•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Driving Miss Daisy (1989)

Vozeći gospođicu Daisy (eng. Driving Miss Daisy) je američka humoristička drama iz 1989. koju je režirao Bruce Beresford po istoimenom pozorišnom komadu koga je napisao Alfred Uhry. Film je postao svojevremeno vrlo popularan a radnja se odvija oko starije južnjačke udovice, gđice Daisy (Jessica Tandy), koja se sprijatelji sa svojim crnoputim šoferom (Morgan Freeman) u 1950-ima.

Atlanta, 1948. Gđica Daisy Werthan je 72-godišnja udovica jevrejskog porekla koja živi sama u ogromnoj kući sa crnoputom sobaricom Idellom. Kada se jednog dana Daisy sa svojim autom pri izlasku iz garaže zaleti u komšijsko dvorište, njen sin Boolie ju počne nagovarati da nađe šofera, ali ona prkosno odbije. Boolie poseduje porodičnu fabriku tekstila i jednog dana upozna crnoputog Hoke Colburna koji uspešno popravi njegovu dizalicu, i koji je dugo bio šofer sudiji koji je nedavno preminuo. Boolie ga unajmi kao šofera za svoju majku, kako ga ona ne bi mogla otpustiti.

Gđica Daisy u prvo vreme odbija da ju on vozi jer se srami da će ljudi misliti da je razmažena bogatašica i čak odlazi i pešice do prodavnice. Kada jednog dana Hoke prizna da je pojeo riblju konzervu i svojim vlastitim novcem kupio novu, ona se iznenadi i dobije veliko poverenje u njega pa mu konačno dopusti da ju vozi. Ubrzo otkriva da on ne zna čitati, pa ga nauči. Kada ju on jednom prilikom odveze u Alabamu i prizna da nikada pre nije napustio Georgiju, ona počne uviđati kako se belci loše ponašaju prema crncima. 1963. Idella umre a gđica Daisy i njena porodica su jedini belci na njenoj sahrani. Ona jednom prilikom čak prisustvuje govoru koga drži Martin Luther King. Kada se razboli, Hoke i Boolie se počnu brinuti za nju u njenom domu. 1973. Gđica Daisy se preselila u starački dom, a Hoke ju dolazi posetiti i pomoči joj da jede pitu...

Vozeći gospođicu Daisy je zanimljiv film koji vredi pogledati.

Žanr:Komedija, Drama
Godina:1989
Reziser:Bruce Beresford
Scenario:Alfred Uhry, Alfred Uhry
Uloge:Morgan Freeman, Jessica Tandy, Dan Aykroyd
Uzrast:PG
Award:Osvojena 4 oskara
Studio:The Zanuck Company
Zemlja:United States
Jezik:Engleski
Trajanje:99 minuta
Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu