•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Who Framed Roger Rabbit (1988)

“Who Framed Roger Rabbit” je američka fantazija i crna komedija reditelja Robert-a Zemeckis-a iz 1988. godine. Ona kombinuje živu akciju i animaciju i zasnovana je na romanu Gary-ja K. Wolf-a “Who Censored Roger Rabbit?”, a specifična je po tome što direktno kombinuje likove iz crtanog filma sa ljudskim bićima. Ovo delo je rezultat saradnje Disney Studios i Steven-a Spielberg-a, a animacija je poverena Richard-u Williams-u.

“Who Framed Roger Rabbit” nam donosi privatnog detektiva koga igra Bob Hoskins. On istražuje ubistvo u kome je umešan i crtani lik Roger Rabbit. Charles Fleischer pozajmljuje glas upravo tom zecu, Christopher Lloyd je negativac , Kathleen Turner pozajmljuje glas Roger-ovoj crtanoj supruzi Jessica-i, a Joanna Cassidy je detektivova devojka.

“Who Framed Roger Rabbit” je ona vrsta filma koja biva napravljena jako retko, zato što predstavlja pravi izazov za sve filmadžije. Oni moraju da naprave dobar film dok u isto vreme rade i na novoj tehnologiji.

Roger Rabbit i njegovi crtani drugovi su odlični. Rukuju se, uzimaju kapute i jako utiču na prave glumce. Oni menjaju oblike i dimenzije, ali i perspektivu dok se kreću scenom, a kamera nije na jednom mestu da bi to olakšala. Čini se kao da je ovo triler iz 1940. godine, a crtani likovi izgledaju kao trodimenzionalni i kao da su stvarni.

Kada pogledate film morate osetiti zahvalnost zbog same činjenice da je jako teško napraviti ovako težak film u kome je svaki minut na ekranu zahtevao dane i nedelje rada animatora.

Ljudi koji su radili na ovom filmu su prvo osmislili svaku scenu, kadar po kadar, tako da su znali gde će se naći živi glumci i u odnosu na to odlučili gde mogu da budu animirani likovi. Tada su i usnimili sve scene sa pravim glumcima, a glumci poput Bob-a Hoskins-a, koji je i u naslovnoj ulozi, su jednostavno morali da zamisle sebe u svetu naseljenom animiranim likovima, koji se u filmu zovu “Toons”-ima. Tako da se na čitavom ostvarenju radilo malo po malo, likovi su crtani i to nije delo kompjutera. Pravi, živi animatori su sve to radili ručno a njihov trud i rad je za svaku pohvalu.

"Who Framed Roger Rabbit" nam donosi čistu zabavu od prve do poslednje scene, a njegova radnja je smeštena u Holivud 1947. godine u svetu gde ljudska bića i Toons-i žive jedni sa drugima. Toons-i u ovom filmu nisu samo novi likovi poput Roger Rabbit-a ili njegove zgodne supruge Jessica-e, već i dobro poznati likovi: Bugs Bunny, Betty Boop, Dumbo, Mickey Mouse i Donald i Daffy Duck.

Toons-i žive u Toontown-u, kompletno animiranom svetu u kome se dešava vrhunac filma, ali većinu vremena oni provode u nekoj verziji Holivuda. Glavni događaj u filmu je ubistvo velikog mogula, a onda kada je Roger Rabbit osumnjičen za ubistvo, privatni detektiv Hoskins se nalazi u središtu događaja. Kako se radnja dalje razvija ovaj lik će biti poznat svima koji su gledali krimi filmove iz 1940. godina, osim, naravno samim “Toons”-ima.

Sam film je smešan, ali je i jako uzbudljiv. Na njegovom početku je nešto što izgleda kao običan studijski crtani film: majka ide u kupovinu i ostavlja Roger Rabbit-a da čuva svog mlađeg brata, koji odmah počinje da izaziva nevolje. Ovaj crtać, odvojen od filma je remek delo i dovešće vas do suza od smeha. A onda, iznenada beba iz crtaća pali cigaretu i kaže reditelju nešto što niko ne očekuje i mi odmah znamo da smo u novom i posebnom univerzumu.

Ovaj film obiluje šalama, gegovima i bockanjima, a sve to je jako ubedljivo upravo zbog veštine kojom raspolažu tvorci ovog ostvarenja. Hoskins i ostali živi glumci su pronašli odličnu interakciju sa Toons-ima: uobičajenu, realističnu i veoma stvarnu. Čini se kao da razgovaraju sa animiranim likovima godinama.

“Who Framed Roger Rabbit” postavlja jedno zanimljivo pitanje: da li je ovo film za decu, odrasle ili jednostavno za sve uzraste? Sigurno je zamišljeno kao univerzalna zabava za svu publiku, a sigurno je i to da će ga odrasli čak i više voleti upravo zato što su svesni koliko je teško bilo napraviti ovakav film. Deca će ga voleti i pitati se: šta će odrasli u crtaću? Sve u svemu, ovo je kultni film, koji morate pogledati, ukoliko to već niste učinili. Uživaćete i lepo se provesti, tako da je to naša topla preporuka.

Autor teksta: Maja Nikolić
Žanr:animacija, komedija, zločin
Godina:1988
Reziser:Robert Zemeckis
Scenario:Gary K. Wolf, Jeffrey Price
Uloge: Bob Hoskins, Christopher Lloyd,Joanna Cassidy
Uzrast:PG
Award:3 Oskara
Box office:349,2 miliona USD
Studio:Touchstone Pictures
Zemlja:United States
Jezik:engleski
Trajanje:104 minuta
Podeli:



Preporucujemo

YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu
Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...