•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gorky Film Studio

„Gorky Film Studio“, ili kako je na ruskom „Киностудия имени Горького“ je filmski studio u Moskvi u Rusiji. Do raspada Sovjetskog Saveza, „Gorky Film Studio“ je proizvodio više od 1000 filmova. Mnogi filmski klasici su snimljeni upravo u ovom studiju gledano kroz istoriju. Pomenuti filmovi su nagrađeni mnogim internacionalnim nagradama na različitim filmskim festivalima.

Istorija:

1915. godine, Mikhail Semenovich Trofimov, trgovac iz mesta po imenu Kostroma, je osnovao rusku „jedinicu“ za proizvodnju filmova sa studijskim kapacitetima, „Rus' studio“ ili kako je njen naziv na ruskom "Киноателье «Русь»". 1936. godine, ovaj studio je prebačen u ulicu Butyrskaya u Moskvi. Ovaj studio je upošljavao mnoge glumce iz moskovskog pozorišta Stanislavsky i specijalizovao se za rad na adaptacijama ruskih klasika, kakvo je Tolstojevo delo „Polikushka“ iz 1919. godine.

1924. godine, „Rus' studio“ je preimenovan u „ International Workers Relief agency“, ili na ruskom „Международная рабочая помощь“ (Межрабпом)“. Skraćeni naziv je bio „Mezhrabpom-Rus'“ ili na ruskom „Межрабпом-Русь“, a prvi sovjetski naučno-fanstastični film „Aelita“ je snimljen upravo u ovom studiu 1924. godine.

Četiri godine kasnije, studio je preimenovan u „Mezhrabpomfilm“ ili kako je na ruskom „Межрабпомфильм“, da bi još jednom 1936. godine naziv bio „Soyuzdetfilm“ ili na ruskom „Союздетфильм“), a to je bio prvi filmski studio koji se specijalizovao za filmove za decu. Prvi sovjetski zvučni film „Ticket for Life“ je snimljen 1931. godine. Pet godina kasnije, usledio je i prvi sovjetski film u boji „Grunya Kurnakova“.

Tokom Drugog svetskog rata, ovaj filmski studio je evakuisan u Dushanbe i spojen je sa Tadjikfilm-om. Po povratku u Moskvu, studio je dobio ime „Maxim Gorky“, a to se desilo 1948. godine. Između 1963. godine i 2004. godine, njegovo puno ime je bilo „Maxim Gorky Central Film Studio for Children and Youth“ ili kako je to na ruskom „Центральная киностудия детских и юношеских фильмов им. М. Горького“.

Od pedesetih godina prošlog veka, „Gorky Film Studio“ je bio „umešan“ u titlovanje stranih filmova. Humoristički „filmski magazin“ za decu, „Yeralash“ je sniman u ovom studiu od 1975. godine. Do pada Sovjetskog Saveza, „Gorky Studio“ je imao ogranak u Yalta-i. Studio je „preživeo“ raspad SSSR-a i sada je u privatnom vlasništvu.

Do konačnog raspada Sovjetskog Saveza, „Gorky Film Studio“ je proizveo više od 1000 filmova. Mnogi filmski klasici su tokom istorije nastali upravo u ovom studiu i bili nagrađeni prestižnim nagradama na festivalima.

Podeli:



Preporucujemo

Evropska premijera filma „YU Grupa – Trenutak sna“...
Repertoar bioskopa Cine Grand Delta Planet od 28. marta do...
Repetoari Cineplexx Niš bioskopa za period od 28. marta do...
Repertoar bioskopa Vilin Grad od 28. marta do 3. aprila
Repetoari Cineplexx bioskopa u Beogradu za period od 28....
Novi filmovi za kraj marta i pocetak aprila u CineStar...