•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Gojira (1954)

Nakon Američkih nuklearnih proba, džinovski reptil se pojavljuje na obalama Japana. Njegov atomski dah uništava sve pred sobom, a sa visinom od 50-tak metara teško ga je zaustaviti. Gojira započinje divljački pohod uništenja Tokia ... Može li se Gojira ikako zaustaviti? Može li se ubiti i ... treba li ga ubiti...?


Ovaj film je stekao kultni status, ne samo u japanskoj kinematografiji, već uopšteno u svetu Sedme Umetnosti. Kada se gleda sa tehničke strane, film je prilično zastareo: crno-bela tehnika, kostimografija, makete, montaža i efekti - sve to odaje davno prošla vremena. Ali, ako film ne pleni sa tehničke strane, prisustvo drugih elemenata je vrlo prisutno. Tu je odlična gluma glavnih glumaca, kao i priča koja stoji. Elementi drame i proživljavanja velikih emocija, požrtvovanost i odgovornost - sve je to prisutno. Majstorska režija Ishirô Honda, koji je od priče napravio Kult, karakterizira sva njegova filmska ostvarenja. Ne sme se zaobići ni fenomenlno dobro urađena muzika Akira Ifukube, koji je napravio muziku i teme koje se i danas koriste u Gojira serijalu filmova.

Gojira filmovi - a ima ih priličan broj - odaju mentalitet Japana i daju uvid u kulturu i hijerarhiju te nama daleke zemlje. Kompletno ostvarenje je moguće shvatiti tek iz ugla Japanske kulture i njihovog pogleda na svet i život. Prvi film o Gojiri, koji imate pred sobom, zaslužuje da bude odgledan, ako ništa drugo, a ono bar zbog toga što je prvi u nizu filmova o ogromnom, nuklearno-pokretanom reptilu i što je film preživio teret godina, i dobio i BlueRay izdanje.


Ipak, pre samog gledanja filma moram vam dati nekoliko uvodnih napomena:
- Gojira filmovi su dobrim delom lutkarska ostvarenja. Žice kojima su modeli pokretani su često vidjivi, upravo iz razloga da se naglasi lutkarska umetnost, izuzetno omiljena u Japanu, a koja je u novija vremena počela rapidno nestajati iz umetničkih prikazivanja. Iz tog razloga, čak i noviji filmovi koji koriste digitalne efekte ne uklanjaju sve žice sa snimaka.
- Ovi filmovi, bez obzira na ozbiljnost teme i tragediju, sadrže i dozu humora i apsurda. To je vidljivo i u izborima glumaca, preteranoj glumi i prenaglašenim izrazima lica.
- Vrlo je uobičajena pojava dece u Gojira filmovima. Ponekad se samo pojavljuju epizodno uz svoje roditelje, a ponekad imaju glavne uloge, kao što je u sva tri filma The Rebirth of Mosura.

- Gojira je čudovište nastalo nuklearnim probama. Naravno da je Japan ostao uzdrman bombama bačenim na Hirošimu i Nagasaki i da je taj element trajno urezan u njihov život. Iz tog razloga Gojira je nastao iz nuklearne vatre, Gorijra redovno napada nuklearne elektrane jer ga radijacija privlači i treba mu za dopunu energija koja ga pokreće i filmovi se stalno zalažu za prestanak korištenja nulkearne energije. Preneseno gledajući, Gojira predstavlja same SAD - nuklearno čudovište koje je nezaustavljivo u razaranju!
- Svi filmovi iz Gojira serijala imaju snažni akcent na očuvanju prirode, sprečavanju zagađenja i uništenja prirodnih blaga. Dok ostali svet nije imao termin Ekologija u rečnicima, Japanci su na tu temu snimali filmove. Ovo eko-nastojanje je primetno i u dijalogu i oblikovanju radnje. Tako će se u kasnijim filmovima javiti drugo 'čudovište' ogromnih dimezija - Mosura [Mothra u eng. verziji] - džinovski leptir, koji predstavlja samu snagu planete Zemlje, tj. Gaiu, a koju planeta koristi da kazni ljude koji je uništavaju svojim delovanjem.

Žanr:drama, horor, naučna fantastika
Godina:1954
Reziser:Ishirô Honda
Scenario:Ishirô Honda, Shigeru Kayama
Uloge:Takashi Shimura, Akihiko Hirata, Akira Takarada
Uzrast:NR
Award:1 osvojena
Studio:Toho Film (Eiga) Co. Ltd.
Zemlja:Japan
Jezik:Japanski
Trajanje:96 Minuta
Podeli:



Preporucujemo