja u životu bira uvek onaj lakši put. Oni se sreću na samom poÄetku dugog putovanja na koje svako od njih kreće iz želje za bekstvom, ali iz sasvim drugaÄijih pobuda.

Tokom putovanja shvatamo da su ova dva otkaÄenjaka jedini normalni ljudi u zemlji koju zahvata potpuno ludilo. Njih dvoje će uspeti da preÄ‘u sve prepreke i barikade na putu kroz razne delove zemlje koju je zahvatio rat. Na tom putu srešÄ‡e neobiÄnog popa (Bogdan Diklić), srpskog Kvazimoda (Boris Milivojević), autentiÄnog šefa paravojske iz južne Bosne (Milorad Mandić), lokalnog vlastelina (Dragan Bjelogrlić), seljaka koji švercuje mrtve (Dubravko Jovanović) i mnoge, mnoge druge.

NemaÄka nacionalna nagrada za najbolji film za 2004. godinu
Nagrada publike na 26. filmskom festivalu u Monpelijeu

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

Žanr:avantura, komedija, romansa
Godina:2004
Reziser:Srđan Koljević
Scenario:Srđan Koljević
Uloge:Srđan Todorović, Aleksandra Balmazović, Dragan Bjelogrlić
Studio:Komuna
Zemlja:SiCG
Website:www.komuna.com
Jezik:Srpski
Trajanje:95 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...
Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...