•        Evo prilike da i Vi postanete deo Prologa.
  •        Ukoliko želite da postavite prikaz svog omiljenog, ili neomiljenog, filma, glumca ili reditelja, vest koja vam je jako značajna, ili bilo šta što se tiče sveta kinematografije, možete nam poslati vaša viđenja na adresu info@joombooz.com
  •        Da bi bio objavljen, prikaz ne sme u sebi sadržati nikakve vulgarnosti, da ne bude kraći od 10 rečenica, reči poput "brate", "sestro", "fenomenalno", "super" (osim ako nije deo naslova) i njima slične neće se uzeti u obzir, kao ni atak na manjinske grupe.
facebook twitter rss youtube

Jack Black govori o misteriji u filmu "Bernie"

Bernie Tiede je misteriozni čovek. Svi koji ga poznaju ga i vole, a optužen je za ubistvo 81-ogodišnje udovice 1996. godine. Niko ne zna da li je on u stvari bio gej i mnogi preispituju prirodu njegovog dugogodišnjeg odnosa sa ženom koja je na kraju ubijena i a njen leš je čuvan u zamrzivaču 9 meseci. Kada se Jack Black pripremao za ulogu Tiede-a u najnovijem ostvarenju reditelja Richard-a Linklater-a “Bernie” morao je da odluči hoće li učiniti da njegov lik bude čak i njemu samom misterija ili ipak znati odgovore na pitanja koje će zadržati za sebe. Evo kako Black Jack govori o svojoj ulozi u pomenutom ostvarenju.

Ovo je Vaš drugi film sa Richard-om Linklater-om, prvi je bio “School of Rock”, koji je očigledno sasvim drugačija vrsta filma. Da li Vam je sada, radeći na ovom drugom filmu, iskustvo u radu sa pomenutim rediteljem drugačije?

JB: Imali smo sličan odnos. Nismo imali puno glumaca i znao sam da će reditelj želeti da puno vežbamo, ali smo bili u mogućnosti da prođemo kroz sve scene jako dobro pre nego da ih snimimo, a sve to sa svim glumcima – što je pravi bonus. Isto tako, on je prilagođavao scenario nakon tih proba i kada nije zvučalo kako smo želeli. I da, osećaj je bio isti, ali moram da pojasnim, kao i što radim u svim intervjuima, ovo nije “School of Rock 2”. Ne dovodite decu u bioskope. Ovo je jako mračan film.

A kako Vam je zapravo predložio rad na ovom filmu? Ovo je sasvim drugačiji lik od onih u kojima smo navikli da Vas gledamo.

JB: Pa, mi smo razgovarali o “ School of Rock 2” i pokušavali smo da napravimo scenario koji će svima odgovarati. A onda je reditelj rekao da ima jednu “drugu priču” koju želi da snimi pa nas je pitao da li hoćemo da je uradimo. Pročitao sam scenario i složio se da radimo. Samo mi je predao scenario. Nije bilo nekog preteranog objašnjenja.

Kada ste sreli pravog Bernie-ja Tiede-a?

JB: Kada smo išli u Teksas na nekoliko nedelja na različite probe kostima i šminke i da bi smo se upoznali sa okruženjem. Tada me je reditelj pitao: “Da li želiš da upoznaš Bernie-ja?”, a ja sam oduševljeno pristao. Ako mogu da ga upoznam, ja želim da ga upoznam. Samo zato što bi bilo neodgovorno da to ne uradim! Moramo da se upoznamo licem u lice, da vidim kakva je ličnost i kako se ponaša i to mi je koristilo. Tako da sam Bernie-ja upoznao jako rano.

Neki glumci bi odbili ulogu zato što ne bi želeli da nešto utiče na interpretaciju lika. Jeste li i Vi oklevali?

JB: Mislim, mogu da razumem zašto neko ne bi želeo da ode u maksimalno zaštićen zatvor, ali kada igrate živu osobu, jednostavno ne razumem zašto neko ne bi želeo i da upozna tu osobu. Ako ne želite da igrate u takvom filmu, po meni ste samo lenji.

Šta mislite o Bernie-ju? Kada ste ga po prvi put videli, koja je prva stvar koja Vam je pala na pamet?

JB: Znate kada sam po prvi put ušao u zatvor bio sam zatovren zato što su čuvari bili jako obazrivi i nije važno ko ste, morate da prođete kroz različite sigurnosne nivoe. A onda uđete unutra i vidite Bernie-ja. Kada sam ga konačno video, samo što ga nisam pitao šta tu traži. Bio je ljubazan, prijatan, ali jako prijatan čovek. Tako da sam odmah shvatio zašto se ljudima dopadao i želeli su da budu u njegovoj blizini. Njegova harizma je blaga, nije šoumen. Prijatan je čovek.

I on je enigma. Film dovodi u pitanje njegovu seksualnost i stvarnu prirodu odnosa sa Marjorie, a odnovori na to pitanje nisu dati i jedino ih Bernie zna. Jeste li pronašli odgovore tokom pripreme ili su i Vama misterija?

JB: Ne, pokušao sam da nađem odgovore. Ne volim misterije, volim da znam. Ne volim nerazjašnjenost. Tako da je to bilo nešto na čemu sam radio dugo, da meni ima smisla. Kako je on to mogao da uradi? Zašto? Pokušao sam da izgradim svoju naraciju, pa iako nije eksplicitno naglašeno u scenariu, proučavanje lika daje neke tragove kako je mogao da bude sposoban da uradi tako nešto.

Da li mislite da je Bernie homoseksualac i kakav je po Vama bio njegov odnos sa Marjorie?

JB: Ne mislim da je homoseksualac a odnos sa Marjorie mu je bio jako kompleksan. On je bio najpopularnija osoba u gradu samo zato što je to želeo da bude. Želeo je daga svi vole i da svi budu srećni, a posebno je želeo da svi budu srećni sa njim. Želeo je da ga vole, a Marjorie je bila jako nepristupačna. Ona je bila jeidna osoba u gradu koja ga nije volela, ili je barem on tako osećao. Tako da je sebi za cilj “zacrtao” da učini da ga ona zavoli. Zato se jako trudio oko nje i ona je postala zamisna od njega. Pa kada je ona postala jako vezana i ljubomorna na druge žene u gradu koje su provodile vreme sa njim, želela ga je samo za sebe. Govorila je da je on njen. Njen posed. On je u jednu ruku želeo svoju slobodu, a želeo je da izlazi sa drugim ljudima i da ima i svoj život van posla koji je radio kod Marjorie. Ali je novac imao moć “zavođenja”. Voleo je život koji je sada mogao da priušti, ali što je važnije, ne mislim da je mogao da je napusti ili izneveri, ili da je rastuži ili povredi.

Podeli:



Preporucujemo

Akcija u Story caffe-u povodom koncerta YU grupe: Uz...
YU grupa najavljuje rock spektakl 20. aprila u Nišu